Rīta Panorāma

Telefonintervija ar VARAM ministru Māri Sprindžuku

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Nacionālā teātra direktoru Māri Vītolu

Nacionālā teātra jaunais direktors: Vadības maiņas dēļ teātra kolektīvs ir sašķēlies

Saistībā ar Latvijas Nacionālā teātra vadības maiņu ir sašķēlies teātra kolektīvs, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina jaunieceltais teātra direktors Māris Vītols.

Dienā, kad tika izsludināti teātra direktora meklējumu rezultāti, Vītols ticis iepazīstināts ar teātra kolektīvu. Vītols atzina, ka daudziem viņa kandidatūra bija pārsteigums, jo absolūti lielākā daļa viņu nepazina.

Teātrī vadības maiņa esot uztverta diezgan emocionāli. "Faktiski var teikt, ka iekšienē teātra kolektīvs ir nedaudz sašķēlies divās nometnēs. Viena daļa cilvēku, ieskaitot māksliniecisko vadību, Elmāru Seņkovu un aktierus, aktīvi iestājās par Jāņa Vimbas saglabāšanu Nacionālā teātra direktora amatā. Otra daļa kolektīva atklāti pauda viedokli, ka teātrim ir jāmainās, ka teātrim ir vajadzīga jauna vadība," situāciju raksturoja jaunais direktors.

Vienlaikus viņš uzsvēra nepieciešamību pēc pēctecības teātrī, un Vītols uzticoties esošajai mākslinieciskajai vadībai ar Elmāru Seņkovu priekšgalā.

"Tas, ka bija asa vēršanās pret jauno vadītāju, izskaidrojams ar to, ka viņi mani nepazīst, viņi nav ar mani pat ne reizi tikušies, un mums nav izveidojusies uzticēšanās," pauda teātra direktors.

Viņš piedāvā vēl līdz augustam veidot dialogu, iepazīstoties un salāgojot viedokļus. Līdz šim bijušas trīs sarunas.

Vītols gan uzsvēra, ka jaunā teātra sezona ir pilnībā saplānota un mēģinājumi notiek. "Sezona notiks tieši tādā veidā, kā Elmārs Seņkovs un radošā komanda to ir saplānojusi," sacīja direktors.

KONTEKSTS: 

Atklātā konkursā par Latvijas Nacionālā teātra direktoru izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu. Ministrijā skaidroja, ka komisija ir izvērtējusi teātra valdes locekļa Jāņa Vimbas paveikto līdzšinējā pilnvaru termiņā, kas ir pieci gadi, atzinīgi novērtējot spēju nodrošināt stabilu finanšu situāciju teātrī visā Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā, kā arī sakārtotos teātra iekšējos, saimnieciskos procesus.

Tomēr, pēc KM paustā, lai nodrošinātu atklātu, godīgu un profesionālu valdes locekļu izvēles procesu kultūras nozares kapitālsabiedrībās, tāpat kā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gadījumā, komisija lēmusi uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu izsludināt atklātu konkursu, kurā dalību pieteikt varēs arī pašreizējais kapitālsabiedrības valdes loceklis Vimba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti