Kultūras ziņas

Filma "Kur mājo teātris" par Jauno Rīgas teātri

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Top laikmetīgās dejas izrāde "Pāru terapija"

Attiecību samezglojumus laikmetīgās dejas valodā šķetinās izrāde «Pāru terapija»

"Hanzas peronā" horeogrāfe Liene Grava kopā ar dramaturgu Artūru Dīci, mūzikas autoru Reini Sējānu un mākslinieku Reini Suhanovu gatavo pirmizrādei laikmetīgās dejas iestudējumu "Pāru terapija."

"Mums bija interesanta šī tēma – runāt par attiecībām, par pāriem," stāsta horeogrāfe Liene Grava. "Mūsdienās cilvēki tik daudz šķiras un nevar atrast kopīgo valodu. Mēs mēģinājām par šo tēmu vienkārši runāt un saprast, kāpēc ir šī problēma. Un ko mēs tajā procesā sapratām, – ka ir svarīgi vienkārši sarunāties vairāk un pabūt ar to otru kopā, un būt tādās godīgās sarunās vienam ar otru. Tā laikam ir tāda atslēga, par ko ir šī izrāde."

"Pāru terapijā" attiecību samezglojumus izdzīvos trīs dažādu paaudžu dejotāji.

Vispieredzējušāko pāri spēlēs Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Ramona Galkina, savukārt viņas partnerim aktierim Ģirtam Krūmiņam šī būs debija kustību izrādē.

"Saprašanās citreiz notiek bez vārdiem, ķermeniski. Un kā cilvēks izjūt viens otru, kā jūt otra "jā" vai "nē", "patīk" vai "nepatīk", tas ir baigi svarīgi, tas ir ļoti vietā šeit kustību izrādē," teic aktieris.

Nestabilā un stresa pilnā laikā pāru terapija kļuvusi par ekskluzīvu un ļoti dārgu pakalpojumu, rinda pie terapeita ir ļoti gara. Kā atbilde šai problēmai tapusi izrāde, kurā katram dalībniekam dramaturģiski smalki izstrādāts raksturs un izdomāta saasinātākā attiecību problēma.

"Mūsu attiecību uzdevums un sāpe ir tā, ka mēs cenšamies tikt pie bērna, bet mūsu pārim tas neizdodas. Un kā tad mēs varam šo situāciju risināt, meklēt, strādāt ar sevi individuāli, pārī," vidējā vecuma pāri raksturo dejotājs Ģirts Bisenieks. Viņa partnere, dejotāja Sandra Lapiņa piebilst: "Bieži vien tā sanāk, kad atnāk sāpe, cilvēks aizveras un vairāk nedzird otru cilvēku."

Visjaunākā pāra pusītes – dejotāji Artūrs Nīgalis un Roberta Gailīte – cīnīsies katrs ar savu ego un mācīsies kopādzīvošanu. "Reizēm un visbiežāk ar prātu ir grūti lietas aptvert un saprast, bet man liekas, īpaši mūsu dueta kontekstā ķermeniskā sapratne ir ļoti svarīga, un tas arī ir tas, par ko ir šī izrāde, ka ķermenis un ķermeņu savstarpējā mijiedarbība ir komunikācija."

Laikmetīgās dejas iestudējuma "Pāru terapija" pirmās izrādes "Hanzas peronā" notiks 5. un 6. aprīlī, un skatītāji varēs pārdomāt savas attiecības – kā būt uzmanīgākam pret otru, kā saprast un pielāgoties, nepazaudējot sevi, bet vienlaikus palīdzot otram un saglabājot savu telpu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti