Kultūras ziņas

Pučīni operas "Toska" Kaislības Siguldā

Kultūras ziņas

Noslēgušies Siguldas Opermūzikas svētki

Folkmūzika un "Tautumeitu" debija Vīlandē

«Tautumeitas» latviešu vēstnešu godā Vīlandes folkfestivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestā lielākā Igaunijas pilsēta Vīlande uz folkmūzikas festivālu kartes sevi pieteica 1993. gadā ar cēlo mērķi parādīt, cik saistoša var būt dažādu tautu tradicionālā mūzika. Pirmajā gadā tam atsaucās vien 200 klausītāju, taču jau pavisam drīz tas sasniedza šī brīža teju maksimumu 26 000. Šogad Latvijas, latviešu tautasdziesmu un dzīvesspēka vēstnešu godā starp apmēram 25 citām valstīm festivāla debitantes – grupa “Tautumeitas”, ko publika Igaunijā uzņēma ar neviltotiem sajūsmas spiedzieniem.

“Publika ir vienkārši fantastiska. Katru mūsu noti saprata, uztvēra un juta līdzi vēl vairāk nekā mēs pašas. Ļoti uzlādējoši arī mums,” saka “Tautumeitu” dalībniece Asnāte Rancāne.

“Lielākā daļa igauņu man piekritīs, ka Latvija mums atrodas tik tuvu, taču mēs par to zinām tik maz, tāpēc es uz šo festivālu uzaicināju Laimu Jansoni, “Tautumeitas”, lai parādītu šiem cilvēkiem, cik interesanta zeme mums ir tepat blakus,” skaidro Vīlandes folkmūzikas festivāla rīkotājs Tarmo Normā. “Mūsu mērķauditorija visu laiku ir bijuši jauni cilvēki, jo tie ir nākamie folkmūzikas studenti un mūziķi. Domājot par pēctecību, projekti ir ļoti mērķēti uz jauniešiem.”

Staigājot pa festivāla teritoriju, kas ir iekārtota pašā pilsētas centrā, ik uz soļa var sastapt kādu muzicējošu bērnu, jaunieti vai veselu to apvienību. Līdzīgi kā igauņu Dziesmu svētkos, arī te daudz dažādos veidos domāts par dabu, piemēram, festivālā pilnībā atteikušies no vienreizlietojamiem plastmasas šķīvjiem.

Un uz dažādajām festivāla skatuvēm Vīlandē mūziķi var baudīt līdzīgu publikas mīlestību kā rokzvaigznes kulta statusā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti