Kultūras ziņas

Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām

Kultūras ziņas

Izdota monogrāfija par Niklāvu Strunki

Liepājas aktieru kurss gatavojas diplomdarbiem

Rudenī Liepājas teātra trupai pievienosies jauni aktieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šoruden Liepājas teātra trupu papildinās aktieru kursa absolventi. Viņi pēdējos četrus gadus Liepājas Universitātē apmācīti tieši Latvijas vecākā profesionālā teātra vajadzībām. Diplomdarbus jaunie spēlmaņi nodos šovasar, un tikai pēc tam teātra vadība izlems, cik no viņiem uzņemt štatā.

Saprotot, ka trupā nepieciešama paaudžu pēctecība, Liepājas teātra vadība jau laikus domāja par jauna aktieru kursa uzņemšanu. Vadoties pēc agrāk gūtās nepatīkamās pieredzes, ka Rīgā izskolotie Liepājai paredzētie aktieri tomēr izvēlas palikt galvaspilsētā, 2017. gadā Liepājas universitātē tika izveidota jauna studiju programma  “Aktiermāksla”, kurā uzņēma 16 jauniešus. Dažādu iemeslu dēļ tagad, 4. kursa beigās, viņu skaits sarucis līdz desmit.

Liepājas teātra aktieru kursa pedagogs, režisors Dmitrijs Petrenko teic: “Mēs esam darījuši ļoti daudz, lai viņi jūt piederību Liepājai, Liepājas teātrim. Gan aktieriem, kuri tur strādā, gan vietai, kurai ir savas tradīcijas un vērtības.”

Skatītāji topošo aktieru sniegumu jau varēja novērtēt mūzikla “Purva bridējs ugunī” masu skatos, savukārt viņu pirmā diplomdarba – Arbuzova “Cietsirdīgās spēles” pirmizrāde pandēmijas dēļ aizvadīta bez publikas.

 “Tas ir tā skumji. Četrus gadus mēs mācāmies, esam to brīdi ļoti gaidījuši – tikšanos ar skatītājiem, bet tas brīdis nenāk,” atzīst aktiermākslas studente Madara Kalna.

“Pēc pirmās diplomdarba izrādes varam teikt, ka esam sagatavojuši Liepājas teātrim ļoti labu turpinājumu,”

pārliecināts Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins (Liepājas partija).

Jaunā aktierkursa ienākšana Liepājas teātrī paredzēta 1. septembrī, bet līgums par uzņemšanu un darbu teātra štatā ar viņiem vēl nav noslēgts.

“Vai tie būs 10, 9 vai 8 – negribu teikt. Vēl nav beidzies mācību process. Kas notiks ar teātra praktisko darbību, šodien vēl nav zināms. Ko mēs varēsim spēlēt, ko varēsim radīt," teic Laukšteins.

Tagad topošie aktieri gatavojas vēl divām diplomdarba izrādēm – top Kristīnes Brīniņas iestudējums “Upe”, un Māra Ķimele ar viņiem vēlas iestudēt “Jaunības slimības”. Paši par sevi viņi arī saka – mēs esam jauni, mums viss vēl būs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti