Koncerts un balle jeb Liepājas teātra jaunā izrāde «Tēvs klusums»

13. aprīlī Liepājas teātrī gaidāma pirmizrāde Rasas Bugavičutes-Pēces lugai "Tēvs klusums", ko iestudējis režisors un teātra valdes loceklis mākslinieciskajos jautājumos Valters Sīlis. Uz teātra skatuves satiekas kormūzika un teātra māksla, kas bijis viens no izaicinājumiem, atzīst režisors.

Līdzās aktieru darbam uz Liepājas teātra skatuves šajā izrādē nozīmīga loma atvēlēta korim "Laiks". Izrāde "Tēvs klusums" atklāj stāstu par sabiedrībā atzītu kordiriģentu un viņa meitas dzīvi, kura nav piedzīvojusi tēva klātbūtni.

"Tēvs klusums"
00:00 / 06:35
Lejuplādēt

Izrāde "Tēvs klusums" sākas kā kora koncerts, kas šoreiz veltīts kordiriģenta jubilejai. Ziedi, svinīgas runas, skatītāju zālē kora koncertu un atpazīstamā kordiriģenta runas par kormūziku un citām dzīves atziņām ik palaikam pārtrauc viņa meitas, aktrises Agneses Jēkabsones monologi.

Aktrise ir aizkustināta gan par kormūziku, kas izskan šajā izrādē, atmodinot dvēseles dzīles ar lielajām latviešu dziesmām, gan iespēju strādāt tandēmā ar aktieri Ģirtu Krūmiņu, kurš iejūtas viņas tēva lomā: "Es baudu partnerību ar viņu. Viņš ir liels aktieris, viņš ir jūtīgs aktieris. Tā ir liela bauda būt kopā ar viņu uz skatuves. Esmu laimīga aktrise, ka varu kaut ko tādu piedzīvot."

Tā ir izrāde par gribēšanu satikties, sarunāties, vēlmi iepazīties, ko caurvij lielas bailes, saka Agnese Jēkabsone.

"Ja tēma ir tāda skumja, tad man patīk atrast tās gaišās skumjas. Man liekas, ka stāsts būs gana aizkustinošs, taču tas būs gaišs aizkustinājums. Stāsts par katru no mums. Ja sākumā man likās – sieviete, kurai nav bijis blakus tētis, tas nu gan ir traki, bet, kad parunā ar saviem draugiem un kolēģiem, tad saprotu, – ai, cik tas ir aktuāli, saproti, ka tā ir ikdiena, tāda ir dzīve," teic aktrise.

Aktieris Ģirts Krūmiņš Liepājas teātrī savas dzīves laikā spēlējis tikai vienreiz, un tas noticis diplomdarba izrādes laikā, taču iestudējumā, kas tapis Liepājas teātrī, strādājis pirmo reizi. Aktieris pats ir mācījies mūzikas skolā un dziedājis korī, tomēr diriģēt kori uz skatuves ir liels izaicinājums. Izrāde, kā jau pati dzīve, nav tikai balts un melns. Meita atnāk uz tēva koncertu, bet, kas notiek tālāk, – tur ir atmiņas, vīzijas un negaidītas satikšanās, saka aktieris Ģirts Krūmiņš.

"Dzīvē vispār tu nevari novilkt robežu, – tā vajadzēja rīkoties… Sarežģīta. Par to arī ir šis darbs. Nevari atplēst nost kādu daļu un teikt, kā vajadzēja. Tā ir dzīve. Tur arī par kori, kora mākslu, vispār mākslu, kāda ir viņu sadzīve, ģimenes dzīve, kas tas viss kopā ir, kura daļa ir svarīgāka, kuru ignorē, kas pašam liekas svarīgāks. Nav tāda kā realitāte. Arī caur meitas skatpunktu, kā viņa to redz un uztver, kas viņai ir galvā," teic Krūmiņš.

Režisors Valters Sīlis kopā ar lugas "Tēvs klusums" autori Rasu Bugavičuti-Pēci jau 2019. gadā iestudēja izrādi "Puika, kurš redzēja tumsā" Latvijas Nacionālajā teātrī, kas ieguva Gada izrādes titulu. Tagad abu sadarbība turpinās.

"Liepājas teātris jau pagājušā gadā bija drosmīgs un teica "jā" šai idejai. Tā pieprasa, lai uz skatuves ar aktieriem būtu koris. Tas bija gana liels uzdevums, kā to izdarīt," atklāj režisors.

To ir izdevies iedzīvināt uz skatuves, koristi ar horeogrāfes Kristīnes Brīniņas rokrakstu harmoniski savijas ar aktieriem, bet teksti, radot emocionālu kāpinājumu, saplūst ar kora dziedājumiem.

"Tas repertuārs ir radies, iedvesmojoties no noteiktiem prototipiem. Tajā pašā laikā atrast tajā mūsu koru kanonā saskaņu ar šo stāstu, kā ieskanēties citā kontekstā... Jā, bija no Rasas puses bija daži obligātie darbi, kuriem tur būtu jābūt, bet laukums bija diezgan brīvs. Kā mūzikai veikt sarunu ar tekstu, tas bija uzdevums, ceru, ka viens otru papildinās," piebilst režisors.

Ņemot vērā iestudējuma abu cēlienu atšķirīgo dabu, režisors izrādei devis savdabīgu žanrisko apzīmējumu – koncerts un balle. Kā noslēgsies balle? "Tēvs klusums" pirmizrādi Liepājas teātrī piedzīvo 13. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti