Kultūras ziņas

Paziņoti Dejas balvas laureāti

Kultūras ziņas

Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām

"Dzīvnieku ferma" Daugavpils teātrī

Režisors Viesturs Roziņš Daugavpilī iestudē «Dzīvnieku fermu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdzīgi kā citi Latvijas teātri arī Daugavpils teātris strādā pie jauniem iestudējumiem, ko skatītājiem iecerēts izrādīt pēc pandēmijas ierobežojumu atcelšanas. Kā jaunākais tapis iestudējums “Dzīvnieku ferma” Viestura Roziņa režijā pēc angļu rakstnieka Džordža Orvela slavenā darba motīviem.

Daugavpils teātra fasāde saposta svētkiem, taču jaunāko izrāžu afišu nav. Teātrī atzīst – neraugoties uz piespiedu dīkstāvi un cerot uz drīzu tikšanos ar skatītājiem klātienē, trupa jūtas vesela un optimisma pilna strādā pie jauniestudējumiem. 

Daugavpils teātra vadītājs un iestudējuma “Dzīvnieku ferma” dramaturgs Oļegs Šapošņikovs atzīst:

“Nav atņemts galvenais – iespēja radīt.

Kas tomēr ir tikpat svarīga, kā šo mākslas produktu vai gala rezultātu pēc tam izrādīt. Tas arī palīdz saglabāt profesionālu līmeni, palīdz nezaudēt iemaņas un, galvenais, nezaudēt cerību, ka skatītājs atnāks.”

Izvēle iestudēt izrādi pēc angļu rakstnieka Džordža Orvela 1945. gadā sarakstītā romāna “Dzīvnieku ferma” motīviem režisoru un drāmas terapeitu Viesturu Roziņu pamudināja šī brīža sabiedrības noskaņojums. Orvela darbā fermā dzīvojošie mājdzīvnieki saceļas pret cilvēkiem un izveido savu komūnu, kurā valda izdzīvošanas instinktos balstīti likumi.

“Brīvs tu vari būt savās domās, svarīga ir kritiskā domāšana. Būtisku akcentu liku uz bara instinktu un baru, ko spēlē dažādās transformācijās aktieri,” norāda režisors Viesturs Roziņš.

Oļegs Šapošņikovs uzskata, ka Orvela viens no nozīmīgākajiem darbiem, ko mēdz dēvēt arī par komunistu ideoloģijai veltītu satīru, esot lielisks mūsdienu cilvēka dabas pētījums: “Es saskatu ļoti nopietnu, intelektuālu pētījumu un brīdinājumu, pret kuru es pats tiešām izturos kā pret dziļi psiholoģiski pamatotu brīdinājumu par to, ka mēs, cilvēce, jebkurš no mums kā cilvēks, mēs esam manipulējami.”

Iestudējumā aktieriem dots sarežģīts uzdevums rast starpstāvokli starp dzīvniekiem un cilvēkiem, nepārvēršot to attiecības parodijā. 

Aktrise Milena Savkina atklāj: “Man kā aktrisei ir ļoti svarīgi saprast savu varoni. Esmu tāda, kas visu lomu veido caur galvu. Un man bija svarīgi atrast ko līdzīgu ar maniem tēliem. Man bija ļoti svarīgi, lai tas stāsts par cūku nebūtu tāds smags. Bet ar jautrību – kā cūka var skriet un priecāties.”

Savukārt aktieris Mihails Abramovs ir pārliecināts:

“Nav lielas atšķirības starp mums cilvēkiem un dzīvniekiem. Starp uzvedības modeļiem. Vienīgā atšķirība – cilvēkiem dots vairāk izvēles iespēju ietekmēt notikumu attīstību.”

Orvela “Dzīvnieku fermā” notikumu gaitu ietekmēja vēlme pēc izdzīvošanas, varas un atzinības. Savukārt norišu kārtību Daugavpils teātrī ietekmē valstī noteiktie ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti