Personiski par mīlestību – klajā nāk franču-latviešu dueta albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nācis jauns mūzikas albums „Viņš un Viņa”, ko ieskaņojis franču-latviešu duets - Freds Ormēns un Ilze Lejiņa. Viņi ir pāris gan uz skatuves, gan dzīvē. Septiņus gadus dzīvojuši Francijā, tagad pārcēlušies uz dzīvi Latvijā.

Ormēns ir izcils džeza saksofonists, komponists un dziedātājs, bet Lejiņa - Rīgas saksofonu kvarteta saksofoniste, kura sastāvā ieguvusi Lielo mūzikas balvu.

Viņu pirmais kopējais albums „Viņš un Viņa” vēsta par mīlestības visdažādākajām izpausmēm un ir arī ļoti personisks.

Grupas „Viņš un Viņa” debijas albumā franču valoda mijas ar latviešu valodu, tādējādi atspoguļojot abu albuma autoru personības un viņu savstarpējās attiecības. Ne tikai mūzikā, bet arī ikdienā viņi dzīvo ar franču, latviešu un vēl arī angļu valodu, par ko Latvijas Radio pārliecinās, arī viņus intervējot.

Ilze un Freds ir kā duets arī sarunā, viņi runā, viens otru papildinot un turpinot. Šie divi lieliskie profesionālie mūziķi - francūzis Freds Ormēns un latviete Ilze Lejiņa - pāris dzīvē ir jau astoņus gadus, audzina divas meitas, bet pāris uz skatuves - vēl tikai neilgu laiku. „Mēs iepazināmies pasaules saksofonu kongresā Slovēnijā pilnīgi nejauši. Viņš bija ar savu kvartetu, es biju ar savu meiteņu kvartetu. Saskatījāmies, iepazināmies, un tā nu mēs esam palikuši kopā. Bet spēlēt kopā sākām tikai pirms diviem gadiem,” stāsta Lejiņa.

Albuma „Viņš un Viņa” visas dziesmu aranžijas un oriģinālkompozīcijas veidojis Freds Ormēns, kurš albuma žanru raksturo kā pop-elektro-folk. Līdzās dažādajiem stiliem albumā izmantots bagātīgs instrumentu klāsts - saksofons, vijole, stabule, kokle, lietuviešu tautas instruments - birbīne, un elektronika, kurus visus iespēlējuši Ilze un Freds.

Freds, Ilzei tulkojot latviski, stāsta, ka albums atspoguļo mīlestības visdažādākās izpausmes, salīdzinot tās ar gadalaiku norisēm. „Albuma pamatideja ir mīlestība - kā gadalaiki, kā laiks, kas mainās. Pavasarī mīlestība piedzimst, vasarā plaukst, rudenī sagādā visādus pārsteigumus un grūtības, ziemā - iestājas aukstums, vientulība, taču katru gadu pavasaris un vasara atkal atgriežas,” klāsta Freds.

Pēc septiņu gadu dzīves Francijā pāris tagad pārcēlies uz dzīvi Latvijā, Freds apņēmies apgūt latviešu valodu, un laba iespēja ir albuma prezentācijas koncerti, kas jau sākušies un vēl turpināsies dažādās Latvijas vietās.

Albuma repertuāru mūziķi nespēlē statiski, bet pasniedz kā mazu teatralizētu uzvedumu. „Tas ir kā stāsts, kuram ir sākums un beigas - laimīgas beigas,” norāda Ilze.

Albuma „Viņš un Viņa” prezentācijas koncerti šonedēļ notiks - 3.oktobrī - Viesītē, bet 5. oktobrī Vallē.

Nākamnedēļ, 9. un 10. oktobrī savukārt duets koncertus sniegs Rīgā, klubā „Hamlets”, kurā ir ļoti piemērota atmosfēra šī repertuāra atskaņojumam. Pēc tam plānots apceļot vēl vairākas Latvijas vietas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti