Dienas ziņas

Eiropa gatavojas Ukrainā izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus

Dienas ziņas

Atbalsts Ukrainai – joprojām svarīgs

Sausums rada riskus jaunajai kartupeļu ražai

Kartupeļu audzētāji cīnās ar sausumu un kolorādo vabolēm

Tuvākā nedēļa būs izšķirošā daudziem kartupeļu audzētājiem Latvijā, lai varētu spriest, kāda būs kartupeļu raža šajā gadā. Ja sausums turpināsies, raža var būt jūtami mazāka. Savukārt mazdārziņu īpašnieki cīnās ar kolorādo vabolēm.

Kad dažviet temperatūra uz lielajiem kartupeļu laukiem saulē sasniedz  30 grādus, jaunie kartupeļu stādi pakļauti sausuma riskam.
 
"Uz šo brīdi situācija tuvojas tādai kritiskai, jo kartupelim vajag daudz vairāk mitruma, nekā pašlaik ir, mums ir jūnijā nolijuši tikai 6 milimetri, maijā bija 14, tas ir ļoti, ļoti maz," atzina Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības pārstāvis Ilgvars Krūmiņš.

Pagaidām jaunie kartupeļu stādiņi iztiek un dzīvo no uzkrātā mitruma, kas ir pamata bumbulī, taču, veidojoties jaunajiem bumbuļiem, mitrums būs vajadzīgs daudz vairāk.

"Šo stoloniņu galā būs bumbuļi pēc kāda laika, un tad tiem bumbuļiem vajadzēs augt, un, kamēr bumbuļi nav sākuši veidoties, tiem relatīvi mitrums nav tik kritisks," paskaidroja Krūmiņš. "Tad, kad bumbuļi sākuši intensīvi augt un ir sausums, visādas problēmas ir daudz lielākas."

Lauksaimnieki cer uz lietu jau tuvākajās dienās, citādi būtiski var ciest jaunā raža. Krūmiņš akcentēja, ka jau iepriekšējie divi gadi bija sausuma gadi, kas negatīvi ietekmēja ražu. 

Bez karstuma un sausuma nākamais izaicinājums ir arī kolorādo vaboles. Valsts augu aizsardzības dienestā norādīja, ka lielos kartupeļu audzētājus tās šobrīd skar mazāk. Vairāk sasāpējis šis jautājums ir tieši mazdārziņu īpašniekiem.
 
"Šobrīd notiek intensīva cīņa mazdārziņos ar vabolēm, viņas tiek mehāniski lasītas, dažā vietā pat labi daudz," stāstīja dienesta pārstāve Anitra Lestlande.

To, kāda būs šī gada raža, varēs noteikt jūlijā. Galda kartupeļus varēsim sagaidīt jau jūlija sākumā, bet pārstrādes kartupeļus – augustā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti