Kultūras ziņas

Tuvojas Latvijas simtgades svinību kulminācija

Kultūras ziņas

"Lustrum" mērķis – rosināt atklātu sarunu

Top Latvijas popmūzikas dižkoncerts

Simtgades priekšvakaru ieskandinās populārās mūzikas dižkoncerts «Latvijas gadsimts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par godu valsts simtgadei šīs nedēļas nogalē “Arēnā Rīga” un Liepājas Olimpiskajā centrā izskanēs Latvijas populārās mūzikas dižkoncerts “Latvijas gadsimts”. 

Tā dziesmu programmas amplitūda plaša – sākot ar Latvijas populārās mūzikas rītausmu, Oskaru Stroku un brāļiem Laiviniekiem un beidzot ar mūsdienu hitiem. Triju stundu muzikālajā uzvedumā ar solistu, mūziķu, dejotāju, koristu un arī vairāku aktieru piedalīšanos 40 dziesmās tiks izstāstīts Latvijas vēstures stāsts. 

Vērienīgais koncerts tiek veidots kā stāsts par Latvijas simtgades vēsturē nozīmīgākajiem notikumiem, balstoties uz katras desmitgades spilgtākajiem skaņdarbiem populārajā mūzikā. Uz vienas skatuves kopā pulcējušies vairāk nekā 1400 Latvijas skolēnu kopkoris, 500 dejotāju un, protams, vai viss populārāko izpildītāju zieds – Andris Ērglis, Ilona Bagele, Žoržs Siksna, Uģis Roze, Samanta Tīna un daudzi citi, ieskaitot pat savulaik tik slavenos “Čikāgas piecīšus”!

“Sākumā, kad mēs ar producentu Juri Milleru sākām veidot šo koncertu, pirmajā variantā tas bija 16 stundu garš. Beigās esam iespiedušies nedaudz vairāk kā  trijās stundās,” secina koncerta režisors Jānis Mūrnieks. “Tas bija ļoti grūti un mokoši, jo zem populārās mūzikas iet ļoti daudz – tas ir arī šlāgeris, tai skaitā arī tautas dziesmas, kas iegājušās tautā, tā ir visa tā mūzika, ko mēs ikdienā klausāmies, kas mums patīk. Mēs iesim cauri secīgi Latvijas vēsturei, sākot ar streļķiem līdz pat mūsdienām.”

Lai piedalītos, daudzi mūziķi, arī Armands Birkens vai Gunārs Kalniņš speciāli ieradušies no ārzemēm, jo koncerts balstās tikai uz mākslinieku brīvprātīgu entuziasmu un nav valsts finansēts. 

“Man ļoti patīk šī ideja, un es dziedāšu vairākas dziesmas – kopā ar Žoržu Siksnu “Es gribu tavu foto”, tad “Kliedz mana tauta” ar Juri Vizbuli, un otrajā daļā dziedāšu “Rīgas bulvārus” un vienu šūpuļdziesmu,” stāsta soliste Ilona Bagele.

Lai emocionāli paspilgtinātu katras desmitgades stāstu, veidota horeogrāfija, iesaistot vairākus simtus lielu un mazu dejotāju no pazīstamiem deju kolektīviem, arī “Dzintariņa”.

“Izaicinājums ir bērnus iepazīstināt ar vēsturi un to izdejot, jo diez vai šie mazuļi zina, ko nozīmē būt oktobrēnam, ko nozīmē būt pionierim… ko nozīmē 60.gadi,” uzsver horeogrāfe Sanita Misika. 

Populārās mūzikas dižkoncerts izskanēs 9.novembrī “Arēnā Rīga” un 11.novembrī Liepājas Olimpiskajā centrā. 

Tikpat dažāds kā Latvijas vēsture piektdien solās būt emocionālais piedzīvojums gan skatītājiem, gan māksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti