Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Juriju Perevoščikovu

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar ĀM preses sekretāru Jāni Beķeri

Intervija ar Maiju Kovaļevsku un Uldi Lipski

Starptautiskajā zvaigžņu festivālā šogad – emocionāla un piesātināta programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertzālē “Lielais dzintars” sestdien, 7. martā, notiks Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts, kur klausītājus sagaida piesātināta un emocijām bagāta koncertprogramma. Līdzās klasiskās mūzikas komponistu pērlēm – Rimska-Korsakova, Ravēla un Čaikovska mūzikai, būs iespēja dzirdēt latviešu komponista Ērika Ešenvalda jaundarbu, koncertu saksofonam un orķestrim “Arktikas vīzijas. Jūra” Liepājas Simfoniskā orķestra un Oskara Petrauska saksofona skaņās.

Starptautiskajā zvaigžņu festivālā šogad – emocionāla un piesātināta programma
00:00 / 10:59
Lejuplādēt

Komponista Ērika Ešenvalda jaundarba, koncerta saksofonam un orķestrim “Arktikas vīzijas. Jūra” pirmsākumi, kā izrādās, meklējami tikšanās reizē kādā Liepājas veikalā, atceras mūziķis Oskars Petrauskis.

“Es viņam pienācu klāt pie sulu stenda un teicu, Ērik, varbūt vēlies kaut ko uzrakstīt saksofonam. Viņš pārdomāja manu ideju, neatteica. Protams, Liepājā tā ideja pirmo reizi tika izteikta, tad vērsāmies pie Liepājas simfoniskā orķestra un Ulda Lipska, viņš atradu veidu un platformu, kā šis koncerts var atdzīvoties,” stāsta Petrauskis.

Komponists Ēriks Eševalds atklāj, ka Arktikas ūdeņi var būt melni un biedējoši, atklājot paša piedzīvoto. Jūra atstaro, rāda debesis savā virsmā, saka komponists. 

“Krāsas... saksofons ir tembrāli tik daudzveidīgs, bagāts savā krāsu paletē. Varētu teikt, kas Oskars Petrauskis ir brīnišķīgs krāsotājs.

Viņš šo manu melnbalto partitūru uz papīra savā izpildījumā izkrāso ar krāsainiem zīmuļiem, es varu būt pateicīgs un gandarīts par šo sadarbību,” uzsver komponists.

Oskars Petrauskis ir saviļņots par jaundarba atskaņošanu Liepājā, veltot pateicības vārdus šādai iespējai līdzdarboties skaņdarba radīšanas procesā: “Prieks būt daļai no kompozīcijas, jo solo partiju rediģēju es, veicu pilnveidošanas procesus, ko Ēriks man lūdza, tā kā būs kaut kas paliekošs no manis šajā koncertā, nedaudz komponista elements no manis. Ēriks respektēja arī to, kam raksta šo koncertu.

Man patīk improvizēt, spēlēt dažādus stilus, koncertā ir labs savienojums.”

Starptautiskais zvaigžņu festivāls, ko tradicionāli organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, piedāvā daudzpusīgus koncertus ar starptautiski zināmu mūziķu piedalīšanos, iekļaujot arī džeza mūziku, kad 8. martā līdzās Latvijas Radio bigbendam, gaidāmi viesi no Portugāles un Brazīlijas.

Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis atzīmē: “Mēs izvēlējāmies brazīļu basģitāristu Mišaelu Pipokiņu (Brazīlija) un Mariju Mendešu, kura ir portugāļu džeza/fado dziedātāja. Jauki, ka iekrita 8. martā, kad var nākt kopā ar savu mīļoto sievieti un baudīt džeza notis.”

Neierasts solās būt 12. marta kamerkoncerts, kuru Liepājas vizītes laikā apmeklēs arī Valsts prezidents Egils Levits. Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis ieskicē gaidāmā koncerta programmu: “Devām iespēju Latvijā izskanēt Karlheinca Štokhauzena avangarda skaņdarbam “Arlekīns” klarnetei solo. Tā ir viena aktiera izrāde, kur gandrīz stundu klarnetists spēlē, dejo un attēlo Arlekīnu. Ikonisks skaņdarbs, tas pagrieza akadēmiskās mūzikas tradīciju performanču virzienā. Būs Oresta Silabrieža vērtīga uzstāšanās, tā būs vairāk mākslas akcija. Karels Dohnals – klarnete (Čehija) un stāstnieks Orests Silabriedis radīs šo brīnumu.”

Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais Starptautiskais zvaigžņu festivāls piedāvās piecus koncertus, kas noslēgsies 14. martā ar soprāna Maijas Kovaļevskas un pianista Armanda Ābola uzstāšanos tandēmā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti