Radio «Naba» mūzikas topa jaunumi: seksuāls pašmāju sintīpops, robežu pārbaudes un citas aktualitātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 8 mēnešiem.

Šonedēļ radio “Naba” mūzikas topa aktualitātēs – pašmāju sintīpopa projekts ar dziesmu “Limonāde”, kā arī Bostonas mūziķes Džilianas Medfordas solo projekta, Bristoles pankroka kvinteta “Idles”, Nika Keiva palīga, producenta Mika Hārvija un citu mūziķu muzikālie jaunumi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“The Bubble Gum expLOTION” – “Limonāde” [self-released]

Jaunais pašmāju projekts “The Bubble Gum expLOTION”, ko paši tā dalībnieki dēvē par “seksuālā sintīpopa trio”, “uz papīra” izskatās pavisam jancīgi. Pieredzējušais dziesminieks un bardiskā folkroka pārstāvis Imants Daksis, bītmeikers, house/electro/hip-hop producents un dīdžejs Mr Myster (īstajā vārdā Matīss Runtulis), kā arī vokāliste Anna Kalnā (pērnā gada singlā “Saldējums” ar vokālu piedalījās Lāsma Viļumsone, kuras vokāls ir aizdomīgi līdzīgs Annai Kalnā...).

Jaunākais trijotnes singls “Limonāde”, saglabājot “The Bubble Gum expLOTION” erotikas piešprici, šoreiz papildināts ar ritimisku elektriskās ģitāras rifu, kas arī ir šī skaņdarba patīkamākais pārsteigums un odziņa.

 

“Cloud Nothings” – “The Echo Of The World” [Carpark]

Ģitārsta un dziedātāja Dilana Baldi vadītais kolektīvs “Cloud Nothings” no Klīvlendas oktobrī mūs priecēs ar jaunu albumu “Last Building Burning”, kas sekos tikai pērn izdotajam “Life Without Sound”.

Ja pagājušā gada albums no iepriekšējiem grupas darbiem atšķiras ar mazliet rāmāku un maigāku skanējumu, tad gaidāmās plates pirmais singls “The Echo of the World” to visu aizskalo prom ar skaļumu un agresiju. To arī preses relīzē apstiprina pats Baldi: “Patlaban esmu apsēsts ar ideju par enerģiju. Tā es arī biju iedomājies šo ierakstu – septiņas īsas un viena gara eksplozija ar intensīvu, kontrolētu haosu.”

 

“Ian Sweet” – “Hiding” [Hardly Art]

Oktobrī savu otro studijas ierakstu piedāvās arī “Ian Sweet”. Tas ir Bostonas mūziķes Džilianas Medfordas solo projekts.

Ja 2016.gada debijas darbs bija tapis Medfordas guļamistabā Bostonā, tad jaunākais jau ierakstīts profesionālā studijā Ņujorkā kopā ar producentu Geibu Vaksu, kurš savulaik strādājis ar tādiem zināmiem mūziķiem kā “The War On Drugs”, “Deerhunter”, “Wye Oak”, “Cass McComb” u.c.

“Ieejot telpā, kur savas dziesmas ir rakstījuši tādi mani iedvesmas avoti kā Bjorka, “Dirty Projectors” un “Deerhunter”, es apņēmos censties vairāk un pārbaudīt visas robežas, kuras es, iespējams, esmu neapzināti sev radījusi,” par jauno albumu stāsta Medforfa. Tas veikalos nokļūs oktobra vidū, bet šobrīd klāt ir ļoti daudzološais pirmais vēstnesis – singls “Hiding”.

 

Princese Čelsija – “Wasting Time” [Lil' Chief]

Jaunzēlandes mūziķe Čelsija Nikela jeb Princese Čelsija (Princess Chelsea) savu ceturto studijas albumu “The Loneliest Girl” izdos jau septembra sākumā. Tas sekos 2016.gada platei “Aftertouch” un 2015.gada albumam “The Great Cybernetic Depression”, kura centrālais hīts “No Church On Sunday” savulaik veiksmīgi startēja arī "Radio Naba Top 25".

Jaunais albums būšot par vientulību (doh!).

“"The Loneliest Girl” albumā ir ietvertas tēmas par vientulību, kuru izraisa mans DIY darbaholiķes dzīvesveids. Reizēm es pametu māju un es redzu jaunākus, laimīgākus un bezrūpīgākus cilvēkus (kāda es reiz mēdzu būt), kuri vienkārši izbauda dzīvi kafejnīcās un bāros, un es greizsirdīgi ilgojos pēc tā,” - tā Princese Čelsija.

 

“Idles” – “Great” [Partisan]

Tikai pērn izdevuši savu debijas albumu “Brutalism”, augusta pašā izskaņā jaunu plati piedāvās Bristoles pankroka kvintets “Idles”. Jau iepriekš grupa prezentēja divas dziesmas no gaidāmā albuma (“Danny Nedelko” startēja arī “Radio Naba Top 25”), bet tagad klāt trešais singls “Great”, ko pati grupa dēvē par “pro-imigrācijas melno komēdiju”.

“Islam didn’t eat your hamster / Change isn’t a crime,” (“Islāms neapēda tavu kāmīti / Pārmaiņas nav noziegums”) vienā brīdī apsrātīgi dzied solists Džo Talbots.

Albums ar nosaukumu “Joy As An Act of Resistance” veikalos no 31.augusta.

“Lost Under Heaven” – “For The Wild” [Mute]

Vēl neesam “ievākuši” neko no gaidāmās rudens mūzikas ražas, kā klāt ir pirmais kārdinājums no 2019.gada janvāra augļiem. “Lost Under Heaven” (iepriekš – “LUH.”), kuri ierindojās “#MūzikasSirds” 2016.gada albumu “Top 20”, sagatavojuši turpinājumu debijas platei “Spiritual Songs For Lovers To Sing”.

Mančestras dueta jauno plati sauks “Love Hate What You Become”, un “Mute Records” to izdos 2019.gada 19.janvārī. Jau iepriekš Elerijs Džeimss Roberts un Ebonija Horna publiskoja divus singlus, bet “For The Wild” ir noteikti himniskākais no trim, atgādinot to “LUH.”, kas mūsu sirdis un ausis priecēja pēdējos, šķiet, četrus gadus.

Es ļoti ceru, ka grupas klātneesamība Latvijas festivālos līdz šim ir tikai tāpēc, ka viņi ir atteikuši. Ideāla vasaras un festivālu mūzika.

 

“Low” – “Disarray” [Sub Pop]

Pašā vasaras sākumā pieredzējusī Minesotas “slowcore” apvienība “Low” izziņoja savu divpadsmito studijas albumu “Double Negative”. Tolaik grupa ziņoja, ka jaunās plates producents ir Bīdžejs Bērtons, kas strādājis ar tādām zvaigznēm kā Bon Iver, Džeimsu Bleiku u.c. Tāpat grupa prezentēja trīsdaļīgu singlu un vēstīja, ka gaidāmais ieraksts būšot “visnekaunīgākais un abrazīvākais”, kādu grupa jelkad radījusi. Šādām reklāmām no mūziķu puses nevajadzētu pievērst pārāk lielu uzmanību, taču jaunākais singls “Disarray” patiesi liek gadīt kaut ko nozīmīgu garajā "Low" karjerā. “Disarray”, albuma noslēdzošā dziesma, pārsteidz un “ievelk” ar savu stampājošo ritmu un distortēto skanējumu, kur pāri visam tomēr ir "Low" ierastais melodiskums.

 

Miks Hārvijs un Kristofers Ričards Barkers – “The Lost Bastard Son Of War” [Mute]

Pirms dažiem gadiem, kad apritēja 100 gadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma, konceptuālu albumu par šo tēmu izdeva bijušais Nika Keiva partneris Bliksa Bārgelds. Tagad šim pašam tematam pievērsies cits Nika Keiva ilggadējais palīgs, visvairāk pazīstams kā PJ Harvey producents Miks Hārvijs. Albumā kara tēma skatīta caur tā laika dzejnieka Edgara Baušēra redzējumu. Gaidāmo koncept-albumu Miks Hārvijs (Mick Harvey) radījis kopā ar britu rakstnieku Kristoferu Ričardu Barkeru (Christopher Richard Barker). Dienasgaismu tas ieraudzīs novembrī, bet šobrīd pieejams singls “The Lost Bastard Son of War”.

 

Ričards Rīds Perijs – “Song of Wood” [Anti-]

Ričardu Rīdu Periju (Richard Reed Parry) vēl pirms dažām nedēļām varēja skatīt vaigā Mežaparkā, kur allaž atraktīvais un darbarīkus nežēlojošais multi-instrumentālists atradās uz skatuves kopā ar saviem grupas biedriem no “Arcade Fire”.

Brīvajā laikā (kur viņš tādu atrod?!) Perijs izdod arī solo plates, un šobrīd ir sagatavojis mums nevis vienu, bet uzreiz divus albumus! Otrais gan plānots izdošanai 2019.gada sākumā, bet pirmais nonāks veikalos jau pavisam drīz – 21.septembrī. Tur arī būs meklējama dziesma “Song of Wood”, kuras atsevišķi instrumenti ierakstīti Kioto (pilsēta Japānā) mežā.

 

“Soft Cell” – “Northern Lights” [Universal]

Galvenokārt pateicoties savam mega-hītam “Tainted Love”, “Soft Cell” uzskatāma par vienu no vadošajām grupām astoņdesmito gadu sintīpopa scēnā. Turklāt interesanti, ka tā ir kaverversija senai 1965.gada “soul” mūzikas dziesmai, ko savulaik izdeva Glorija Džounsa (tolaik leģendārā Marka Bolana draudzene).

Grupas mūžs gan nav bijis ražens, pēc trim izdotiem albumiem solists Marks Almonds uzsāka visai veiksmīgu solo karjeru, un nākamie divi "Soft Cell" albumi sekoja jau šajā tūkstošgadē. Šogad Almonds un Deivids Bols ir apvienojušies dažiem koncertiem Anglijā, kā arī gatavojas izdot 10(!) CD milzīgu retrospektīvu karjeras kompilāciju. Tai par godu tapis arī jauns skaņdarbs “Northern Soul”. Vai tas bija nepieciešams, spriediet Jūs!

 

“SRSQ” – “The Martyr” [Dais]

Raidījums “#MūzikasSirds” jau rakstīja, ka 2016.gada decembrī traģiskā ugunsgrēkā kāda elektroniskās mūzikas pasākuma laikā bojā gāja 36 cilvēki, tai skaitā vairāki mūziķi, kuriem tonakt bija paredzēts uzstāties. Viena no mūziķēm bija vien 22 gadus jaunā ģitāriste Keša Eskjū no dueta “Them Are Us Too”. Viņas grupas biedrene oktobrī plāno izdot savu pirmo debijas solo EP pēc šīs traģēdijas. Kenedijas Ešlinas jaunais segvārds ir “SRSQ” (izrunā kā “sīr-skjū"), un šodien viņa publisko pirmo singlu no gaidāmā EP, dziesmu “The Martyr”.

Skaņdarbs ir burvīgs šūgeiza un sintīpopa krustojums ar, kā jau to varat nojaust, sāpīgu pieskaņu. “Impossible, impossible, impossible...,” “The Martyr” izskaņā atkārto Ešlina. No preses relīzes var noprast, ka “The Martyr” būs viens no gaišākajiem EP skaņdarbiem.

 

TĘSKNO feat. Duit – “Razem” [self-released]

Šeit nu man ir jāatvainojas, jo poļu valoda nav starp man pazīstamām, bet informācija angļu valodā par šo projektu internetā nav pieejama.

Toties dziesma ir skaista, uz klavierēm balstīta balāde, papildināta ar sildošu sintezatoru tembru dziesmas otrajā daļā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti