Čehova teātrī top režisora Jurija Butusova izrāde «Gogolis. Portrets»

11. maijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī notiks pirmizrāde "Gogolis. Portrets". Izrādes veidotājs ir krievu izcelsmes režisors Jurijs Butusovs, kurš no savas dzimtenes ir aizbraucis un šobrīd strādā Eiropā, informēja teātrī.

"Gogolis. Portrets" būs lielās formas izrāde, tās dramaturģiju veidojusi Estere Bola – luga tapusi pēc Nikolaja Gogoļa garstāsta "Portrets" motīviem, un tā ir sarakstīta speciāli šai izrādei, kura noslēgs Čehova teātra sezonas jauniestudējumu tēmu – vara.

Stāsta centrā ir mākslinieks, kurš nespēj izturēt vieglā ceļa kārdinājuma varu, viss izvēršas eshatoloģiskā mistērijā, kas ir pilna ar postošiem izaicinājumiem bezdibeņa malā.

Čehova teātrī šobrīd aktīvi noris mēģinājumu process pie jaunās izrādes, kur lomas atveido aktieri Jekaterina Frolova, Šamils Hamatovs, Aleksandrs Maļikovs, Volodimirs Gorislavecs, Mihails Širjajevs un Dmitrijs Jegorovs. Radošajā komandā līdzās režisoram darbojas lietuviešu izcelsmes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Marius Nekrošius, kuram šis ir otrais kopdarbs ar režisoru.

Kā uzsver izrādes veidotāji, Gogoļa "Portrets" mūsdienu pasaulē nemaz neizklausās pēc romantiskas noveles. Tas ir veidots uz faustiskā dvēseles pārdošanas motīva un ietver pieņēmumu, kas pārceļ notiekošo no ikdienas plāna uz metafizikas zonu. "Gogolis rada pasauli, kurā ļaunuma iemiesojumam ir vajadzīgs mākslinieks, lai ļaunums varētu sevi realizēt, izpausties, apliecināt savu eksistenci. Un, nespēdams izturēt kārdinājumu, tas, kurš varētu kalpot skaistajam, sāk kalpot velnam," teikts izrādes pieteikumā, uzsverot – šī ir šausmīga pasaka, kas atbilst mūsu dienām.

Dramaturģe Estere Bola saka: "Kad Gogoļa tekstā satiec tēlu, kurš, varas un atriebīgas greizsirdības apreibināts, "ar tīģera niknumu metās virsū, plēsa, plosīja, sagraizīja gabalos un samīdīja kājām" visu dzīvo un talantīgo, ko varēja sasniegt, tu esi pārsteigts šī tēla totālās, pareģojošās aktualitātes dēļ. Gogoļa velna marionetes ir postošas un nāvējošas, taču kaitējums, ko tās var nodarīt, joprojām ir samērojams ar cilvēka spējām. Šodien velna marionešu rīcībā ir ballistiskās raķetes un kodolarsenāls..."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti