NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Advanced Blue, Brian Eno, Slow Cooked u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Camera Obscura, Juniore, Karaliste u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Einstürzende Neubauten, Mount Kimbie, Keitija Bārbale u.c.

Lietas, kurām pienācis laiks. Jaunumi «Radio Naba» topā

Pavasarī mostas daba un arī daži mūziķi, kas gadiem ilgi nav izdevuši jaunus ierakstus. Pēc desmit gadu pārtraukuma jaunu albumu izdos "+/-", jaunus singlus no tikko iznākušajiem albumiem piedāvā "Mount Kimbie" un "Einstürzende Neubauten", savukārt Latvijas mūzikas topā ienāk "Dzelzs vilka", Keitijas Bārbales un "Avakādo Latte" dziesmas.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Desire" – "Darkside"

Duets "Desire" ir "pierakstīts" Kanādas pilsētā Monreālā, kas ir angļu un franču valodā dziedošās vokālistes Meganas Luīzes (Megan Louise) mājvieta, bet dueta otra puse un muzikālais virsvadītājs ir amerikāņu multiinstrumentālists, komponists un producents Džonijs Džūels (Johnny Jewel). Viņš zināms arī kā grupu "Glass Candy" un "Chromatics" dalībnieks un pārliecināts analogo tehnoloģiju lietotājs. 2006. gadā Portlendā Džūels nodibināja ierakstu izdevniecību "Italians Do It Better", kuras nosaukumā izteiktas viņa muzikālās simpātijas – sintpops ar attālu retro piesitienu no kādreiz slavenās 80. gadu itāļu disko ēras.

"Viens no iemesliem, kāpēc izveidoju "Italians Do It Better", bija – nevēlējos, lai kāds man norāda, kad ir jāizdod albums, kad kaut kas ir jāsacer vai jāieraksta studijā. Vai kad man jābrauc turnejā. Es ticu, ka lietas jādara, kad tām ir pienācis laiks," tā Džonijs Džūels intervijā mūzikas portālam "Noisey".

Pašlaik Džūels, kurš pats sev ir priekšnieks, uzskata, ka pienācis laiks "Desire" trešajam albumam "Games People Play", kura iznākšanas datums gan vēl netiek atklāts, bet noskaņu var tvert apcerīgajā singlā "Darkside", kurā Megana Luīze dzied un runā par neredzamo robežu starp ārpasauli un iekšējo būtību, kamēr dziesmas ritma ietvaru veido "808" jeb leģendārā "Roland TR-808" bungmašīna, kas 80. gadu sākumā līdzēja radīt ne vienu vien disko hitu.

"Einstürzende Neubauten" – "Ist Ist"

1980. gada agrā pavasarī 21 gadu vecajam Bliksam Bārgeldam (Blixa Bargeld), kurš jau bija sācis apgrozīties Rietumberlīnes alternatīvās mūzikas aprindās, piedāvāja uzstāties klubā "Moon Club". To Bliksa gribēja gan, tikai viņam vēl nemaz nebija savas grupas. Koncerta diena bija nolikta uz 1. aprīli un, izgudrojis grupas nosaukumu "Einstürzende Neubauten" ("Grūstošās jaunceltnes"), viņš sāka apzvanīt muzikālos draugus. Dažiem 1. aprīļa vakars izrādījās brīvs un viņi piekrita izlīdzēt. Kurš gan tolaik varēja iedomāties, ka dīvainā kompānija no brīvības saliņas pašā Austrumvācijas viducī kļūs par slavenāko vācu industriālā un avangarda roka grupu, kas ar savām ekstravagantajām performancēm iespaidos arī citus mākslas virzienus?

Viens cilvēks gan pamanīja un novērtēja "Einstürzende Neubauten" jau pavisam drīz – austrāliešu mūziķis Niks Keivs. Koncertējot Eiropā ar grupu "The Birthday Party", viņš redzēja "Einstürzende Neubauten" uzstāšanos Nīderlandes televīzijā. Keiva uzaicināts, 1983. gadā Bliksa Bārgelds kļuva par "Nick Cave and The Bad Seeds" ģitāristu un bekvokālistu uz nākamajiem 20 gadiem.

Taču "Einstürzende Neubauten" darbību nekad nav pārtraukuši, un 5. aprīlī viņu apjomīgo diskogrāfiju papildināja vēl viens albums "Rampen (apm: alien pop music)", ar ko Bārgelds sakās iedibinām jaunu žanru – popmūziku citplanētiešiem.

"Ironisks humors "Neubauten" sakarā jau izsenis netiek pamanīts. Mūs uztver pārāk nopietni. Varbūt tāpēc, ka esam vācieši? Es nezinu. Bet tas nav tikai ārpus Vācijas, šeit ir tāpat," intervijā medijam "The Quietus" teicis Bliksa Bārgelds.

"Mount Kimbie" – "Shipwreck"

Kad 2008. gadā divi Londonas studenti Dominiks Meikers (Dominic Maker) un Kajs Kamposs (Kai Campos) atrada kopīgu muzikālu valodu tolaik populārajā dubstep žanrā, viņu nolūks noteikti nebija pārsteigt un izbrīnīt mūzikas apskatniekus vēl līdz šai dienai. Tomēr "Mount Kimbie" tas ir izdevies.

Ar 2010. gada debijas albumu "Crooks & Lovers" viņi pārliecinoši ierindojās britu jauno un daudzsološo mūzikas apvienību pirmajās rindās un tika slavēti par dubstep robežu paplašināšanu un pat jauna apakšžanra post-dubstep radīšanu. Arī nākamie studijas ieraksti "Cold Spring Fault Less Youth" (2013) un "Love What Survives" (2017) tika labi novērtēti, bet pēc tam dueta ceļi uz laiku šķīrās.

Kamēr Dominiks Losandželosā producēja Jay-Z, Arlo Pārksas, Džeimsa Bleika un citu slavenību ierakstus, Kajs Kamposs Londonā turpināja dīdžeja karjeru. Līdz 2023. gada novembrī Dominiks un Kajs paziņoja, ka duetam kā pilntiesīgi un pastāvīgi dalībnieki pievienojas vokāliste un taustiņinstrumentu spēlētāja Andrea Balensī-Bearna un bundzinieks Marks Pells (abi kā viesmūziķi piedalījās jau "Love What Survives" ierakstā), un visi četratā ir ierakstījuši jaunu albumu "The Sunset Violent".

Un "Mount Kimbie" nebeidz pārsteigt. Šoreiz – ar elektrisko ģitāru uzvaru pār citiem spēlētājiem.

"+/-" {Plus/Minus} – "Borrowed Time"

Šā gadu tūkstoša pašā sākumā Ņujorkā neatkarīgā ierakstu apgāda "Teenbeat Records" uzmanību piesaistīja rokgrupas "Versus" ģitārists Džeimss Balujuts (James Baluyut), kurā mūzikas izdevēji saskatīja solomākslinieka potenciālu. Ar skatuves vārdu "+/-" Balujuts sacerēja un ierakstīja albumu "Self-Titled Long-Playing Debut Album", koncertturnejai pieaicināja kolēģi no versus "Versus" Patriku Ramosu un bundzinieku Krisu Dīneru, un tālāk viss jau gāja kā pēc grāmatas – ik pēc dažiem gadiem pa albumam, daudz koncertu gan ASV un Eiropā, gan Japānā, kur "+/-" īpatnais klasisko rokgrupas instrumentu un elektronikas apvienojums atrada daudz cienītāju.

Tā turpinājās līdz 2014. gadam, kad iznāca grupas pagaidām pēdējais studijas albums "Jumping the Tracks". "Pēc albuma izdošanas mēs plānojām izdot pa jaunam EP katrus sešus mēnešus. Vēlējāmies publicēt jaunu materiālu, cik ātri vien iespējams. Galu galā viss noslēdzās ar… tikai vienu EP "Summer 2019: Extended Play"," stāsta grupas dalībnieki. Tomēr dīkā viņi nav sēdējuši, arī pandēmijas laikā tikās "Zoom" sesijās, un, papildinot iekrātos ierakstus ar pavisam jaunām dziesmām, tapis albums "Further Afield".

Ieraksts iznāks 31. maijā digitāli un vinila platē, bet uzticīgajiem Japānas faniem, kurus "+/-" vienmēr iepriecina ar īpašiem bonusiem, tiks arī CD, kurā bez jaunā albuma būs iekļautas arī "Summer 2019: Extended Play" dziesmas.

Lūk, arī albuma pirmais vēstnesis – singls "Borrowed Time" ar trauksmainu video, kurā grupas dalībnieki esot filmēti gandrīz pilnīgā tumsā.

"Avakādo Latte" – "Pī"

""Avakādo Latte" ir jauns, unikāls un intensīvs projekts, kura ietvaros trīs mūziķi mēneša garumā katru dienu izlozē tēmu un žanru, par ko trīs dienu laikā jāsacer un jāieraksta dziesma," tā ar sevi iepazīstina Kristaps Vegners, Artūrs Dumbris un Rihards Rikmanis. Kristaps savulaik piedalījies konkursā "O Kartes Skatuve" un spēlējis grupās "Pussy Rock" un "Like2k", bet Artūrs un Rihards ir grupas "Tūkstoš ceļi" dalībnieki.

"Ja atmiņa no senajiem skolas gadiem neviļ, skaitli π izmanto, lai aprēķinātu apļa apkārtmēru. Arī velosipēda riteņi ir apaļi, citādi tas neripotu uz priekšu. Dziesma "Pī" ir avangardisks apcerējums par riteņbraukšanu, kurā akordu secība un taktu garumi ir balstīti uz skaitli π," tā autori saka par savu jaunāko sacerējumu, kurā viegla salondžeza pavadībā galvenais varonis rečitē par sociāli neveikla velosipēdista piedzīvojumiem.

Keitija Bārbale – "Drāšu žogs"

Dažu gadu laikā Keitija Bārbale no "jaunās un daudzsološās" pelnīti kļuvusi par vienu no pamanāmākajām personībām uz Latvijas neatkarīgās mūzikas skatuves. Turpinājums dziedātājas un dziesmu autores pirms pusotra gada izdotajam debijas albumam "Akmens Dievs" tiek nepacietīgi gaidīts, un beidzot pie klausītājiem nāk jauna dziesma "Drāšu žogs".

"Drāšu žogiem var redzēt cauri, bet nevar tikt iekšā / skatīties caur rombiņiem / tavas acis kā divi rombiņi," tāds ir šīs skumīgu pārdomu pilnās dziesmas kopsavilkums.

"Dzelzs vilks" – "Vēls pavasars"

Bija jāpaiet vairāk nekā 30 gadiem kopš grupas "Dzelzs vilks" dibināšanas un jāsagaida mākslīgā intelekta atnākšana, lai mēs beidzot varētu ieraudzīt, kāds tas dzelzs vilks īsti izskatās. Dziesmas teksta video veidojusi radošā apvienība "AR", lietojot mākslīgā intelekta aplikācijas, lai radītu savu stāstu. "Video ir fantāzija par šā brīža pasaules izjūtu, kas pielīdzināma apokalipses cīniņiem, reizē esot cerību pilns," video raksturo tā veidotāji.

Dziesma "Vēls pavasars" ir noslēdzošais singls no "Dzelzs vilka" studijas albuma "Jauni". ""Vēls pavasars" ir albuma visilgāk tapusī dziesma," atklāj dziesmas mūzikas un vārdu autors Juris Kaukulis. "Četru gaidu laikā tai ierakstītas vismaz deviņas versijas kopā ar dažādiem producentiem. Piemēram, "Dzelzs vilka" Vislatvijas koncerttūres klausītāji uzgavilēja dziesmas akustiskajai versijai. Pie pašreizējās "Vēls pavasars" albuma versijas, tapušas kopā ar studijas producentu Gati Zaķi, nonācām karstās diskusijās un ilgās pārdomās, tāpēc tagad šķiet, ka tajā uzkrātā aptverošā enerģija ir piemērota, lai noslēgtu "Jauni" dziesmu ciklu," piebilst mūziķis. "Man "Vēls pavasars" ir dziesma par pasauli, kurā kaut kad vienmēr pienāk pavasaris, bet ziemas atskaņas nav līdz galam izdzēšamas," tā Juris Kaukulis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti