«Augstsprieguma tīkla» elektroenerģijas pārvades tarifi no marta varētu pieaugt vairāk nekā četras reizes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu.

Paziņojumā teikts, ka AST 15. oktobrī iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu. 

Projekts paredz, ka lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kilovoltu (kV), līnijas elektroenerģijas pārvades tarifs būs 0,00741 eiro par kilovatstundu (kWh), kas ir 4,3 reizes vairāk nekā šobrīd. Savukārt maksa par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem būs 13,288 eiro par kilovatu (kW) gadā, kas ir par 47% vairāk nekā šobrīd.

Lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kV kopnes, elektroenerģijas pārvades tarifs plānots 0,00891 eiro par kWh, kas ir pieaugums gandrīz 4,5 reizes, bet maksa par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem būs 15,115 eiro par kW gadā, kas ir pieaugums par 50%.

Savukārt lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110/6-20 kV transformatora 06-20 kV pusē, elektroenerģijas pārvades tarifs būs 0,01119 eiro par kWh, kas ir par 387% vairāk nekā šobrīd. Maksu par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem  plānots palielināt par 51% – līdz 16,608 eiro par kW gadā.

Projekts arī paredz, ka jaudas maksa pārvades sistēmai pieslēgtajiem elektroenerģijas ražotājiem samazināsies par 11% – līdz 0,81302 eiro par kW gadā.

Piedāvātie tarifi varētu stāties spēkā no 2023. gada 1. marta. 

AST pārstāve Elīna Grīvāne skaidroja, ka būtiskais elektroenerģijas cenu pieaugums Eiropā, kas skāris arī Latviju, ir vairākas reizes palielinājis AST izdevumus par pārvades tīkla darbības nodrošināšanai nepieciešamā tehnoloģiskā patēriņa elektroenerģijas iegādi. Pieaugošās izmaksas šogad pirmajā pusgadā uzņēmumam radīja zaudējumus septiņu miljonu eiro apmērā.

Viņa informēja, ka pēc tarifa apstiprināšanas mājsaimniecībām izdevumi atkarībā no pieslēguma veida varētu pieaugt par 0,6 līdz 2,87 eiro mēnesī.

Savukārt AST valdes priekšsēdētāja Gunta Jēkabsone minēja, ka vēsturiski straujākais elektroenerģijas cenu pieaugums uzņēmumam radīja zaudējumus jau iepriekšējā gadā, tomēr AST maksimāli izmantoja uzņēmuma resursus, lai attālinātu šo lēmumu un ierobežotu pārvades tarifa pieaugumu.

"Būtiskāko ietekmi uz izmaksām atstāj elektroenerģijas cenu pieaugums, piemēram, augustā elektrības cena bija pat 11,5 reizes augstāka nekā pašreiz spēkā esošajā tarifā. Arī uzņēmuma darbībai nepieciešamo pakalpojumu cenas ir būtiski pieaugušas," skaidroja Jēkabsone. 

AST valdes priekšsēdētāja arī atzīmēja, lai nodrošinātu pārvades sistēmas operatora drošu un rentablu darbību un sagatavotu Latvijas elektroenerģijas sistēmu drošai sinhronizācijai ar Eiropas elektrotīklu, šobrīd uzņēmums ir spiests celt pārvades pakalpojuma tarifu.

Kompānijā minēja, ka Latvijas enerģētiskās neatkarības nodrošināšana šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos ir kļuvusi par augstāko prioritāti, un AST intensīvi strādā, lai to nodrošinātu. Pēdējā gada laikā strauji audzis jaunu vēja un saules elektrostaciju pieslēgumu pieteikumu skaits, un tuvākajos gados ir nepieciešams intensīvs darbs, lai nodrošinātu jauno ģenerēto jaudu pieslēgumus pārvades tīklam. Savukārt 2025. gadā ir plānots sākt sinhronu darbu ar kontinentālo Eiropas pārvades tīklu, līdz tam veicot nepieciešamos infrastruktūras attīstības darbus. AST jau tagad rēķinās ar nestabilo ģeopolitisko situāciju un ir gatavs nodrošināt pārvades sistēmas stabilu darbu jebkuros notikumu attīstības scenārijos.

Līdzšinējo un šajā gadā paredzamo zaudējumu segšanai AST plāno novirzīt 54,3 miljonus eiro no uzkrātajiem pārslodzes maksas ieņēmumiem – maksas, ko pārvades sistēmas operatori saņem, ja starp elektroenerģijas tirdzniecības apgabaliem veidojas cenu starpība. Zaudējumu segšana būs iespējama pēc SPRK atļaujas saņemšanas, un šāds lūgums kopā ar tarifu projektu ir iesniegts SPRK. Savukārt 12 miljonus eiro no zaudējumiem atbilstoši tarifa aprēķina metodikai paredzēts iekļaut kā izdevumus nākamajā tarifu aprēķinu periodā 2023.–2024. gadam. Tarifa pārskatīšana un atbilstība izmaksām ir būtisks priekšnosacījums, lai AST spētu saglabāt līdz šim iegūto augsto kredītreitingu A- un varētu piesaistīt nepieciešamo finansējumu ar iespējami izdevīgākiem nosacījumiem, klāsta kompānijā.

Maksu par elektroenerģiju veido divas komponentes – maksa par elektroenerģiju un maksa par sadales pakalpojumu, kas sevī ietver arī pārvadi. Daži elektroenerģijas tirgotāji papildus ir noteikuši arī maksu par saviem pakalpojumiem.

Paziņojumā skaidrots, ka SPRK padomes 2020. gada 26. novembra lēmums par AST elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifiem nosaka regulatīvo periodu no 2021. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim, secīgi sagatavots elektroenerģijas pārvades tarifu projekts nākošajam regulatīvajam periodam.

Tāpat tarifa izmaiņas saistītas ar būtisko elektroenerģijas cenas kāpumu biržā, kas patlaban ir vidēji sešas reizes augstāka nekā spēkā esošajā tarifā. Tādējādi kritiski pieaug elektroenerģijas pārvades zudumu un tehnoloģiskā patēriņa izmaksas, kā arī inflācijas radītais plānotais izmaksu pieaugums.

Priekšlikumus un ieteikumus par tarifu projektu rakstveidā vai elektroniski var iesniegt AST un SPRK 20 dienu laikā no paziņojuma publicēšanas oficiālajā izdevumā ''Latvijas Vēstnesis''.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. "Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

"Augstsprieguma tīkls" ir vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs – kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti