Kultūras ziņas

Kokļu diena Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā

Kultūras ziņas

Ar pelniem izkrāso vasaru

Valmieras a cappella festivālā "Latvian Voices" un "Estonian Voices" koncerts

Valmierā a cappella festivālā uz skatuves kāpj «Estonian Voices» un «Latvian Voices»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Viens no spilgtākajiem a cappella notikumiem Latvijā jau sesto gadu ir grupas "Latvian Voices" rīkotais festivāls Valmierā – ar meistarklasēm un slavenu mākslinieku viesošanos. Piektdien, 1. jūlijā, koncertā uz skatuves kāpa festivāla rīkotāji "Latvian Voices" un mūsu ziemeļu kaimiņi – grupa "Estonian Voices".

Šogad festivālam veidotajā programmā apvienotas smalkas nianses tautas mūzikā balstītos skaņdarbos, oriģināldziesmas un populāri līdzi dziedami un kopā izdzīvojami gabali. Koncerta publika – valmierieši, viesi un meistarklašu dalībnieki.

"Festivāls notiek trīs dienas, pirmā diena bija veltīta dažādu a cappella prasmju un ideju izzināšanai. No rīta līdz vakaram mēs darbojāmies, dziedājām, ritmizējām, veidojām jaunus sastāvus, radījām jaunu mūziku. Šī ir festivāla otrā diena, tā ir bijusi tik pilna, ka liekas, ka viņa ir sākusies kaut kad aizvakar," par festivāla norisi stāstīja mūziķe, "Latvian Voices" mākslinieciskā vadītāja Laura Jēkabsone.

Labākās pasaules vokālo grupu tradīcijas – no džeza līdz folklorai un popam Valmieras Kultūras centra zālē ienesa dziedošie igauņi – grupa "Estonian Voices".

"Man liekas, ka mums tā skaņa ir nedaudz tuva. Tā kā mēs dzīvojam kaimiņos, gan tautasdziesmās parādās, gan līdzīgas tēmas un motīvi. Ir prieks, ka mēs varam atvest viesus no ārzemēm un jā, tepat kaimiņos ir daudz brīnišķīgas a cappella mūzikas," uzsvēra "Latvian Voices" dziedātāja Beāte Krūmiņa.

Savukārt grupas "Estonian Voices" dalībniece Kadri Voranda pastāstīja: ""Latvian Voices" mēs satikām pirms daudziem gadiem, tā bija ļoti silta tikšanās. Mēs sapratām, ka darām vienu lietu, un tā bija draudzība no pirmā skata. Gan Latvijā, gan Igaunijā ir lielie dziesmu svētki un daudz koru. Koru kultūra ir ļoti populāra, savukārt vokālie ansambļi Igaunijā vairāk iedzīvojušies augstskolu un skolu sistēmā, ne tik daudz ārpus izglītības iestādēm."

Šajā reizē skatītāji gan nesagaidīja latviešu un igauņu kopīgu muzicēšanu, taču viss vēl priekšā. "Mēs vēl joprojām gaidām mūsu kopīgo koncertu Tallinā, jūs dzirdējāt, ka viena dziesma igauniski mums jau ir, un mēs kopīgi strādāsim pie viņu dziesmas latviešu valodā," solīja Laura Jēkabsone.

Grupu "Latvian Voices" šajā vasarā dzirdēsim ne reizi vien – gan Latvijā, gan citur pasaulē. Laura Jēkabsone atklāja: "Man šķiet, tāds visspilgtākais un gadiem ilgi gaidītais notikums mums ir šogad augusta vidū Zviedrijā. Mēs esam aicināti būt vieni no galvenajiem māksliniekiem "The Real Group" a cappella festivālā, kas ir ne tikai mūsu elki, bet arī skolotāji, tāpēc tas ir tāds liels gods."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti