Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kā vērtējama drāma Nacionālajā teātrī?

Traģēdija vai drāma? Kā vērtēt mākslinieciskā vadītāja un komandas aiziešanu no Nacionālā teātra?

Jaunajai teātra sezonai sākoties, lielas pārmaiņas piedzīvo Latvijas Nacionālais teātris – amatā stājies jauns direktors, taču teātri pametis tā mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs ar savu komandu. Vai Seņkova un komandas aiziešana ir liels zaudējums teātrim? Kam būtu jāvada Nacionālais teātris? Kas no teātra sagaidāms tuvākajos gados? Atbild teātra procesu vērtētāji.

Amatā stājoties jaunajam direktoram Mārim Vītolam, teātra mākslinieciskā komanda nespēja ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli un pameta savus amatus. Teātra kritiķe un žurnāliste Henrieta Verhoustinska režisora Elmāra Seņkova lēmumu atstāt Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amatu redz kā lielu zaudējumu teātrim:

"Jāņa Vimbas laikā teātris bija mazliet stagnējis, un labais, ko izdarīja Jānis Vimba, bija tas, ka viņš uzaicināja Elmāru Seņkovu ar viņa komandu.

Tad, kad es to uzzināju, biju ārkārtīgi priecīga, jo es apzinājos, ka nāk ambiciozs, ļoti labs režisors ar redzējumu, kurš ir strādājis vadošā amatā arī Kultūras akadēmijā, un viņam būs mākslinieciskā stratēģija beidzot, ko iepriekšējos četrus gadus īsti nevarēja nojaust teātrī."

Jaunais Nacionālā teātra direktors gan neuzskata, ka teātris ir ko zaudējis, uzsverot, ka mākslinieki un teātris savstarpēji mainījuši tikai juridisko attiecību formu: "Es arī lieliski saprotu, ka tādā veidā visi šie profesionāļi, uz kuriem var pretendēt visi Latvijas teātri, ka viņiem ir lielāka radošā neatkarība, ir elastīgākas darba attiecības iesaistīties procesos arī ārpus Nacionālā teātra. Visi šie profesionāļi turpina māksliniecisko sadarbību ar Nacionālo teātri."

Vai notiekošais teātrī ir sava veida mākslinieku protests pret Kultūras ministrijas rīkotās teātra direktora atlases rezultātu vai nesamierināma cīņa par varu – kurš īsti vadīs teātri Māris Vītols vai Elmārs Seņkovs – lai paliek retorisks jautājums.

Teātra kritiķe un zinātniece Zane Radzobe pārliecināta, ka Seņkovs pārprata mākslinieciskā vadītāja lomu konkrētajā teātrī: "Liekas, ka viņš uz teātra māksliniecisko vadību skatās pēc principa, kā būtu vadīt salīdzinoši nelielu, viņa paša vai viena mākslinieka teātri. Tad tas ir saprotami, tas ir normāls modelis, viss ir skaidrs, bet Nacionālajam teātrim ir pilnīgi citas funkcijas un pilnīgi cits vēriens.

Nacionālais teātris nevar būt Elmāra Seņkova teātris."

Žurnālists un teātra apskatnieks Atis Rozentāls savukārt uzsver: "Es domāju, ka šī diskusija, kas tagad ir sākusies, ir ļoti vērtīga, bet to vajadzētu pārnest uz Kultūras ministrijas teātra padomi, jo "Facebook" diskusija ir mazāk ietekmīga. Šeit būtu jārunā ministrijas līmenī par divām lietām – ko mēs vispār prasām no teātru direktoru konkursa, vai no teātra direktora ir jāprasa mākslinieciska koncepcija. Un otrs – kad notiek šis konkurss, vai ir pareizi, ka teātra  direktors stājas amatā ļoti īsu brīdi pirms nākamās sezonas sākuma."

"Mani dara bažīgu direktora uzstādījums, ka turpmākās divas sezonas teātri vadīs viņš kopā ar literārās daļas vadītāju Ievu Struku.

Viņa ir ārkārtīgi pieredzējis teātra cilvēks, tā ir labā ziņa, bet, manuprāt, teātris ir jāvada režisoram," atzīst Henrieta Verhoustinska.

Sociālajos medijos savu viedokli paudis arī Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Bet teātra procesu vērtētāji uzskata, ka nebūtu vietā salīdzināt Nacionālo teātri ar JRT, jo tas pēc būtības ir viena režisora teātris.

"Tādā plašākā kontekstā skatoties to, kas notiek Latvijas teātros, liekas, ka ir tāds liels pārbūves laiks," spriež Zane Radzobe. "Kaut kādi pēdējo gadu pētījumi rāda, ka tirgus sašaurinās. Un es domāju, ka mēs šeit redzam arī ļoti izteiktu sākumu konkurences cīņai par skatītājiem. Jo skatītāju kļūst arvien mazāk un acīmredzot visiem teātriem ir sajūta, ka skatītāju nepietiks.

Tas nozīmē, ka mēs redzam, ka vismaz daļa no teātriem ir ļoti izteikti nostājušies uz kara takas."

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu uzsāk jaunievēlētā direktora Māra Vītola vadībā. Līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aizgāja no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja. Dienu vēlāk par šādu pašu soli paziņoja arī Seņkova vadītā mākslinieciskā komanda – galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs, muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens un kustību māksliniece Elīna Gediņa.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu, kurā par jauno teātra vadītāju izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti