Dienas ziņas

Rēzeknē atklāj Artūra Kondrāta izstādi

Dienas ziņas

Jauni ugunsgrēka upuri

Liepājas teātris rādīs izrādes Ventspilī

Liepājas teātris šogad dosies uz četrām viesizrādēm Ventspilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ Ventspils teātra namā "Jūras vārti" tika parakstīts līgums par turpmāko sadarbību ar Liepājas teātri. Liepājnieki šogad sola četras izrādes Ventspilī. 

Pēdējo 10 gadu laikā Kurzemes filharmonijai ir izdevies noslēgt līgumus ar visiem Latvijas teātriem, tostarp Krievu drāmu un Daugavpils teātri par viesizrādēm Ventspilī.

Uz Ventspili brauc arī Nacionālā opera un divi simfoniskie orķestri. Paši ventspilnieki novērtē iespēju svaigākos kultūras jaunumus skatīt savās mājās, jo tikai provinces iedzīvotajiem ir zināms, ko nozīmē doties uz galvaspilsētu un pēc izrādes vai koncerta vēlu naktī daudzus kilometrus atkal  mājup.

Ventspils pašvaldības sadarbība ar Liepājas teātri ilgst 10 gadus, kuru laikā Ventspilī notikušas 40 Liepājas teātra viesizrādes, kuras noskatījušies 26 000 apmeklētāju.

"Kolektīvs ļoti labprāt brauc uz Ventspili tādēļ, ka te ir ļoti laba skatuve, laba zāle, labs skatītājs," atzīst Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Lai veicinātu ventspilnieku ieinteresētību, kā arī profesionālās mākslas pieejamību, vienošanās protokoli noslēgti ar visiem Latvijas profesionālajiem teātriem, kā arī ar Latvijas Nacionālo operu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri un VSIA „Latvijas Koncerti”.

Arī šogad  „Kurzemes filharmonija” un Liepājas teātris parakstīja vienošanās protokolu par sadarbību nākamajos trīs gados, paredzot sniegt ventspilniekiem katru gadu četras viesizrādes, bet vienu no tām - bērniem vai jauniešiem.

"Repertuārs joprojām ļoti daudzveidīgs, visām gaumēm. Domāsim arī par jauniešiem un par mūsdienu mūziku," stāsta SIA "Kurzemes filharmonija" valdes priekšsēdētāja Iveta Ērkšķe.

Šobrīd ne visas Latvijas teātru lugas ir vienkārši izvest viesizrādēs un ne visi teātri savā plānā paredz viesizrādes. Tomēr reģionu ļaudis, kas vienmēr bijuši lieli teātru un koncertu apmeklētāji, ne vienmēr var nokļūt vairākus simtus kilometru attālajā Rīgā, ne mazāk svarīgi ir pēc teātra vai koncerta nokļūt mājās.

"Vienīgā problēma - ja ir īpaši labas izrādes, jāvelta laiks rindā stāvēšanai," stāsta izrādes apmeklētāja Silvija Sējāne, kura apstiprina, ka biļetes jāpērk laicīgi.

Arī Mārīte Gūthofa ļoti labi atceras laiku, kad gan ar darba kolektīvu, gan ar bērniem apmeklējusi leļļu teātri, Drāmas teātri, Dailes teātri, bet tagad jau gadu nav bijusi Rīgā un ir apmierināta ar viesizrādēm Ventspilī.

Lai kultūra nebūtu vien ekskluzīva rīdzinieku priekšrocība, šobrīd Kultūras ministrija četrām pilsētām ārpus Rīgas kā reģionālajiem centriem ir izveidojusi atbalsta programmu profesionālās kultūras pieejamībai. Tomēr, piemēram, Ventspilī, katra biļete joprojām tiek dotēta no pašvaldības. Reizēm biļetes cena kasē ir tikai viena piektā daļa no reālajām izmaksām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti