Gaisma mūzikā un velobalets cirkā – kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Šonedēļ viens no lielākajiem notikumiem kultūrā noteikti ir Jaunā Rīgas teātra atgriešanās atjaunotajā ēkā Lāčplēša ielā. Taču ieteikt apmeklēt šo notikumu būtu nedaudz kaitnieciski, jo visas izrādes līdz pat aprīļa beigām ir izpārdotas. Tāpēc Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Anete Ašmane-Vilsone aicina baudīt mūziku un viesoties kādā citā atklāšanā.

"Neredzamā gaisma"

Pirmdienas vakarā Latvijas Radio 1. studijā koncertā apvienosies divi ļoti profesionāli mūziķi, kuru duets raisa nelielu izbrīnu un palielu intrigu – balss un kontrabass. Helēnu Sorokinu pazīstam kā dziedātāju bez robežām, kas spēj īstenot teju vai visas komponistu pārdrošākās idejas. Matīss Eisaks savukārt ir Leipcigas "Gewandhaus" orķestra kontrabasists, nupat bijis orķestra koncertturnejā ar Andri Nelsonu.

Abi mākslinieki ir augstas raudzes mūziķi, un koncertā, kas tiešraidē klausāms "Klasikas" viļņos un skatāms mājaslapā, izskanēs arī jaundarbs – kurš gan cits uzdrošinātos rakstīt tik neparastam sastāvam, ja ne Platons Buravickis.

Reinis Zariņš
Reinis Zariņš

"Krustaceļa vīzijas. Gaisma"

Svētdienas pēcpusdienā Latgales vēstniecībā "Gors" pirmatskaņojumu piedzīvoja Riharda Dubras opuss "Krustaceļa vīzijas. Gaisma". Ir koncerti, pēc kuriem nav, ko teikt, gribas klusēt un vienkārši būt, un šis bija viens no tādiem mirkļiem. Rihards Dubra radījis monumentālu darbu, kas pilnīgi noteikti ir unikāls Latvijas mūzikas vēsturē, varbūt par pasaules kontekstā.

Reinis Zariņš dara tikpat titānisku darbu, pusotras stundas laikā vedot publiku teju vai svētceļojumā. 23. martā šis opuss izskanēs vēlreiz, tāpēc no sirds aicinu doties uz Dzintaru koncertzāli. Tumsu un ļaunumu vienmēr pārmāks gaisma – šī apziņa ja ne stiprina, tad vismaz mierina.   

Franču apvienība "La Bande à Tyre"
Franču apvienība "La Bande à Tyre"

Rīgas cirka arēnas atklāšana

21. martā ar veloakrobātikas izrādi tiks atklāta tehniski labiekārtotā Rīgas cirka arēna. Tas nozīmē, ka telpa, pie kuras jau palēnām sākām pierast kopš cirka atjaunošanas pirmās kārtas, nu vairs nebūs tukša – tā labiekārtota gan mākslinieku, gan skatītāju vajadzībām, un šo darbu pabeigšana ļaus Rīgas cirka ēku saukt par piemērotāko vietu cirka mākslai Baltijā, varbūt pat Ziemeļeiropā.

Pirmā izrāde, kas jaunajos apstākļos būs skatāma, ir franču apvienības "La Bande à Tyre" velobalets, kur mākslinieki ne tikai veiks akrobātiskus trikus uz dažādu riteņa skaita velosipēdiem, bet paši arī radīs muzikālo pavadījumu. Dodoties uz izrādi, varam aplūkot arī vēsturisko plakātu un fotogrāfiju izstādi "Jautrības metamorfozes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti