Latvijas uzņēmums zaudē Norvēģijas tiesā par sniega krabju zveju

Zaudējums piedzīvots vairākus gadus ilgušajā cīņā par Latvijas zvejnieku tiesībām zvejot sniega krabjus Svalbārā – Norvēģijas Augstākā tiesa atzinusi, ka Norvēģijai nav jānodrošina ārzemniekiem piekļuve sniega krabju ķeršanai Svalbāras kontinentālajā šelfā.

Latvijas kuģi, kas zvejoja sniega krabjus, norvēģu krasta apsardze arestēja 2017. gada janvārī. "Senator" bija pirmais Latvijas un arī Eiropas Savienības kuģis, kas centās zvejot krabjus Svalbārā. Tā arests pārvilka treknu svītru arī citu Latvijas zvejnieku cerībām par krabju zveju.

Arestētā kuģa "Senator" un kompānijas "North Star Ltd" īpašnieks Pēteris Pildegovičs meklēja taisnību tiesā, norādot arī, ka viņam bija Latvijas Zemkopības ministrijas izdotās licences krabju zvejai. Taču norvēģi tās atzina par pretlikumīgām.

Tagad Norvēģijas Augstākā tiesa ir apstiprinājusi – citām valstīm nav tiesību zvejot sniega krabjus konkrētajās Svalbāras teritorijās.

Lietai sekoja zvejnieki visā Eiropā, jo konflikts nav tikai starp Norvēģiju un Latviju, bet gan starp Norvēģiju un Eiropas Savienību, kas uzskata, ka krabjus zvejot drīkst visas Eiropas Savienības valstis, skaidroja Zemkopības ministrijā.

"Vēl arvien Latvijai ir šīs tiesības zvejot krabjus Svalbāras reģionā atbilstoši Eiropas likumdošanai, bet Norvēģijai ir cits, teiksim, redzējums un cits viedoklis," sacīja Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš.

"Līdz ar to Eiropas Savienības kuģi nevar tur nokļūt un zvejot. Un šo jautājumu izskatīšana tiesvedības procesā var dot kaut kādus stimulus vai kaut ko, aiz kā varētu aizķerties, lai tālāk šo jautājumu risinātu. Un šeit jāsaka tā, ka Eiropas Komisijai jābūt pirmajai, kas runā ar Norvēģiju, lai risinātu šo jautājumu," norādīja Riekstiņš.

Norvēģijas vēstniecība Latvijā gan iepriekš skaidroja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar.

Norvēģijas Augstākās tiesas lēmums par zvejas tiesībām nav pārsūdzams, Latvijas Televīzijai atzina uzņēmējs.

Taču vēl tiek gaidīts, ko starptautiskā šķīrējtiesa lems saistībā ar kompensāciju piedzīšanas no Norvēģijas par izpostīto krabju zvejas biznesa projektu. Un, ja lēmums būs par labu Latvijas uzņēmējam, tad būtu cerība sagaidīt aktīvāku Eiropas Komisijas iesaisti cīņā par zvejnieku tiesībām.   

KONTEKSTS:

Norvēģijas varas iestādes 2017. gada janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senator", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos.

Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzina, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920. gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc ES regulas prasībām.

Iepriekšējais Norvēģijas tiesas lēmums Latvijas sniega krabju zvejas kuģim "Senator" bija nelabvēlīgs un liedz zvejot Svalbāras ūdeņos, bet tiesvedība turpinājās.

Latvijas zvejnieki ir ieinteresēti krabju zvejā, jo šī ir ļoti perspektīva nozare – sniega krabji ir ļoti dārgi un pieprasīti visos pasaules tirgos. Latvijas zvejas kuģu nozveja 2014.–2015. gadā veidoja vairāk nekā 2200 tonnu piecarpus miljonu eiro vērtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti