Siguldas opermūzikas svētkos «Karmenai» akcents būs uz viņas pievilcības noslēpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Īpaši krāšņi un vērienīgi šovasar būs Siguldas opermūzikas svētki, kas šogad notiks jau 22.reizi. Nesen izziņoti svētku galvenie mākslinieki, kuru vidū būs slavenais latviešu soprāns Maija Kovaļevska, franču operzvaigzne Klementīne Margēna un vēl citi izcilu balsu īpašnieki no Itālijas, Gruzijas, Francijas un Latvijas.  Svētku galvenais notikums šoreiz būs Bizē operas „Karmena” iestudējums. Režisors  Edmunds Freibergs atklāj, ka viņa versijā akcents būs uz Karmenas sievišķīgās pievilcības noslēpumu.

Pērn un aizpērn par Siguldas opermūzikas svētku skatītāju īpašu mīluli kļuva franču mecosoprāns Klementīne Margēna. Galā koncertā skatītāji uzgavilēja viņas „Habanērai” un „Segidiljai” no operas „Karmena”. Svētku rīkotāju Daini Kalnu tas rosināja šogad par svētku galveno notikumu izvēlēties tieši operas „Karmena” iestudējumu, protams, ar Klementīni Margēnu titullomā.

„Tā lielākā laime ir, ka viņa starp Siguldu un Zalcburgu izvēlējās Siguldu. Tā ir mūsu lielā, labā ziņa, ka Klementīne Margēna dziedās Karmenas lomu,” saka Kalns.

Līdzās Klementīnei Margēnai arī abas galvenās vīriešu lomas dziedās mākslinieki no Francijas - abi jau arī dzirdēti Siguldas svētkos. Hozē būs Filipe Do, bet Eskamiljo - Pjērs Īvs Privo.

Mikaēlas lomā savukārt varēs dzirdēt pasaulē pazīstamo latviešu soprānu Maiju Kovaļevsku. Viņas satikšanās ar Klementīni Margēnu jau vien sola ļoti spilgtu un aizraujošu iestudējumu - prognozē muzikoloģe Liene Jakovļeva.

  „Pēc viņas dziedātās Mikaēlas Koventgārdena operā „The Times” kritiķis rakstīja, ka Maija Kovaļevska ir satriecoša Mikaēla ar tik lielisku, krāsām bagātu balsi, ka jābrīnās, kādēļ Hozē skrien pakaļ pavedējai „sarkanā”… Es gan nezinu, vai šajā iestudējumā Karmenai ir iecerēta tradicionālā sarkanā kleita, bet skaidrs, ka Hozē lomas atveidotājam Filipem Do būs grūta izšķiršanās,” saka Jakovļeva.

Brīvdabas iestudējuma režisors būs Edmunds Freibergs. Viņš stāsta, ka savā versijā iecerējis likt akcentu uz Karmenas sievišķīgās pievilcības noslēpumu.

 „Es domāju, ka Karmenu līdz galam nemaz nevajag atminēt, jo viņas pievilcība ir tieši tajā noslēpumā. Bet viena lieta, ko es gribu uzsvērt, ir Karmenas prasības pēc bezkompromisa mīlestības, kurai cilvēks ir gatavs ziedot pilnīgi visu. Un tikai tā viņa saprot un sajūt mīlestību. Otra tēma ir tas milzīgais paradokss, ka liela, neparasta, ārkārtīgi spēcīga mīlestība var pārvērsties iznīcinošā un nāvējošā melnā kaislībā,” klāsta Freibergs.

Dekorācijas iestudējumam veidos Aigars Ozoliņš, kurš scenogrāfijai iedvesmojies no Pikaso grafikām, kostīmi savukārt būs Ievas Kundziņas pārziņā, kura atklāj, ka noslēgumā Karmenu tiešām redzēsim sarkanā kleitā.

 „No manas puses tas, protams, bija pirmais jautājums - kādu tad taisīt fināla kleitu? Jo būtībā ir trīs varianti - balta, melna vai sarkana. Bet tad, kad mēs apspriedām, kāds būs kopīgais skats uz skatuves - gaismojums, koris un tā tālāk, mēs izšķīrāmies par sarkanu. Bet es domāju, ka tas būs labi, jo tā ir klasiska vērtība,” atzīst Kundziņa.

„Karmenas” iestudējums būs Siguldas opermūzikas svētku kulminācija, bet arī pārējā programma būs bagātīga. Tā ietvers gan ieskaņas koncertu Siguldas Jaunās pils dārzā, gan muzikālu uzvedumu visai ģimenei „Sapņu zirgs”, gan garīgās mūzikas koncertu, kā arī, protams, galā koncertu, kurā skanēs ļoti izcilas balsis no Itālijas, Gruzijas, Francijas, Latvijas un, iespējams, arī no Argentīnas.

22.Siguldas opermūzikas svētki notiks no 1. līdz 3. augustam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti