«Latvijas Valsts mežu» pagaidu padome izteikusi neuzticību trīs valdes locekļiem

Valsts AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) pagaidu padome izteikusi neuzticību trīs valdes locekļiem, atsaukusi viņus no amatiem un ievēlējusi pagaidu valdes locekļus, liecina LVM paziņojums medijiem. 

LVM norādīja, ka LVM padomes sēdē otrdien, 2. maijā, pieņemts lēmums, ka LVM valdes locekļi – Jānis Lapiņš, Toms Reiziņš un Jānis Stankevičs, ir zaudējuši padomes uzticību, nespējot demonstrēt vienotu un saliedētu savstarpējo sadarbību, tādējādi radot riskus uzņēmuma labai korporatīvajai pārvaldībai, drošībai un attīstībai.

LVM pagaidu padome arī atsaukusi šos uzņēmuma valdes locekļus. 

LVM valdi turpinās vadīt Pēters Putniņš. Lai nodrošinātu uzņēmuma darbības nepārtrauktību, LVM pagaidu padome ir ievēlējusi četrus pagaidu valdes locekļus no uzņēmuma darbinieku vidus: Valdi Kalnu, Māri Kuzminu, Daini Reķeli un Ievu Rovi.

LVM informēja, ka atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam, LVM valdes pagaidu locekļi ir ievēlēti uz noteiktu laiku, līdz būs noslēdzies jaunās uzņēmuma valdes nominācijas process, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

LVM pagaidu padomes priekšsēdētāja Zane Drinķe atzīmēja, ka Putniņam pievienojas pieredzējuši meža nozares profesionāļi no uzņēmuma darbinieku vidus, kam ir nepieciešamā kvalifikācija un pieredze, lai nodrošinātu LVM darbības nepārtrauktību un mūsdienīgu attīstību atbilstoši labas korporatīvās pārvaldības principiem.

"Es sagaidu, ka uzņēmums demonstrēs spēku un izturību, atgūstot sabiedrības un meža nozares uzticību uzņēmumam, īstenojot uzņēmuma rīcībā esošo stratēģisko aktīvu – zemes, meža, zemes dzīļu un citu resursu – ilgtspējīgu, efektīvu un sociāli atbildīgu apsaimniekošanu," norādīja Drinķe.

LVM pagaidu padomes priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Līdums skaidroja, ka LVM valdei ir nekavējoties jāuzņemas atbildība, lai nodrošinātu turpmāku uzņēmuma un mežsaimniecības attīstību. Pēc viņa teiktā, valdei jāstrādā pie uzņēmuma reputācijas atgūšanas un meža produktivitātes palielināšanas.

Līdums lēmumu izteikt neuzticību trīs uzņēmuma valdes locekļiem tiešā veidā nesaista ar iepriekš medijos iztirzāto vairāku valdes locekļu reputāciju citās sfērās, tostarp iespējamu saistību ar būvniecības karteli.

"Mēs kā padome divus mēnešus strādājām kopā ar šo valdi, un tas priekšstats mūsu acu priekšā tika uzbūvēts, ka šie valdes locekļi nespēja demonstrēt saliedētu sadarbību un tas viennozīmīgi rada riskus uzņēmuma pārvaldībai un attīstībai kopumā. Netiešā veidā jebkuri šādi lēmumi ir saistīti arī ar reputāciju un caurredzamības riskiem, bet šajā gadījumā par pamatu savukārt lēmuma saglabāt Pēteri Putniņu valdes vadītāja amatā bija darbības nepārtrauktības nodrošināšanas nepieciešamība, tajā skaitā attīstības projektos," sacīja Līdums.

Zemkopības ministrijas valsts sekretārs un "Latvijas valsts mežu" kapitāldaļu turētājs Raivis Kronbergs vērtēja, ka pērn valde un padome izvēlēta atbilstoši regulējumam un arī patlaban uzņēmumā notiekošais atbilst labai pārvaldībai.

"Es uzticos šai pagaidu LVM padomei, tā ir viņu rīcības brīvība izteikt neuzticību valdes locekļiem. Tagad mums viss ir pagaidu un jāorganizē nominācijas procesi gan padomei, gan valdei. Pie manis ir izsaukta šī pagaidu padome pirmdien, un mēs pārrunāsim šo nominācijas procesu laika grafiku. Es rosināšu sākt ar uzņēmuma valdi," norādīja Kronbergs.

Latvijas Kokrūpnieku federācija (LKF) paziņojumā medijiem norādīja, ka LKF atbalsta LVM pagaidu padomes lēmumu izteikt neuzticību daļai uzņēmuma valdes un iecelt pagaidu valdes locekļus no darbinieku vidus.

"Pagaidu valdei pilnvaras ir līdz gadam, tādēļ nevar būt runa par "ieskriešanās laiku" vai "100 pirmajām dienām". Līdz ar to ir loģisks lēmums pagaidu valdes papildinājumu meklēt starp uzņēmuma darbiniekiem.

LVM pagaidu valdē ievēlētie uzņēmuma darbinieki ir augsti kvalificēti profesionāļi ar ilggadēju pieredzi meža nozarē. Esmu pārliecināts, ka šajos ģeopolitiski un ekonomiski nepastāvīgajos apstākļos ir jo īpaši būtiski, lai vienu no Latvijas stratēģiski nozīmīgākajiem uzņēmumiem vadītu zinoši nozares eksperti, nodrošinot stabilitāti, drošību un nesatricināmu atbalstu visas meža nozares attīstībai," atzīmēja LKF viceprezidents Kristaps Klauss.

KONTEKSTS:

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") janvāra vidū uzdeva Zemkopības ministrijai izvērtēt Pārresoru koordinācijas centra (PKC) uzdevumā tapušo auditorkompānijas "KPMG Baltics" ziņojumu par LVM valdes un padomes locekļu atlases atbilstību labas korporatīvās pārvaldības principiem un lemt par atbilstošu rīcību. Ziņojumā konstatēts, ka LVM valdes un padomes locekļu atlases procesos ir bijušas atkāpes no PKC vadlīnijām un rīcība, kas ir ietekmējusi amatu konkursu rezultātus.

Šā gada marta sākumā kļuva zināms, ka visi LVM padomes locekļi uzrakstījuši atlūgumus. Savu atlūgumu kā pirmais iesniedza padomes loceklis Kaspars Ozoliņš. Vēlāk atlūgumus uzrakstījuši arī Aivars Tauriņš un Rinalds Muciņš, kā arī padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis. Šā gada marta sākumā LVM akcionāru sapulcē apstiprināta pagaidu padome. Padomē iecelti Līdums, Drinķe, Mārtinš Gaigals, Sintija Ķikste un Edvīns Zakovics.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti