Gaidāma pirmizrāde multimediālai monooperai «Valentīna»

17. aprīlī pulksten 19.00 VEF Kultūras pilī Rīgā notiks Operetes teātra multimediāla jauniestudējuma – monooperas "Valentīna" pirmizrāde, informēja mākslinieki.

Tas ir starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pilnformāta operas jauns traktējums kamerversijā. Titullomu Latvijas kultūras leģendas Valentīnas Freimanes mīlas stāstā atveidos operdīva Sonora Vaice (soprāns), kura ir arī topošās izrādes režisore.

"Manā operā "Valentīna" risinātās tēmas – Latvijas vēstures dramatiskie līkloči, cilvēku morālā atbildība sabiedrības, savas ģimenes un valsts priekšā, demokrātijas ideālu aizsargāšana – kļūst arvien aktuālākas arī šodien, droši vien vēl vairāk nozīmīgas nekā pirms desmit gadiem, kad, balstoties reālā, izcilas personības Valentīnas Freimanes dzīvesstāstā, radīju šo darbu. Man bija tā laime un gods pazīt Valentīnu personīgi, iedvesmoties no viņas ideāliem un uzskatiem par cilvēka cienīgu dzīvi. Viņa bija īsts renesanses cilvēks ar milzīgu gara bagātību, enciklopēdiskām zināšanām un dvēseles viedumu. Tieši tādēļ ļoti priecājos, ka par Valentīnu domāsim atkal, skatoties šī darba jaunu muzikālu un skatuves versiju", stāsta komponists Arturs Maskats.

Komponista pirmās operas "Valentīna" pasaules pirmizrāde notika 2014. gada 5. decembrī. Operas libretu veidoja Arturs Maskats un dzejniece Liāna Langa pēc Valentīnas Freimanes autobiogāfiskā romāna "Ardievu, Atlantīda!" (2010) motīviem. Pārņemot Eiropas Savienības Padomes prezidentūru, opera "Valentīna" tika iekļauta Latvijas publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Jauniestudējumā piedalīsies operdziedātāja Sonora Vaice (soprāns), Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons) un Māris Žagars (klavieres). Režisore Sonora Vaice, horeogrāfe Ieva Kemlere, kostīmu māksliniece Antra Hanna Elerta ("Cinnamon"), multimediju māksliniece scenogrāfe Ineta Sipunova, stepa dejas treneris konsultants Māris Pūris, grima māksliniece Liāna Repule, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, video filmēšanas asistenti Adams Vaicis un Marks Frīdbergs, producente Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Iestudējums top ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes līdzfinansējumu, kostīmus nodrošina Rīgas kinostudija.

Izrādi rudenī varēs noskatīties arī vairākās Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti