NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: A Place To Bury Strangers, Depustūtes u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Einstürzende Neubauten, Mount Kimbie, Keitija Bārbale u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Advanced Blue, Brian Eno, Slow Cooked u.c.

Pārdomu un atmiņu laiks. «Radio Naba» mūzikas topa jaunumi

Kamēr uz nostalģiskām pārdomām rosina Braiena Īno un "Efterklang" jaunie skaņdarbi, jestrāku noskaņu ienes "Slow Cooked", kam biksēs peles, bet Latvijas mūzikas topu papildina "Advanced Blue" un "Waterflower".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 10 LV" sastāv no 10 kompozīcijām un līdz 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Advanced Blue" – "Svabads"

Psihedēliskā roka trio "Advanced Blue" beidzot izdevis savu pirmo lielalbumu "Svabads", kas seko 2021. gada mazalbumam "Ego". Tajā iekļautas deviņas kompozīcijas, kas pārsteidz ar vērienu gan muzikālā, gan hronometrāžas ziņā, un tituldziesma ir garākā no tām – metafora par zvirbulīti, kas atsvabinās no būra tiek izstāstīta astoņarpus minūtēs.

Grupas dalībnieki Gustavs (balss, ģitāra), Oskars (bungas) un Rūdolfs (basģitāra) uzsver blūza lielo ietekmi "Advanced Blue" mūzikā, tomēr izklausās, ka ārtroks ar retro piesitienu arī viņiem nav svešs.

Brian Eno – "All I Remember"

Britu mūzikas leģendai Braienam Īno noteikti ir daudz atmiņu par savu vairāk nekā 50 gadus ilgo un daudzpusīgo darbību, kas sākās 1971. gadā pie sintezatora grupā "Roxy Music". Pēc dažiem gadiem viņa soloieraksts "Ambient 1: Music For Aiports" (1978) ieviesa un nostiprināja ambientās mūzikas jēdzienu klausītāju prātos un kritiķu terminos, bet plašākai publikai vislabāk būs zināmi "U2" albumi "The Unforgettable Fire"(1984) un "The Joshua Tree" (1987), kas bez producentu Braiena Īno un Daniela Lanuā vadības varbūt nemaz nekļūtu par grupas slavenākajiem ierakstiem.

Deivids Bovijs, Roberts Frips, "Talking Heads", "Ultravox", Lorija Andersone, "James" un Deimons Albērns ir tikai daži no mūsu laikmeta interesantās mūzikas radītājiem, kuru ieraksti neskanētu tā, kā mēs tos esam iemīļojuši, ja tiem blakus nestāvētu producents  Braiens Īno.

Protams, ka viņa skatuves un aizkulišu gaitas iemūžinājuši daudzi kino un televīzijas operatori, kā arī fani un garāmgājēji, un režisors Gerijs Hastvits (Gary Hustwit) tos savienojis biogrāfiskā filmā "Eno", solot vēl nebijušu dokumentālā kino pieredzi, kad katrs filmas seanss būs unikāls, ko nodrošinās īpaši izveidota datorprogramma. Kā tas darbosies, varēs redzēt "Eno" publiskajā pirmizrādē 20. aprīlī Londonā. Pagaidām filma izrādīta tikai "Sundance" kinofestivālā ASV un "CPH:DOX" dokumentālo filmu festivālā Kopenhāgenā, abos saņemot labvēlīgas kritiķu atsauksmes.

Līdz ar filmu nāk klajā arī mūzikas albums ar kompozīcijām no dažādiem Īno daiļrades posmiem un vienu iepriekš nepublicētu dziesmu "All I Remember". Tās videoversijā pats mākslinieks, kurš vienmēr bijis jaunu tehnoloģiju ieviešanas pirmajās rindās, atklāj, ka šolaik viņa dzīves lielākie iepriecinājumi ir pavisam parasti – putnu vīterošana, ziedu smarža un grāmatu lasīšana.

"Efterklang" ft. Zach Condon – "Getting Reminders"

Interesanti, ka dokumentālā filma par Dānijas slavenāko indie mūzikas grupu "Efterklang", tāpat kā Braiena Īno kinobiogrāfija, martā tika izrādīta Kopenhāgenas festivālā "CPH:DOX". Un arī šo filmu, "Efterklang: The Makedonium Band" par grupas piedzīvojumiem Maķedonijā, pavada jaunas dziesmas izdošana.

Šķiet, ka vienmēr pārsteidzošā dāņu ansambļa un amerikāņu grupas "Beirut" cienītāju loks visā pasaulē ir diezgan līdzīgs, tāpēc nav brīnums, ka "Efterklang" šoreiz apvienojušies ar "Beirut" līderi Zaku Kondonu, kuram arī Balkānu tēma nav sveša. Trakulīgas ballītes gan nebūs, "Getting Reminders" drīzāk skan kā kluss un personīgs ielūgums mājās pie "Efterklang", kur namatēvs rādīs senas fotogrāfijas, bet aiz aizkariem melanholisku trompetes partiju spēlēs Zaks Kondons.

"Efterklang" un viņu blakusprojekts "Liima" jau ir viesojušies Latvijā, un tiek gaidīti atkal, kad 6. decembrī "Efterklang" Eiropas turneja piestās Rīgā.

"Slow Cooked" – "Mice In Jeans"

Pirms debitēt starptautiskajā mūzikas industrijā ar EP "Plastic Values", Luijs Bārbijs (Luie Barby) ar skatuves vārdu "Slow Cooked" jau ir iemantojis uzticamu fanu pulku ar ekspresīviem solokoncertiem Londonas klubos, kur paša sacerēto kompozīciju neatņemama sastāvdaļa ir viņa spēlētais čells.

Aprīlī gaidāmā ieraksta "Plastic Values" dziesmas esot radušās identitātes krīzes laikā, kad Luijs, apstākļu spiests, strādāja atkritumu apsaimniekošanas firmā. Pēc pirmā singla "Mice In Jeans" iznākšanas šķiet (un mūzikas kritiķu atsauksmes to apstiprina), ka viņam tur vairs nekad nenāksies atgriezties.

"Waterflower" – "Not Your Dream"

"Avangards" un "eksperimentāls" ir plaši lietoti apzīmējumi, kas ne vienmēr atbilst vienkārši nedaudz neparastam objektam vai parādībai, bet, runājot par mākslinieci Sabīni Moori ar skatuves vārdu "Waterflower", tie ir tieši vietā. Viņas 2023. gada albumā "All Art Is Ecological" lielu lomu spēlēja (burtiskā nozīmē!) sēnes, bet ziema rosinājusi uz pavisam citām izpausmēm – enerģisku un emocijām pilnu elektronisko mūziku.

"Kompozīcija vēsta par līdzāspastāvēšanu ar depresiju. Šis darbs atspoguļo cīņu, kas rodas, mēģinot saprast un pieņemt šo stāvokli," stāsta mūziķe.

Dziesmai radīts arī videoklips, kas uzņemts divās nozīmīgās vietās – satriecošu skatu un daudzu biotopu bagātajā dabas parkā "Piejūra" un mākslinieka Andra Eglīša projektā "Brick Bar" bijušās tekstilrūpnīcas "Boļševička" teritorijā. "Šoreiz "Waterflower" ir atkāpusies no sava ierastā darba ar augiem un sēnēm, radot pasauli, kas šķiet pilnīgi atņemta dzīvībai sniega klātbūtnē," skaidro dziesmas videoversijas autori.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti