Labrīt

Ko Rīgai sola "Jaunā Saskaņa" un Jānis Kuzins

Labrīt

Izaicinājumu laiks arī augstākajā izglītībā. Vērtē RTA rektore Iveta Mietule

Bauskas pilskalna estrādē notiks festivāls "Zobens un lemess"

«Zobens un lemess» rīkotāji: Nevarējām atļauties festivālu šogad nerīkot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bauskas pilskalna estrādē šajā nedēļas nogalē noritēs jau sestais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un lemess”. Festivāla viesu vidū ir grupas no Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Polijas, bet lielākoties uzstāsies pašmāju metāla grupas, to vidū folkmetāla grupa “Skyforger”.

Festivāla rīkotāji norāda, ka pasākuma teritorijā būs iespējams ievērot visus pulcēšanās ierobežojumus, bet aicina arī apmeklētājus ievērot distancēšanās prasības.

“Praktiski šis ir smagā metāla festivāls cilvēkiem, kuriem interesē vēsture un folklora, jo lielākā vai mazākā apmērā katrā no šīm grupām ir vai nu folkmūzikas elementi vai tekstā ir kāda sasauce ar mitoloģiju vai folkloru,” skaidro festivāla “Zobens un lemess” rīkotāju pārstāvis Valdis Bērzvads.

Starp šī gada festivāla māksliniekiem ir arī pašmāju grupa “Skyforger”, bet, neskatoties uz sarežģīto ceļošanas situāciju, uzstāsies arī atsevišķi ārzemju viesi no Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Uz “Zobens un lemess 2020” skatuves uzstāsies arī Austrijas grupa “Harakiri For The Sky”, somu atmosfēriskā pagānmetāla māksliniece Vermilia ar pavadošo sastāvu, Igauniju pārstāvēs melnmetālisti “Thou Shell of Death” un “Bestia”, Lietuvu – ambient/neofolk projekts “Veliu Namai”, folkroka kopa “Lietis” un folkmetāla grupa “Ūkanose”, savukārt Latvijas mūzikas scēnas dažādību apliecinās “Urskumug”, “Inokentijs Mārpls”, “Delve”, “Everlust”, “Ryvendir”, “Iron Wings” un citi.

Viesu vidū būs arī grupa no Polijas “Batushka”, kas festivāla programmā aprakstīta, kā grupa, kas savā mūzikā sapludina majestātiski drūmas tumšā metāla skaņas ar pareizticīgās baznīcas liturģisko dziedājumu motīviem.

Festivāla programmu jau ierasti bagātinās arī viduslaiku cīņu paraugdemonstrējumi, seno amatu meistarklases, kā arī varēs piedalīties dzīvās arheoloģijas eksperimentos, viduslaiku spēlēs un sacīkstēs.

“Jau izsenis gan Latvijā, gan Eiropā citviet ir šie vēstures arheoloģijas klubi, kas nodarbojas ar senajiem amatiem un mēģina rekonstruēt vēstures norises ar senajiem paņēmieniem. Piemēram, mēģina liet bronzu, kausēt metālus pēc senajiem paņēmieniem un izveidot rotas tādas, kā bija tolaik, tāpat darīt alu, aust, grebt. To visu varēs vērot un arī piedalīties, pieliekot savu roku,” stāsta Bērzvads, norādot, ka festivāla organizatoriskā puse Covid-19 krīzes dēļ bijusi īpaši sarežģīta, zaudējot ieplānotās ārzemju grupas. Taču komanda izšķīrās par labu festivāla norisei šovasar un apmeklētājus aicina ievērot epidemioloģiskās drošības prasības.

“Mēs nevarējām atļauties šogad nerīkot to festivālu, jo mazam festivālam tas ir diezgan traumatiski pārtraukt to ikgada secību,” uzsver Bērzvads.

“Protams, visi tie ierobežojumi tirdzniecības sakarā, kā arī laika ziņā, visi koncerti atļauti tikai līdz pusnaktij. Tāpat arī distancēšanās un dezinfekcijas pasākumi – tie visi ir diezgan sarežģīti. Mēs būsim vieni no pirmajiem [festivāliem], kas izbaudīs uz savas ādas, kā var strādāt ar publiku. Protams, visur būs norādes par dažādām prasībām un skanēs arī audiorullītis par distancēšanos, bet lielākoties tas ir apmeklētāju rokās, lai tas tiktu ievērots. Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai nodrošinātu kārtību.”

Latvijā pieļaujamais apmeklētāju skaits publiskā pasākumā ārtelpās patlaban ir 3000 cilvēku, taču festivāla rīkotāji lēš, ka tas nepārsniegs divus tūkstošus. Etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un lemess” noritēs no 7. līdz 9. augustam Bauskas pilskalna estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti