Kultūras rondo

Pētnieks Pēteris Birkerts. Darba saskaņa ar vārdiem un darba tikumu

Kultūras rondo

Pirmajai latviešu operai "Baņuta" simtā jubileja

Rēzeknē koncertdzīve atsākas ar pagalmu mūzikas nedēļu

Sajūta kā pirms septiņiem gadiem. Latgales vēstniecība «Gors» svin jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgales vēstniecība "Gors" ir vērusi savas durvis, piedāvājot kino un koncertu programmu ierobežotam apmeklētāju skaitam. Šobrīd sajūtas, gaidot skatītājus, kā pirms septiņiem gadiem, kad tika atklāta pirmā reģionālā koncertzāle Latvijā, saka Latgales vēstniecības "Gors" mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Šī Rēzeknē ir pagalmu mūzikas nedēļa, kad vakaros daudzdzīvokļu namu pagalmos cilvēkus patīkami pārsteidz profesionālais pūšamo instrumentu orķestris “Rēzekne”. Vietu, kur tiks spēlēts, neizziņo, lai izvairītos no liekas pulcēšanās. Šis ir Latgales vēstniecības “Gors” pārsteigums rēzekniešiem un arī sveiciens svētkos, jo pirms septiņiem gadiem maija pēdējā nedēļa tika atklāta pirmā reģionālā akustiskā koncertzāle – Latgales vēstniecība “Gors”.

Pirmajā pagalma koncertā klausītāji gan uzkavējās nejauši ejot garām, gan, izdzirdot mūziku, nāca ārā no daudzdzīvokļu mājām, gan izmantoja iespēju un koncertu baudīja tieši no saviem dzīvokļu atvērtajiem logiem. Siltais vakars, ābeļu un ceriņu ziedēšanas laiks nelielajā koncertā atmosfēru radīja īpašu, pārsteigums izdevās.

“Es tepat strādāju blakus, atnācu paskatīties. Tiešām patīkami, kaut kas savādāks, kaut kas atkal dzīvāks, ka var paklausīties, iznākt dabā, protams, divu metru attālumā, bet tomēr kaut kas, kā dzīvē,” saka klausītāja Iluta.

Viņa atzīst, ka pietrūkst šādu pasākumu, kopā pulcēšanās, gribas atkal kaut kur iziet, kaut kur ar draugiem, ar ģimeni. Viņai piekrīt arī klausītāja Ingrīda.

“Ļoti laba, ļoti atbalstāma, ceram, ka šī nav vienīgā reize, ka vēl kādi kolektīvi izdomās, ka šādi varētu sevi parādīt,” atzīst Ingrīda.

Ar saviem iespaidiem pēc koncerta dalās pūšamo instrumentu orķestra diriģents Jānis Pavlovskis, viņš arī min, ka sajūtas ir pozitīvas un mūziķiem arī pietrūcis kopīgo uzstāšanos.

“Jā, tie divi mēneši, lai gan pats spēlē mājās, trenējies, bet tā kopības sajūta, kad esi orķestrī, tad ir cita sajūta,” atzīst Pavlovskis.

Latgales vēstniecība “Gors” kopš aizvadītās nedēļas piedāvā baudīt kultūras notikumus klātienē.

“Tie, kas ir Rēzeknē, un tie, kas ir Latgalē, tātad trešdienās un piektdienās “Gorā” var baudīt kino 25 cilvēkiem “Gors” mazajā zālē, savukārt sestdienas vakaros pulksten septiņos. Katru sestdienu mums ir kāds mūzikas vakars,” stāsta Latgales vēstniecības “Gors” mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

“Konkrēti jau šajā sestdienā, kas būs 30.maijs, kurš ir simboliski mūsu dzimšanas diena, jo tieši šajā nedēļā "Goram" aprit septiņi gadi, šajā sestdienā "Gorā" viesosies pianists Rihards Plešanovs, kurš atskaņos programmu ar nosaukumu “Mainīgās faktūras”.

Es domāju, šī būs ļoti interesanta programma, zinot Rihardu kā mākslinieku, jo viņš vairāk ir zināms kā kamermūziķis, kurš piedalās dažādos projektos un dažādos sastāvos, bet šeit būs viņa solo programma ar viņa paša izvēlētiem darbiem, tie būs pārsvarā laikmetīgās mūzikas, 20., 21.gadsimta komponistu darbi. Centīsimies radīt mājīgu un koncerta programmai atbilstošu atmosfēru,” atzīst Ilona Rupaine.

Nākamajā sestdienā Latgales vēstniecība “Gors” klausītājiem piedāvās koncertprogrammu “Dziesmu stāsti”, kuru izspēles un izdziedās mūziķi Kristīne Kārkle-Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš un Edgars Kārklis, vēl pēc nedēļas būs baudāma ērģelnieces Diānas Jaunzemes-Portnajas spēle, pirms Jāņiem Goran Gora un vēl citi.

Savukārt 11. jūlija noslēgsies sestdienu vakaru koncertu sērija. Mazā zāle, kur notiek pasākumi, iekārtota droši un mājīgi. Sēdvietas ir mīksti dīvāni un zviļņi, radot iespaidu, ka klausītājs atrodas savās mājās un bauda unikālu vien sev veltītu sniegumu. Lai arī šobrīd nelielā pulkā, "Gors" gaida savus apmeklētājus.

“Šajā reizē mēs jūtamies tā, kā pirms septiņiem gadiem, jo toreiz 2013. gadā, kad mēs vērām vaļā durvis, mēs bijām pirmā Latvijas reģionālā koncertzāle,

un ļoti daudzos bija neizpratne, kas tie tādi ir, kas tur Rēzeknē ir uzbūvēts, kas gan uz turieni nāks un vai vispār nāks, tāda neticība un nedrošība, un neizpratne bija toreiz,” atminas Rupaine.

“Un kaut kādā ziņā mēs esam apmetuši kūleni un kaut kādā ziņā mēs līdzīgi jūtamies arī tagad, tikai šoreiz iemesli ir nedaudz citi, tikai šoreiz cilvēkiem ir jālūdz vai jāaicina – nebaidīties! Jāaicina izvēlēties par labu kultūrai un par labu laika pavadīšanai ne tikai divos mēnešos ierasti mājās vai piemājas dārzā, bet tomēr mēģināt pamazītēm iziet sabiedrībā un iziet cilvēkos, un apmeklēt arī “Goru”. Mēs ļoti ceram, ka apmeklētāji būs droši un nāks pie mums ciemos, jo mēs tiešām viņus ļoti gaidām.”

Kultūras notikumi šādam nelielam apmeklētāju lokam ir unikāli, kādam ļoti gaidīti, taču koncertzālei tie finansiāli nebūt nav izdevīgi, taču tas ir solis, lai kaut ko darītu un lai cilvēki nepierastu dzīvot bez klātienes kultūras pasākumiem, norāda Latgales vēstniecības “Gors” mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti