Panorāma

Atsāk tiesas izmeklēšanu Ārijas Stabiņas lietā

Panorāma

Panorāma

Ukrainas vēstniecība nosoda Daugavpils teātra izrādi

Kultūras ministrija lūgusi Daugavpils teātrim informāciju par Ukrainas vēstniecības nosodīto izrādi

Kultūras ministrija lūgusi Daugavpils teātrim sīkāku informāciju par ukraiņu dramaturga Alekseja Kuraļeha lugas "Pamiers" iestudējumu, ko nosodījusi Ukrainas vēstniecība. Vēstniecība paudusi bažas, ka šī izrāde tāpat kā luga, uz ko tā balstīta, pauž Kremļa propagandas vēstījumus. Daugavpils teātrī uzsvēra, ka atbalsta Ukrainu, tomēr atzina, ka izrādē agresors tieši netiek nosaukts vārdā.

Četri karavīri no divām pretējām pusēm satiekas mājā, lai labotu karā nopostītu jumtu. Vienu no viņiem atveido Vadims Bogdanovs. Tieši viņš pirms pusotra gada iepazīstināja Daugavpils teātri ar Alekseja Kuraļeha lugu "Pamiers". Toreiz lugu, ko aktieri tikai nolasīja, viņš papildināja ar naidīgiem daugavpiliešu komentāriem sociālajos tīklos.

"Tas mani uztrauca toreiz un uztrauc vēl joprojām. Tāpēc arī radās tā ideja. Lai mēs nepārvērstos par zvēriem," sacīja Bogdanovs.

Vienlaikus aktieris piekrita, ka lugas teksts ļauj to iestudēt arī tā, lai tā kalpotu Kremļa propagandai. Taču tas, viņaprāt, nav darīts šoreiz, lugu iestudējot kā pilnvērtīgu izrādi režisora Māra Korsieša vadībā. 

Bogdanovs pauda: "Uzdevums bija izzināt, kas notiek ar cilvēku karā. Tas nav par to, kurš ir vainīgs. Jautājums ir dziļāks. Saprast, kas notiek ar cilvēku, vienalga – viņš ir krievs vai ukrainis."

Ukrainas vēstniecība piektdien sociālajos tīklos publicētajā paziņojumā pamatā uzsvēra to, ka izstrāde pauž Kremļa vēstījumus. To Daugavpils teātrī noliedz. Izrādē skan dziesma ukraiņu valodā, karavīrs skaidro, ka vēsturiski okupētā zeme piederējusi ukraiņiem. Tomēr tas, ka Krievija ir agresors, tieši tekstā neizskan. 

Teātrim nav jādod atbildes, bet gan jāmudina skatītāji pašiem uzdot jautājumus, tā vērtēja arī teātra vadībā. Ukrainas vēstniecības paziņojums viņus šokējis.

Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode norādīja: "Nu, nevarējām mēs atcelt izrādi divas stundas pirms pirmizrādes, kad visas biļetes izpirktas. Publika bija ļoti dažāda, bet reakcija bija vienāda – atbalstoša Ukrainai."

Ar lugas autoru gan nav izdevies sazināties, un to Daugavpils teātrī atzina kā kļūdu. 

Tikmēr Ukrainas vēstniecībai laikus nav izdevies sazināties ar Latvijas Kultūras ministriju (KM). Ukrainas vēstniecībā norādīja, ka ar vēstuli KM vēstniecība vērsusies 13. septembrī. 

"Vēstulē vēstniecība cieņpilni lūdza ministriju veikt pienācīgu lietas izvērtējumu un apsvērt paredzētās izrādes atcelšanu Daugavpils teātrī. Atbildi uz savu vēstuli nesaņēmām," atzīmēja Ukrainas vēstniecība.

Tagad Ārlietu ministrija informēja, ka no vēstniecības notu saņēmuši vien izrādes dienā. Kā situāciju risināt – Daugavpils teātrī lems izrādes radošā grupa. 

KM lūgusi Daugavpils teātrim sīkāku informāciju par izrādi. 

Teātra kritiķe Kitija Balcare pauda: "Interpretāciju mākslas valodā var izspēlēt ļoti dažādi, taču jebkāda veida šaubas par izvēlētās lugas pretrunīgumu, manuprāt, ir rādītājs par paaugstinātu bīstamību sabiedrības uztverē."

Kritiķes piedāvājums – šādus mākslas darbu vērtēt kā "ar lupu". Daugavpilī – visām iesaistītajām pusēm izrādi noskatīties un tad izvērtēt riskus, kādas interpretācijas var rasties skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti