Rīta Panorāma

Uz Francijas eirocentu monētām būs slavenu sieviešu portreti

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Aicina uz Latvijas militāro orķestru koncertu

Svinot 105. jubileju, aicina uz Latvijas militāro orķestru bezmaksas koncertu Lielajā ģildē

Sestdienas vakarā, 9. martā, visi ir laipni aicināti uz Latvijas militāro orķestru koncertu Lielajā ģildē. Šogad aprit 105 gadi, kopš ir izveidots pirmais Latvijas kara orķestris. Par godu tam bezmaksas koncertu vairāk nekā divu stundu garumā sniegs trīs Latvijas militārie orķestri.

Skanot Jura Kulakova "Gandrīz tautasdziesmai", Zemessardzes orķestris gatavojas svētku koncertam, kas sestdien notiks koncertzālē "Lielā ģilde".

Koncertā piedalīsies visi trīs Latvijas militārie orķestri – Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis. Pie diriģenta pults stāsies arī pārējie Nacionālo bruņoto spēku orķestru diriģenti – kapteiņleitnants Guntis Kumačevs, kapteinis Aleksandrs Kreišmanis, virsleitnants Andris Rasmanis un virsleitnants Kaspars Puikevics-Puikevskis.

Diriģents Andis Karelis stāsta: "Koncertu gan atklāsim, gan noslēgsim ar maršiem. Koncerta sākumā būs maršs no laika, kad tika dibināts pirmais kara orķestris. Koncerta noslēgumā būs mūsdienās radīts maršs, un šis būs arī maršs kā veltījums Latvijas mūzikas leģendai Jurim Kulakovam. Tas būs maršs, par kura pamatu izmantota viņa melodija."

"Mums tā ir tradīcija. Visi trīs Latvijas Bruņoto spēku orķestri reizi gadā tiekas kopā uz vienas skatuves kopīgā koncertā, lai atzīmētu mūsu senču iesākto. Šogad aprit jau 105 gadi, kopš ir izveidots pirmais Latvijas kara orķestris, un tas papildu svarīgais vēstījums ir, ka jau pirms šiem 105 gadiem Latvijas armija novērtēja, cik svarīgs ir orķestris vēstījuma nodošanai sabiedrībai.

Orķestris tika izveidots četrus mēnešus pirms dienas, kad tika izdota pavēle par Bruņoto spēku dibināšanu."

Latvijas armijas pirmais kara orķestris dibināts 1919. gada 6. februārī, kad jaunformējamo spēku komandieris Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr. 11, kurā brīvprātīgo 11. rotai uzdeva izveidot muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Tā vadītājs bija virsleitnants Pauls Strunge.

Lielajam koncertam visi trīs orķestri sākuši gatavoties jau laicīgi. Zemessardzes orķestra dalībniece Kitija stāsta: "Gatavojamies šim koncertam diezgan kārtīgi jau kopš janvāra. Par programmu – šis ir vien no maniem mīļākajiem skaņdarbiem, Geršvina Rapsodija, par kuru es esmu ļoti priecīga, ka mēs varēsim izpildīt."

Diriģents Kaspars Puikevics-Puikevskis atzīmē: "Pats gan nespēlēšu, šoreiz diriģēšu šajā koncertā ar savu izvēlēto skaņdarbu, ko esmu izstrādājis ar orķestri. Es diriģēju Alfrēda Rīda mazo koncertsvītu, kas ir viens no pūtēju orķestra repertuāra skaņdarbiem mūsu Zemessardzes orķestra koncertprogrammā."

Runājot par gaidāmā koncerta programmu, tā būs ļoti plaša un dažāda. Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents Andis Karelis atklāj: "Koncerta pirmajā daļā uzstāsies apvienots Jūras spēku un Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris. Būs dzirdami arī solisti. Jūrasspēku trompetists Deniss Seimuškins un Nacionālo bruņoto spēku štāba solists, obojists Dmitrijs Maksimovs, kurš pirmatskaņos Latvijā Oskara Navaro kompozīciju obojai "Legacy". Koncerta otrajā daļā uzstāsies Zemessardzes orķestris, un vēlētos īpaši atzīmēt, tā būs neatkārtojama Džordža Geršvina Rapsodijas blūza stilā interpretācija. Pie klavierēm ar mums kopā uzstāsies lieliskais latviešu pianists Raimonds Petrauskis."

Nacionālo bruņoto spēku orķestru koncerta ilgums plānots ap divām stundām. Ieeja tajā būs bez maksas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti