Rīta Panorāma

Intervija ar profesoru Jāni Siliņu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Jāni Puriņu

LU pūtēju orķestra diriģents: «The Queen Symphony» enerģija ir izcila

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nedēļas izskaņā interesants koncerts gaidāms Lielajā ģildē. Tur pirmoreiz Latvijā pūtēju orķestra un koru versijā skanēs Tolga Košifa «The Queen Symphony», kuras muzikālo materiālu veido britu grupas «Queen» un Fredija Merkurija dziesmas. Kā intervijā LTV „Rīta Panorāmā” atklāj Latvijas Universitātes (LU) pūtēju orķestra diriģents Jānis Puriņš, no šī skaņdarba strāvo izcila enerģija.

„Tā enerģija, kas plūst no paša Fredija Merkurija kā cilvēka, ir iekļauta šajā apjomīgajā stundu garajā darbā,” saka Puriņš.

„Mūsu darbs, ko mēs gan ar orķestri, gan koriem jau faktiski pusgadu darām, ir paņemt to enerģiju, kas ir paslēpta šajās notīs un vidē, ko rada akordi, melodijas un mūzika. Man liekas, enerģija ir izcila,” uzsver diriģents, atklājot, ka pēc trīs stundu ilga „The Queen Symphony” mēģinājuma viņā pašā burtiski pulsējot enerģija.

Jau vēstīts, ka koncertā, kas notiks 25. septembrī plkst.16 Lielajā ģildē, skanēs arī Džeimsa Bārnsa, Nino Rotas un Džona Barija mūzika.

Koncertā piedalās LU pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš), LU sieviešu koris Minjona (diriģents Romāns Vanags), Rīgas Ekonomikas augstskolas jauktais koris (diriģenti Elīna Karaseva un Lauris Goss), Latvijas Izdevniecību jauktais koris "Burtnieks" (diriģents Egīls Lipšāns), Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums" (diriģenti Ārijs Šķepasts un Vilhelms Georgs Vācietis) un kamerkoris "Fortius" (diriģente Māra Marnauza).

Solisti Kristiāna Ozoliņa (vijole), Ieva Upatniece (čells), Dainis Tenis (klavieres).

Tolga Košifa simfonija "The Queen Symphony" pēc skaņu ierakstu kompānijas EMI ierosinājuma ir komponēta 2001. gadā un tā muzikālo materiālu veido britu grupas "Queen" un Fredija Merkurija dziesmas. Tās pasaules pirmatskaņojums Londonas Karaliskā Filharmonijas orķestra izpildījumā, diriģējot pašam komponistam Tolgam Košifam, notika 2002. gadā Londonā.

Kā norāda Jānis Puriņš, "The Queen Symphony" ir īsta simfonija ar sešām daļām. Tas nav "Queen" dziesmu popūrijs.

"The Queen Symphony" ir atskaņojuši gan Sidnejas simfoniskais orķestris, gan Leipcigas Radio orķestris, Lietuvas Simfoniskais orķestris; 2008. gadā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un koris "Latvija". Joprojām šis maģiskais darbs ir daudzu pasaules simfonisko orķestru un koru koncertrepertuārā.

2006. gadā Nīderlandes komponists, diriģents un aranžētājs Eriks Somers "The Queen Symphony" aranžēja lielam simfoniskajam pūtēju orķestrim un korim. Pasaules pirmatskaņojums notika 2007.gadā Kerkrādē (Nīderlande), un to atskaņoja orķestris "HarmonieL Unions Heythuysenm", Kerkrādes vīru koris un vokālā grupa "Zanggroop Kazzo".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti