Upītes ciema svētki ar dančiem, teātri un jaunu albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viļakas novada Upītes ciema vārds, pateicoties Slišānu ģimenei, plaši izskanējis visā Latvijā un ārpus tās. Lielākais nopelns ir Ziemeļlatgales nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana, kā arī valstī vienīgā latgaliešu dzejas un mūzikas festivāla organizēšana. Tagad arī Upītei raksturīgākās un senākās kāzu dziesmas izdevies apkopot jaunā mūzikas albumā.

Grīdai šūpojoties no dančiem un tradicionālajiem instrumentiem skanot, Viļakas novada Upītē iesācies Starptautiskais folkloras festivāls “Ļipa kust!”. Dančus viesi no blakus novadiem, kā arī Baltkrievijas un Lietuvas apgūst nesen slēgtās Upītes pamatskolas telpās. Starptautiskā mērogā festivāls notiek jau otro reizi, un tas ir viens no galvenajiem pasākuma “Svātki Upītie” notikumiem.

“Aizbraucot uz ārzemēm, tu redzi, ka ārzemēs festivālus taisa citādāk nekā Latvijā. Un mums gribējās uztaisīt tādu kā ārzemēs festivālu. Tādu tautai,” saka Nemateriālā kultūras mantojuma centra “Upīte” vadītājs Andris Slišāns.

Festivāla un svētku galvenā ideja ir popularizēt deju, dziesmu un rokdarbu daudzveidību dažādās kultūrās un vecināt lielāku interesi par to vietējo iedzīvotāju vidū. Tieši tāpēc uzreiz pēc dančiem notika visu trīs dalībvalstu rokdarbu izstādes un meistarklases.

Piemēram, baltkrievi citu vidū izcēlās ar koka griezumiem un salmu pīšanu. “Ja mēs to nenodosim nākamajām paaudzēm, tas viss aizies bojā. Tomēr ir jābūt cilvēkiem, kas ir aizrautīgi rokdarbnieki un kas ir priecīgi, ka no viņiem pārņem pieredzi,” saka Olga, folkloras festivāla dalībniece no Baltkrievijas.

Līdztekus folkloras mantojuma saglabāšanai jau vairākus gadus pēc kārtas uz svētkiem Upītē dodas arī dažādi nacionāla līmeņa teātri ar viesizrādēm. Viens no tiem ir Latvijas Leļļu teātris, kas šoreiz izrādē “Bruņinieks, kuram sāpēja zobi” kopā pulcēja ģimenes ar bērniem.

" Ļoti labi, ļoti forši, ļoti sirsnīgi, nav bieži, ka atbrauc un tik labi un sirsnīgi sagaida. Tas ir ļoti patīkami. Un mūs tā nebaro citur, kur mēs braucam,” atklāj Leļļu teātra aktieri Artūrs Putniņš un Baiba Vanaga.

“Daudziem no šīs puses cilvēkiem ir grūti līdz tai Rīgai aizbraukt. Kuram laika dēļ, kuram transporta ziņā, kuram finansiālā ziņā. Te viss kā saka gatavais – atbrauc,” norāda folkloras kopas “Upīte” dalībniece Daiga Keiša.

Folkloras kopa “Upīte” svētku apmeklētājiem prezentēja savu trešo mūzikas albumu. Tajā apkopotas 14 dziesmas latgaliešu valodā par un ap kāzām, kas mantotas no paaudzes paaudzē. Albumam dots nosaukums “Ryugts!”.

“Tas ir tāds galvenais kāzu sauciens, un doma tāda, ka mēs apkopojām Upītes puses dziedātāju dziesmas, kas ir par cerību laiku un jau bildināšanu, un par šo kāzu laiku,” skaidro Andris Slišāns.

Dažādi citi notikumi, koncerti, tostarp, arī Latvijas Nacionālā teātra un “Dirty Deal Teatro” viesizrādes Upītes ciemā notiks vēl līdz 1.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti