Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "Kim?" – 10

Kultūras ziņas

Cirka svētki "Re Rīga!" kā žanra esence

Liepājas teātris atklāj jaunās sezonas ieceres

Liepājas teātris jaunajā sezonā piedāvās deviņus jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas teātra jaunās sezonas vadmotīvs būs “Kurš kuru”, un tajā skatītājiem tiks piedāvāti deviņi jauniestudējumi. Tie rosināšot domāt par izvēlēm starp kaisli un veselo saprātu, varu un cilvēcību, aizejošās paaudzes pieredzi un nākamās paaudzes atbildību.

113. sezonā Liepājas teātris skatītājiem uzdos retorisku jautājumu – kurš kuru? – kas esot apliecinājums, ka caur dažāda veida iekšējām vai ārējām cīņām notiek virzība uz priekšu.

"Tas ir pamats teātrim! Tas ir konflikts, tas ir jebkuram skatuves darbam pats, pats pamats!" uzsver Liepājas teātra valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins.

"Nākamajā sezonā visi darbi, kas tiks iestudēti Liepājas teātrī, tiešām meklē atbildi par to, kurš kuru. Mūsdienas vēsturi, Edgars Akmentiņu, mīlestība naidu," skaidro dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

Dubultā debija Liepājas teātrī šosezon būs Elmāram Seņkovam. Režisors pirmo reizi strādās šajā teātrī un pirmo reizi iestudēs izrādi pēc Šekspīra darbu motīviem. Izrādē “Runā, Šekspīr!” uz vienas skatuves satiksies Ričards, Otello un lēdija Makbeta.

"Man gribas izmēģināt savus spēkus, jo Latvijas teātra vidē kaut kā gribētos uztaisīt tādu riktīgu teātra trilleri. Protams, tādu Tarantīno stiliņu ar daudz asinīm, nogalināšanu, nāvītēm," stāsta režisors Elmārs Seņkovs. "Šekspīrs patiesībā ir absolūts trillera cienītājs un, galvenais, ar jēgu, ka tas nav vienkāršs trilleris, bet tur ir ļoti daudz plašums un dziļums."

Savukārt lietuviešu dramaturga Marjusa Ivaškēviča luga “MALЫŠ” iedvesmojusi režisoru Dmitriju Petrenko iestudēt Liepājas teātra Mazajā zālē bilingvālu izrādi par dažādu tautību un paaudžu attiecībām.

"Tā ir izrāde par to, ka cilvēks, kurš ir ļoti mīlošs un ļoti trausls, pēkšņi var kļūt par zvēru. Tas man pašam ir ļoti liels jautājums, kas nostrādā? Kas tas par mehānismu? Vai tie ir tikai ārēji apstākļi, kas to veicina, vai tas ir jau mūsu dabā?" - tā režisors Petrenko.

Savukārt krievu klasiķa Mihaila Ļermontova poēma “Dēmons” raisījusi režisora Viestura Meikšāna vēlmi piepildīt Liepājas teātra Lielo zāli ar divu aktieru saspēli.

"Pati tēma par ļaunumu, kurš ir iemīlējies, un ko nozīmē ļaunums bez ļaunuma, un vai mums vispār ir tas vajadzīgs. Protams, arī aktieriskā kombinācija. Agnese Jēkabsone un Egons Dombrovskis man saslēdzās uzreiz vienā skaistā duetā," atklāj Meikšāns. 

Liepājas teātris sezonu atklās 14. septembrī ar režisora Regnāra Vaivara un komponista Kārļa Lāča mūziklu “Purva bridējs ugunī”, kas top pēc slavenās Rūdolfa Blaumaņa noveles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti