Panorāma

Partiju reitingi augustā: līderos JV, ZZS un LPV

Panorāma

Eiroparlaments atbalsta kopīgus ieroču iepirkumus

Daļai mājsaimniecību būs "plāksteris" elektrības maksājumam

Daļai mājsaimniecību īslaicīgi varētu samazināt elektrības sadales sistēmas maksas fiksēto daļu (precizēts)

Lai sniegtu mājsaimniecībām iespēju pielāgoties jaunajai elektroenerģijas sistēmas operatora tarifu struktūrai un izvērtēt nepieciešamo pieslēgumu, par 50% varētu tikt samazināta sistēmas pakalpojumu maksas fiksētā komponente tām mājsaimniecībām, kuras izmanto vienas fāzes pieslēgumu ar slodzi virs 16 ampēriem un trīs fāžu pieslēgumus, izriet no Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) sagatavotā likumprojekta, kas nodots ministrijām saskaņošanai.

Precizējums

Precizēts mājsaimniecību pieslēgums, kam varētu tikt samazināta sistēmas pakalpojumu maksas fiksētā daļa.

Maksas samazinājums tiktu piemērots no 2023. gada 1. septembra līdz 31. decembrim. Tas nozīmē, ka maksas samazinājums parādītos elektroenerģijas rēķinā no oktobra līdz janvārim.

Pēc KEM skaidrotā, šāds risinājums ļautu nodrošināt četru mēnešu pārejas periodu mājsaimniecībām ar neoptimālu pieslēguma jaudu, lai šie lietotāji efektivizētu pieslēgumu un samazinātu tā jaudu atbilstoši patēriņam.

Vienlaikus tiktu noteikts, ka sistēmas pakalpojumu maksas fiksētas daļas apmērs pēc samazinājuma nevarēs būt zemāks par maksu, kas tiek piemērota mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu ar slodzi virs 16 ampēriem jeb 6,08 eiro mēnesī bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Samazinājumu iecerēts nepiemērot pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas lietotāju pārkāpumu gadījumos. 

Ar šo soli plāno dodot cilvēkiem laiku, izvērtēt iespējas mainīt pieslēguma jaudas. "Tas ir laiks, kurā var tiešām izprast tos elektroenerģijas lietošanas paradumus un arī nepieciešamās slodzes, kas konkrētā gadījumā ir nepieciešamas," skaidroja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Elektroenerģijas sistēmas operatora negūtie sistēmas pakalpojuma maksas ieņēmumi ar PVN tiktu kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta līdzekļiem.

Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu, AS "Sadales tīkls" sistēmas pakalpojuma fiksētās komponentes maksas samazinājuma piemērošanai šogad piešķirti ne vairāk nekā 18 347 754 eiro.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades projektā tarifu bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidza iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti