Siltumam un iedvesmai – šīs nedēļas kultūras akcenti

Šonedēļ arvien sola aukstumu. Lai sasildītos un iedvesmotos, "Kilograms kultūras" žūrija piedāvā mākslas notikumu izlasi. Idejas šonedēļ iesaka balvas žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Lilita Eglīte. 

Maskata "Valentīna" VEF kultūras pilī

17. aprīlī VEF Kultūras pilī būs iespēja kamerversijā noklausīties komponista Artura Maskata operu "Valentīna", kas veltīta izcilai personībai, kinozinātniecei Valentīnai Freimanei (1922–2018).

Titullomā iejutīsies operdziedātāja Sonora Vaice, kura veido arī šīs multimediālās monooperas režiju.

Operas librets tapis pēc Valentīnas Freimanes autobiogrāfiskā romāna "Ardievu, Atlantīda!" un īpaši aktuāli skan šodien, kad pavisam netālu, Ukrainā, turpinās karš. Tā ir izrāde par cilvēka morālo atbildību lielu krīžu laikā un vēlmi neiespējamos apstākļos saglabāt cilvēka cienīgu dzīvi.

Deinata izstāde galerijā "Māksla XO"

Masu informācijas līdzekļi, masu apziņa, masu pasākumi, masu skati, masu produkcija, kultūra masām. Cik bieži mēs ikdienā lietojam vārdu "masas", pat neaizdomājoties,  ka katrs individuāli esam masu dalībnieki!

Fotogrāfs Jānis Deinats desmit jaunās lielformāta fotogrāfijās pēta vizuālo masu tipoloģiju, ļaujot ieraudzīt gan masu skaistumu, gan traģiskumu.

Neinscenētās, poētiskās ainas no fotosērijas "Masas" apskatāmas galerijā "Māksla XO".

Arfas skanējums Nacionālajā teātrī

18. aprīlī Latvijas Nacionālajā teātrī skanēs serenāde arfai. Mūsdienu slavenākais arfists, franču virtuozs Ksavjē de Mestrs, ielūdz uz ļoti personisku un izsmalcinātu solo koncertu, kurā atskaņos Džovanni Pešeti, Ferenca Lista, Kloda Debisī, Anrietas Renjē un citu komponistu opusus. Franču mākslinieks, kurš sadarbojies ar pasaules labākajiem orķestriem, arfu salīdzina ar veselu orķestri un uzsver, ka spēlētājam ar to ir visciešākais fiziskais kontakts, jo skaņa tiek veidota ar pirkstiem.

Nedēļas nogalē uz Tartu

Varbūt nedēļas nogalē izdodas ieplānot braucienu uz šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētu Tartu! 20. un 21. aprīlī tur notiks "Open House Tartu", kad apmeklētājiem bez maksas tiks atvērti 28 arhitektūras pieminekļi. Katrā apaļajā stundā no 11.00 līdz 16.00 kopā ar gidu būs iespēja iepazīt Igaunijas Nacionālo arhīvu un Igauņu studentu namu, Veco un Jauno Anatomikumu, Igaunijas Aviācijas akadēmiju un Tartu Universitāti, Villu "Tammekann", Pētera baznīcu, bērnudārzus un vēl citus objektus. Jābrauc izbaudīt Tartu pavasari un studentisko noskaņu jaunajās promenādēs Emajegi upes krastos!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti