Tuvojas mūzikas festivāls «Ad Lucem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tieši pēc nedēļas, 24. jūlijā, Rīgā atklās 20. Introvertās mūzikas festivālu „Ad Lucem”. Tas kopumā piedāvās piecus koncertus Rīgā, Gulbenē un Kuldīgā, kā arī lekcijas par garīgām tēmām.

Festivālu „Ad Lucem” atklās Latvijā vēl nekad nedzirdēti, bet pasaulē pieprasīti mūziķi - starpkultūru mūzikas ansamblis „Sarband”. Ansamblim drīz būs 30 gadu, to dibinājis un vada bulgāru izcelsmes vācu muzikologs Vladimirs Ivanovs.

„Sarband” austrumu mūzikas teorijā nozīmē savienot, un tieši to arī ansamblis dara - savā mūzikā cenšas savienot austrumu un rietumu kultūras, meklējot tajās kopīgo un izceļot atšķirīgo.

Ansamblī darbojas dažādu tautību mūziķi, un Rīgā dzirdēsim programmu, kurā solistes būs divu ļoti atšķirīgu kultūru pārstāves, stāsta festivāla rīkotāja Sandra Zandberga. „Uz Rīgu ansamblis ved ļoti interesantu programmu „Vox Feminae” - „Sievietes balss”. Pavisam koncentrēti var raksturot, ka to raksturo sievietes ceļš pie Dieva austrumu un rietumu mūzikā. Tur apvienosies gan agrīnie kristiešu dziedājumi aramiešu valodā, gan Ziemeļzviedrijas garīgās tautasdziesmas, jo solistes būs divi pilnīgi pretmeti - zviedriete Miriama Andersena un libāniete Fadija Elhāge, kas tiek uzskatīta par labāko Tuvo Austrumu balsi šobrīd. Tas tā tiešām arī ir, jo viņas balss ir fascinējoša,” klāsta Zandberga.

Elhāge dzimusi Libānā, bet vokālo mākslu studējusi Vācijā, Minhenē, viņas repertuārs ir ļoti plašs, sākot no klasiskās arābu mūzikas līdz dažādu laiku Eiropas kompozīcijām.

Mirjama Andersena savukārt ir zviedru tradicionālās un viduslaiku mūzikas eksperte, arī viņas repertuāra spektrs ir ļoti bagāts. „Miriama Andersena ar soliste ar kristāldzidru balsi, kas dzied gan seno mūziku, gan laikmetīgo mūziku dažādos mūsdienu ļoti prominentos ansambļos, un pati spēlē arī arfu un govs ragu. Par šī instrumenta spēles meistarību viņa saņēmusi arī Zviedrijā atzītu titulu,” saka Zandberga.

Festivāla viesu vidū būs arī Latvijā jau labi pazīstamais franču čellists Anrī Demarkets, viņa spēli dzirdēsim gan Rīgas Domā, gan Rīgas Svētā Pētera baznīcā kopā ar Latvijas Radio kori programmā „Vakara lūgšana”.

Savā pēdējā dienā festivāls pārcelsies uz kultūras pili „Ziemeļblāzma”, kur būs iespēja klausīties lekcijas, kas arī jau kļuvis par festivāla tradīciju.

Visa festivāla noslēguma akcents savukārt būs „Iļģu” un Ilgas Reiznieces koncerts, kas speciāli festivālam izveidojusi programmu „Rāmi, rāmi” ar miera un dziļas dzīvesziņas caurstrāvotu mūziku.

Festivāls „Ad Lucem” norit no 24. līdz 28. jūlijam, un koncerti būs ne tikai Rīgā, bet arī Gulbenē un Kuldīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti