Rīta Panorāma

LU joprojām nav saņēmusi oficiālu atzinu par pārkāpumiem doktora grādu izsniegšanā

Rīta Panorāma

Reformu partijas vlde plāno lemt par Viņķeles atbilstību amatam

Monoizrāde "Karavīrs" būs skatāma Kara muzejā

Kara muzejā notiks Lipora monoizrādes «Karavīrs» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien Kara muzejā skatāma Edgara Lipora monoizrādes „Karavīrs” pirmizrāde, kurā tās veidotāji pievērsīsies, pēc pašu vārdiem, vienkāršām, taču ikdienā aizmirstām lietām.

Edgars Lipors pazīstams kā Leļļu teātra aktieris un vīru kopas „Vilki” vadītājs, taču šoreiz viņš visas savas prasmes apvienos un skatītājiem piedāvās muzikālu objektu un kustību izrādi, kurā aicinās uz pārdomām par mūsdienu sabiedrības vērtībām. Kas ir vīrišķība, gods un atbildība, kā šos jēdzienus saprotam un īstenojam katrs savā dzīvē - tie būs galvenie izrādes tēmu loki.

Kad Kara muzeja zālē izgaismojas spēles laukums, Lipors redzams, velkam laivu, kas ir viens no izrādes simboliskajiem objektiem un kas laiku pa laikam pārtop atkal citos tēlos. Vienu brīdi laiva, piemēram, ir māja, bet citā brīdī kļūst par sirsnīgu latviešu māmuliņu. Īpaša loma izrādē ir arī tādiem objektiem kā cirvis, sirpis, dzijas kamoli, puzurs un putna spalva - katram no tiem aktieris piešķir dziļu simbolisku jēgu un ar šo objektu palīdzību stāsta stāstus.

Visizteiktākais vīrieša simbols būtu zobens, bet mēs izvēlējāmies cirvi. Tas būtu ne tikai kara cirvis, bet arī ikdienas priekšmets, ar kuru var celt māju, skaldīt malku. Sievietes simbols ir kakla riņķis no 12.gadsimta... Kamoliņi ir bērni,” ieskicē Lipors.

Līdzās objektu apspēlei izrādē ļoti būtiska nozīme ir Edgara Lipora mīmikai un kustību valodai, kā arī paša speciāli izrādei sacerētajai mūzikas partitūrai ar tautasdziesmu vārdiem.

Teksta savukārt izrādei nav, jo, kā uzsver Egdars Lipors - tāds arī ir mērķis, ka izrāde ir jātver ar sajūtām.

„Nav piesaukts kāds konkrēts gadījums vai fakts, bet to var saistīt gan ar vēsturiskiem notikumiem, gan ar ģimeni, gan ar mūsu šodienas redzējumu un problēmām. Piemēram, izrādē ir moments, kad kamoliņi, kas simbolizē bērnus, aizripo projām. Cits tur saredz Sibīriju, cits tur ierauga Īriju, bet es nebiju domājis ne vienu, ne otru variantu, taču abas šīs interpretācijas uzskatu par pareizām,” skaidro aktieris.

Izrāde saucas „Karavīrs”, bet šis jēdziens netiek apspēlēts militārā nozīmē, bet gan aicinot uz pārdomām, ka savā ziņā mums katram arī savā ikdienas dzīvē jābūt kā karavīram, kas iestājas par cilvēcību, dzimteni, saviem tuvākajiem un dzīvi apliecinošām vērtībām. „Uzsvars ir vērtības, kas pagaist un aizmirstas. Kas ir gods, kas ir sirdsapziņa, kas ir attiecības ar vecākiem, kāda ir attieksme pret ģimeni... Tā ir izrāde par pārlaicīgām vērtībām,” saka aktieris.

Edgara Lipora monoizrāde tapusi ciešā kopsadarbībā ar horeogrāfi Liliju Liporu, kostīmu mākslinieci Gunu Stikāni un režisoru Valdi Pavlovski, kurš par izrādes īpašo pievienoto vērtību uzskata arī tās tīro un vienkāršo formu.

Mēs runājam par vienkāršām lietām: kas ir ģimene, kas ir bērni... Mēs esam saguruši no visām sarežģītībām. Gribas kaut ko vienkāršāku,” secina Pavlovskis.

Edgara Lipora monoizrādes „Karavīrs” izrādes būs skatāmas Kara muzejā piektdien un sestdien - 27. un 28. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti