Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrāde – «Bezskaņas ierakstu studija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

14. un 15. aprīlī plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Gaņģes  vizuālā teātra izrāde “Bezskaņas ierakstu studija”, informēja teātra pārstāvji. 

Uz skatuves satiekas divas spilgtas personības, kuras šķir pusgadsimts - Nacionālā teātra aktrise Līga Liepiņa un dzejniece Marija Luīze Meļķe. Izrāde uzdod jautājumus par to, kā mēs sarunājamies 72 vai 21 gada vecumā, un vai vispār iespējama komunikācija starp cilvēkiem ar tik atšķirīgām pieredzēm un uzskatiem. “Bezskaņas ierakstu studijā” tiek radīta autonoma neverbāla realitāte, kurā saruna ir ne tikai līdzeklis, bet arī mērķis.

Kā izrādes veidošanas sākumpunktu režisore izmantojusi abu aktrišu atšķirīgo skatuvisko klātbūtņu un  pieredžu mijiedarbību askētiskā spēles telpā. Tajā netiek izmantota runātā valoda, taču izrāde nebūt nenorit klusumā. Par nozīmīgu izrādes dalībnieku kļuvusi skaņu pasaule, kuras elementi atrasti gan mēģinājumu procesā, gan personīgajos arhīvos. 

Saprotot, ka pašai ikdienā arvien retāka ir izdevība sarunāties ar cilvēkiem, kuru dzīves pieredze ir daudzos desmitos gadu atšķirīga, izrādes sagatavošanas posmā režisore vadīja sarunu darbnīcas un nodarbības pansionātā Aknīstē “Sansusī” labklājības rezidenču programmā.

Izrādes veidotāji vēlas ne tikai pētīt dažādu paaudžu mijiedarbību uz skatuves, bet arī uzrunāt dažāda vecuma skatītājus. 

Režisore Māra Gaņģe jau iepriekš veidojusi vairākas neverbālas izrādes – “Vienkauja” (2016), “Nevar apstāties” (2017), “Aklā zona”, “Liekā sekunde” (2018), tādējādi konsekventi attīstot tieši vizuālā teātra valodu, un izrāžu saturu balstot radošās grupas pētījumos, nevis iepriekš uzrakstītā dramaturģiskā materiālā. Kamēr Latvijas kultūrtelpā aizvien dominē tekstā balstītas izrādes, šī neverbālā izrāde par komunikāciju piedāvā skatītājiem piedzīvot ko atšķirīgu. 

Izrādes režiju un telpu veidojusi Māra Gaņģe, izrādē piedalās Līga Liepiņa un Marija Luīze Meļķe, dramaturģijas kunsultante Anna Zvaizgne, kustību konsultante Agnese Bordjukova. Izrādi producē apvienība “Mikroskopio” un producente Laine Pole. 

Izrādes notiks Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes iela 101a) 2019. gada 14. un 15. aprīlī plkst. 19.00. Biļetes pieejamas internetā

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Ģertrūdes ielas teātris, Latvijas Dejas informācijas centrs, tehniskās jaunrades nams "Annas 2" un "Sansusī" labklājības rezidenču programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti