Rīta Panorāma

Kijevas ielās atdzīvojas zombiji

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Normundu Krapsi

Francijā veido šokolādes Berlīnes mūri

Francijā veido Berlīnes mūri no šokolādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kāds Francijas konditors galvaspilsētā Parīzē no šokolādes veido Berlīnes mūra posma kopiju. Viņš iedvesmojies, gaidot mūra krišanas 30. gadadienu. 

2,5 metrus augstais un sešus metrus garais mūra fragments tiek veidots no vienas tonnas šokolādes. Tā ar īpašu kuģi Francijā tika nogādāta no Madagaskaras. Patlaban pabeigti atsevišķi mūra fragmenti, un projekta autors – Patriks Rodžers – atzina, ka lielākās grūtība sagādās to nogādāšana izstādes vietā – kādā veikalā. Problēmas varētu rasties arī montēšanas laikā.

Improvizēta mūra sagraušana plānota 9. novembrī, un apmeklētājiem būs iespēja iegūt gardus būves fragmentus.

Sarunā ar žurnālistiem Rodžers arī atzina, ka cenšas nosūtīt sabiedrībai vēstījumu par nepieciešamību būt vienotiem. "Brexit" process skaidri parāda, ka 30 gadus pēc mūra krišanas Eiropā tiek veidotas jaunas barjeras un robežas.

KONTEKSTS:

Robežzona, kuru vēlāk nodēvēja par Berlīnes mūri, radās 1961. gada 13. augusta naktī, kad toreizējā Vācijas Demokrātiskā Republika pēkšņi slēdza robežu starp Austrumvāciju un Rietumberlīni, iekļaujot pilsētas daļu ciešā lokā. Diennakts laikā tapa dzeloņstiepļu žogs teju 155 km garumā, no tiem trešā daļa – tieši Berlīnē.

1962. gadā 100 metru attālumā uzcēla otru žogu un izveidoja īstu "nāves joslu", lai novērstu Austrumvācijas iedzīvotāju bēgšanas mēģinājumus. Vēl divus gadus vēlāk dzeloņstieples nomainīja betona siena, bet pēc desmit gadiem – augsts dzelzsbetona mūris.

Robeža atvērta tikai pēc vairāk nekā divām desmitgadēm – 1989. gada 9. novembrī, un Berlīnes mūra krišana kļuva par Aukstā kara beigu sākumu un nozīmīgu impulsu arī bijušās PSRS sabrukumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti