Kultūras ziņas

Kristīnes Ulbergas "Kariete uz Santjago"

Kultūras ziņas

Kultūras transformācijas #Ēkultūrā

Krievu teātra aktieri tiešsaistē lasa dzeju un muzicē

Rīgas Krievu teātrī turpinās darbs – top tiešsaistes izrāde Nastavševa režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris apmeklētājiem kopš 13. marta ir slēgts, aktieri cenšas uzturēt dialogu ar skatītājiem, veidojot rubrikas “Aktieru iedvesma”, “Dzeja onlainā”, “Skats no aizkulisēm” un “Aktieri dauzās”, kas regulāri tiek publicētas teātra “Facebook” kontā un “YouTube” kanālā. Turklāt teātrī arī turpinās darbs pie iestudējumiem – drīzumā gaidāma režisora Vladislava Nastavševa tiešsaistes iestudējuma pirmizrāde.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris apmeklētājiem ir slēgts, ēkā ir atslēgta apkure, bet teātra vadītāja Dana Bjorka atzīst – darba tagad esot pat vairāk nekā pirms valstī ieviestajiem ierobežojumiem.

“Ja pirmā nedēļa, kad pasludināja karantīnu, bija apātija un šoks, izmisums, nesapratne, ko darīt, kā rīkoties, tad šis laiks pagāja, un šobrīd man galvā ir sastrukturizējies darba apjoms un grafiks, kā tikt galā ar darbiem “online” režīmā,” stāsta Bjorka.

Tiešsaistē šobrīd noris arī mēģinājumi, un drīzumā skatītājiem attālināti būs iespēja redzēt mūsdienu krievu dramaturga Sergeja Suhanova jaunāko izrādi, kuru iestudē režisors Vladislavs Nastavševs.

Dana Bjorka skaidro:

“Liels eksperiments mūsu teātrim, negaidīts piedāvājums no režisora Vladislava Nastavševa, mēs taisām “online” izrādi. Šobrīd notiek “online” mēģinājumi, un pēc mēneša būs pirmizrāde. Viss notiks tikai “onlainā”, un arī aktieri spēlēs, nesatiekoties klātienē viens ar otru.”

Teātra aktieri piespiedu dīkstāvi uztver atšķirīgi, bet teju visi atzīst – šis laiks dod iespēju iepazīt sevi no jauna.

Aktieris Aleksandrs Maļikovs atzīmē: “Manuprāt, katram cilvēkam jāprot būt vientulībā. Un, kad tu esi viens mājās, tev ir laiks darīt to, ko gribi. Strādāt, lasīt grāmatas, staigāt ar suni. Suns, manuprāt, ir vislabākais draugs karantīnā.”

Savukārt aktrise Jana Herbsta stāsta: “Mans lielākais gada projekts būs žogs, ar ko es lepojos, jo esmu to nolēmusi pārkrāsot. Kopā vienu kilometru. Man iet ļoti lēni. [..] Es rakstu arī maģistra darbu, kas aizņem daudz laika un entuziasma.”

“Vissvarīgāk, ka tagad ir brīnišķīga iespēja noilgoties vienam pēc otra,” uzsver aktieris Maksims Busels.

Lai turpinātu uzturēt saikni ar skatītājiem, aktieri veido video rubrikas par dažādām tēmām, ko iespējams aplūkot internetā. “Dzeja onlainā”, “Skats no aizkulisēm” un “Aktieri dauzās” ļauj iepazīt aktieru personības, turklāt bieži vien no ikdienā neredzamās puses.

Jana Herbsta stāsta: “Es esmu sevi piesaistījusi aizkulišu video rubrikai, kur nācās iet cauri visiem mēģinājuma procesiem, kuri kādreiz tika uzfilmēti un kurus nekad nedrīkstēja izlikt. Tagad ir īstais mirklis tos parādīt un parādīt, cik interesanta un aizraujoša ir aizkulišu dzīve.”

Aleksandram Maļikovam arī ir sava rubrika. Viņš stāsta: “Es rakstu savas dziesmas, un mēs ar manu meiteni taisām mūzikas videoklipu, lasām grāmatas un dzeju arī.”

“Katrs no aktieriem lasa vienu daļu no Dostojevska “Stepančenkova pagasts”. Es arī drīz lasīšu. No rubrikām tur muzicēju, savas dzejas palasīju. Labs laiks, lai to tieši labi izdarītu,” atzīmē Maksims Busels.

Dzejas un prozas lasījumus, kā arī citus Rīgas Krievu teātra aktieru veidotos video var redzēt teātra interneta vietnē un “”Facebook” kontā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti