Padziļinoties krīzei Rietumāfrikā, turpina kāpt kakao un šokolādes cena

Padziļinoties krīzei Rietumāfrikas valstīs Ganā un Kotdivuārā, pasaulē turpina kāpt šokolādes cena. Kakao pupiņas, kas ir šokolādes izejmateriāls, šajās valstīs katastrofāli sliktās ražas dēļ ir kļuvušas par deficītu. Kā aģentūrai "Reuters" atklāj vairāki lauksaimnieki, eksperti un nozares pārstāvji, krīzi varētu dēvēt par "perfektu vētru", kurā savu lomu spēlē nelegāla zelta ieguve, klimata pārmaiņas, nozares nepareiza pārvaldība un slimību straujā izplatība.

Padziļinoties krīzei Rietumāfrikā, turpina kāpt kakao un šokolādes cena
00:00 / 03:24
Lejuplādēt

Gana un Kotdivuāra ir valstis, kurās tiek izaudzēti teju 70% no visa pasaules kakao pupiņu ražas. Tomēr tagad šīs valstis skārusi dziļa krīze un ievākti pēdējo 60 gadu laikā zemākie ražas apjomi.

Ganu un Kotdivuāru pēdējo sešu mēnešu laikā skārušas gan ekstremālas lietusgāzes, gan karstums un sausums. Tas arī ietekmējis ceļu stāvokli, tādējādi apgrūtinot pupiņu nogādāšanu līdz ostām. Un klimata pārmaiņu dēļ šādas parādības būs biežākas, tādēļ tiek lēsts, ka, piemēram, Kotdivuārā līdz 2050. gadam zeme, kas piemērota pupiņu audzēšanai, būs sarukusi vismaz uz pusi.

Tāpat situāciju pasliktinājis vīruss, kas vispirms samazina ražu, līdz galu galā nobendē kokus, kurās aug pupiņas. Ražu bojā arī melnās pāksts slimība jeb kakao koku sēnīte. Vēl problēmas rada nelegālā zelta ieguve Ganā, kas strauji paplašinās. Tādējādi tiek atņemtas un izpostītas arvien vairāk lauksaimniekiem piederošo pupiņu plantāciju, bet nereti lauksaimnieki zelta ieguvējiem tās pārdod paši.

Kakao pupiņu cena pēdējā gada laikā kāpusi par 186%, un lielākā daļa kāpuma piedzīvota šī gada laikā – vairāk nekā 130%.

Pirms dažām dienām pupiņu cena sasniedza rekordu – 10 000 ASV dolāru par metrisko tonnu. Ņemot vērā, ka pupiņas tiek izmantotas šokolādes izgatavošanā, kāpj arī šokolādes cena. ASV pircēji, iegādājot Lieldienu šokolādes izstrādājumus, atzinuši, ka šokolādes cena kāpusi par 10%. Kakao pupiņu krīze Rietumāfrikā jau satrauksi šokolādes ražotājus un pārdevējus Lieldienās, gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā. 

"Pēdējā gada laikā mēs šokolādei, kas ir mūsu galvenais produkts, esam cēluši cenas aptuveni četras reizes. Tas nebija liels, tie bija aptuveni 10–15%. Bet mūsu galvenais piegādātājs mums teica, ka jau nākammēnes cena celsies par aptuveni 50%," pauda viena no saldumu veikaliņa īpašniecēm Toronto, Kanādā.

Un Francijā šokolādes cenas satrauc arī pircējus. "Jā, jau dažus mēnešus mēs ar mammu ļoti nelabprāt pērkam šokolādi, jo tā kļūst arvien dārgāka," atzina kāda pircēja.

Tiesa, kā skaidroja eksperti, ņemot vērā to, ka šokolādes ražotāji kakao iepērk vairākus mēnešus uz priekšu, krīze Rietumāfrikā patērētājus smagāk skars šī gada otrajā pusē vai 2025. gada sākumā.

"Šokolādes cena lielveikalos celsies un nākamajos sešos mēnešos tā celsies diezgan būtiski. Kakao tirgus saskaras ar strukturālu deficītu.

Piedāvājums ir ļoti zem pieprasījuma, un šī starpība šogad būs lielākā pēdējo 65 gadu laikā," atzina aģentūras "Bloomberg" analītiķis Havjērs Blass.

Lielāko lēcienu varētu piedzīvot tumšā šokolāde, kurā ir vislielākā kakao koncentrācija. Taču eksperti pieļāva, ka daži šokolādes ražotāji cenu celšanas vietā var izvēlēties citus risinājumus, piemēram, var izvēlēties ražot mazākus šokolādes batoniņus vai samazināt kakao saturu šokolādē.

Tiek pieļauts, ka problēmas Ganā un Kotdivuārā atstās ilgtermiņa sekas, kas būs jūtamas arī turīgos patēriņa tirgos un pavērs ceļu kakao pupiņu ražotājiem Latīņamerikā. Eksperti lēsa, ka dažu gadu laikā Ganu apsteigs Ekvadora, un tempus uzņems arī Brazīlija un Peru. Taču, kamēr nākotnes līderi tempu nebūs uzņēmuši un šā brīža lielākajiem pupiņu audzētājiem klāsies grūti, gala patērētājiem nāksies izjust krīzes sekas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti