Kultūras ziņas

Pētījums: kultūras pasākumus apmeklē daudzi, bet reti

Kultūras ziņas

Jauno kinorežisoru diplomdarbu skate

"Kilograms kultūras 2014" - teātra nominācijas

Kilograms kultūras 2014: Zane Radzobe par teātra nominantiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piedāvājam teātra kritiķes un “Spēlmaņu nakts” žūrijas dalībnieces Zanes Radzobes komentārus par Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas gada balvas "Kilograms kultūras 2014" teātra kategorijā izvirzītajām izrādēm. Kā zināms, vēl tikai nedēļu, līdz 8.februārim, jūs varat nobalsot par balvas “Kilograms kultūras 2014” nominantiem septiņās kategorijās

Lietuviešu dramaturga Marjusa Ivaškeviča lugu “Izraidītie” Dailes teātrī iestudējis viņa tautietis Oskars Koršunovs. Piecas stundas garais iestudējums devis “Spēlmaņu nakts” balvas aktieriem Dainim Grūbem un Gintam Andžānam kā pagājušās sezonas labākajiem pirmā un otrā plāna aktieriem. Izrādes tēma - emigrācija, kas skārusi gandrīz katru latviešu ģimeni.

“Apstākļos, kad katrā ģimenē faktiski ir zināmi stāsti par cilvēkiem, kas emigrējuši 1990. un 2000. gadu laikā, Latvijā nav bijušas izrādes, kas par to runātu, manuprāt, tas vienkārši ir ļoti personiski,” uzskata teātra kritiķe Zane Radzobe.

Smalki psiholoģiskā izrāde Dailes teātrī “Visas viņas grāmatas” ir rakstnieces Justīnes Kļavas stāsts Dimitrija Petrenko režijā. Skolnieka pirmais mīlestības stāsts ar pieaugušu sievieti. Abpusējas jūtas rodas, kad viņš sāk lasīt viņai priekšā grāmatas. Izrādes kontekstā iekļautais holokausts parāda, kā dažādu politisku apstākļu ietekmē pret paša gribu mainās cilvēku liktenis. Galvenos varoņus atveido Dainis Grūbe un Esmeralda Ermale.

“Ir ārkārtīgi labi redzams, ar kādu atdevi un ar kādu godīguma pakāpi strādā aktieri,” turpina Zane Radzobe. „Tas ir ļoti emocionāli, ļoti sirsnīgi un arī ļoti neviennozīmīgi tēmas dēļ. To papildina režisora smalki un konceptuāli izdomāts ietvars, tad tā ir bauda skatīties.”

Ņemot vērā kā 2015. ir Raiņa un Aspazijas jubilejas gads, šajā “Kilograms kultūras” nominantu četriniekā, protams, neiztikt bez Raiņa dramaturģijas. Tā ir Liepājas teātrī iestudētā jaunības traģēdija “Indulis un Ārija”. Režisors no Krievijas Sergejs Zemļanskis radījis unikālu iestudējumu – kustību izrādi bez vārdiem, kurā aktieri izstāsta stāstu bez teksta, izmantojot vien ķermeņa valodu.

“Izrāde ir ļoti neparasta, pirmkārt, tāpēc, ka Rainis, bet varbūt tādēļ, ka no Raiņa tur ir ļoti maz, bet es domāju, ka uzrunā valoda. Uzrunā tas, ka Latvijas teātrī tik konsekventi, laikmetīgā formā tiek izstāstīts visiem tik zināmais stāsts un izrādās, ka tas uzrunā pavisam citādi,” skaidro kritiķe

Nacionālajā teātrī režisors Elmārs Seņkovs iestudējis latviešu literatūras klasiķa Jāņa Ezeriņa noveles. Izrāde saņēmusi piecas aizvadītās sezonas “Spēlmaņu nakts" balvas. 

„Latviešu skatītājs, es domāju, nemaz tik daudz nezin par Jāni Ezeriņu, un izrādās, ka tā ir absolūti izcila literatūra, brīnišķīga. Seņkovs ar šo literāro darbu ir strādājis brīnišķīgi, respektīvi, viņš nav pakļāvies klišejām, ka tās ir anekdotes, bet no katra šī stāsta ir izņēmis laukā to, kas ir pats svarīgākais stāstā. Un, protams, estētika un aktieru darbi, kas mazliet pārsteidz,” vērtē kritiķe, piebilstot, ka „patīkami pārsteidz”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti