Kultūras ziņas

Mitoloģija, daba un akustika izstādē "Zemes toņi"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Čehova teātrī uz skatuves "Robins Huds"

Kā dzimst un mainās leģenda. Ar «Robina Huda» pirmizrādi Čehova teātrī atklāj sezonu

Piektdien, 1. septembra vakarā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvoja muzikāla izrāde visai ģimenei "Robins Huds", stāstot par labo un ļauno, un par varu, kas spēj mainīt cilvēku uz labo vai slikto pusi. Turpmāk izrādes bērniem un jauniešiem būs jauna tradīcija Zinību dienā.

"Mēs iesākam tādu jaunu papildvirzienu kā radīt kultūras notikumus tieši ģimenēm, cilvēkiem ar bērniem, atsevišķi jauniešiem, man šķiet, ka tā būs skaista tradīcija," vērtē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka.

"Šo sezonu gribam saistīt ar tēmu vara, un vara slēpjas gan naudā, gan varā pār cilvēkiem, gan varā pār situāciju, tirānija, un mums sanāca, ka katra pirmizrāde, kuru mēs piedāvāsim saviem skatītājiem mūsu jubilejas gadā, būs saistīta tieši ar šo diemžēl tieši šodien ļoti aktuālo tēmu," par sezonu stāsta Bjorka.

Režisorei Dacei Pūcei uzticēts pirmoreiz veidot teātra iestudējumu un arīdzan atrast radošo komandu. Kopā ar komponisti Zani Dombrovsku un aktrisi Jeļenu Sigovu viņas radīja oriģināldarbu par leģendāro varoni Robinu Hudu.

"Sapratu, ka stāstīšu savu stāstu, kā dzimst leģenda, kas notiek viņa ceļā, kad kļūst leģenda," par izrādi stāsta Dace Pūce. Viņa atzīmē, ka svarīgi ir gan tas, kā rodas līderis, gan tas, kā cilvēks izmanto varu – viens izmanto, lai gūtu labumu sev, otrs, lai padarītu laimīgus citus.

"Es mēģinu taisīt izrādi, kas man pašai interesanta, dinamiska, kas ir krāšņa. Tur ir izmantoti gan kaskadieru triki, gan daudz humora, dejas, horeogrāfijas. Svarīgs moments, lai noslēgums ir pozitīvs, lai cilvēki, kas aiziet no Čehova teātra, ir pusmetru no zemes, ar pozitīvu lādiņu," teic režisore.

Komponiste Zane Dombrovska atzīmē: "Tas bija vesels piedzīvojums, un bija tā iespēja visas lomas izspēlēties pašai. Tas bija ļoti aizraujošs laiks, un šī bija tā reize, kad mūzikai bija jāparedz vieta tieši dramaturģiskajā materiālā, jo citādi mēs nevarētu ieaust tā, kā esam ieauduši tagad. Kad sacerējām ainas, mēs jau zinājām tās vietas, kuras vēlēsimies izkāpināt tieši ar mūziku."

Komponiste atzīst, ka nav vēlējusies radīt muzeja estētiku, bet gan nostalģiju par viduslaikiem ar šodienas izpratni: "Es centos miksēt tās divas valodas, šodienas valodu un tam laikam raksturīgos instrumentus. Man šķita ļoti interesants fakts, ko es nezināju pirms tam, ka arfa radusies no loka stīgas. Tāpēc esam tam veltījuši mazu vietiņu, kad Robins aizskar sava loka stīgu un tāpēc sāk skanēt mūzika."

Galvenajā lomā iejuties baltkrievu aktieris Ivans Streļcovs. Par to, ko māca Robina Huda tēls, viņš saka:

"Lai cik grūti nebūtu, nepadoties. Lai cik slikti tev nebūtu, pienāks diena, kad būs labi, parādīsies saule, atlidos putns, atcerēsies sevi jaunu. Un būt labsirdīgam, atvērtam un spēt mīlēt, tas ir pats galvenais – mīlēt."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti