Nacionālajā teātrī «Indrāni» režisora Valtera Sīļa versijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Iestudējums ir visai klasisks, bet autors to papildinājis ar videomateriāliem, kas atgādina par iepriekšējām "Indrānu" izrādēm Nacionālajā teātrī - 1920., 1954. un 1988. gadā, un tās atklāj mūsu nācijai biedējoši pazīstamu attiecību modeli, ko raksturo individuālisms, paštaisnība, nespēja laicīgi atklāti izrunāties un uzklausīt otru.

Rūdolfa Blaumaņa 150. dzimšanas dienai par godu Nacionālajā teātrī rītvakar ceļu pie skatītājiem sāks izrāde "Indrāni" režisora Valtera Sīļa versijā. Režisors gandrīz nacionālam eposam pielīdzina lugu, jo tā ir ļoti spilgta latvisko raksturu un attiecību atspoguļotāja, un katrā laikā tās centrā izvirzās savi aktuāli akcenti.

Galvenās lomas izrādē atveido Lolita Cauka, Ģirts Jakovļevs, Daiga Gaismiņa un Uldis Anže.

Valtera Sīļa jaunais iestudējums ir visai klasisks, bet autors to papildinājis ar videomateriāliem, kas atgādina par visiem iepriekšējiem "Indrānu" iestudējumiem Nacionālajā teātrī. Līdz šim tie bijusi trīs - 1920., 1954. un 1988. gadā. Lai arī šie iestudējumi ir ļoti atšķirīgi, visi tie atklāj mūsu nācijai biedējoši pazīstamu attiecību modeli, ko raksturo individuālisms, paštaisnība, nespēja laicīgi atklāti izrunāties un uzklausīt otru.

Indrānu tēva lomā redzēsim Ģirtu Jakovļevu, kurš uzskata, ka Blaumanis Indrānu vīriešos iemiesojis tādus raksturus, kuri vienkārši nemēdz piekāpties, un tas neizbēgami noved pie postošām sekām. Ievas lomas tēlotāja Daiga Gaismiņa Blaumaņa lugu dēvē par ļoti spēcīgu stāstu par vecāku un bērnu attiecībām, kurās neizbēgams konflikts rodas brīdī, ja bērni nepiepilda uz viņiem liktās vecāku cerības. Mūsdienu situācijas kontekstā ne mazāk aktuāli, bet ar vēl citām niansēm nekā agrāk ieskanēsies arī savas tēva sētas un arī dzimtenes mīlestības tēma.

Jauniestudējumā "Indrāni" sapulcēts spožs aktieru ansamblis - līdzās Ģirtam Jakovļevam un Daigai Gaismiņai galvenās lomas atveidos Lolota Cauka - Indrānu mātes lomā un Uldis Anže - Edvarda lomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti