«Queen» fanus priecēs pūtēju orķestris un kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 2016. gada 25. septembrī plkst.16.00 Lielajā ģildē pirmoreiz Latvijā pūtēju orķestra un kora versijā skanēs Tolga Košifa "The Queen Symphony", kuras muzikālo materiālu veido britu grupas "Queen" un Fredija Merkurija dziesmas. Programmā iekļauta arī Džona Bārnsa Čansa, Nino Rotas un Džona Barija mūzika.

Tolga Košifa (Tolga Kashif, 1962) simfonija "The Queen Symphony" pēc skaņu ierakstu kompānijas EMI ierosinājuma ir komponēta 2001. gadā, un tās muzikālo materiālu veido britu grupas "Queen" un Fredija Merkurija dziesmas. Simfonijas pasaules pirmatskaņojums notika 2002. gadā Londonā Londonas Karaliskā Filharmonijas orķestra izpildījumā, diriģējot pašam komponistam Tolgam Košifam. "The Queen Symphony" ir atskaņojuši gan Sidnejas simfoniskais orķestris, gan Leipcigas Radio orķestris, Lietuvas Simfoniskais orķestris; 2008. gadā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un koris "Latvija". Joprojām šis maģiskais darbs ir daudzu pasaules simfonisko orķestru un koru koncertrepertuārā.

2006. gadā Nīderlandes komponists, diriģents un aranžētājs Eriks Somers (Erik Somer, 1967.) "The Queen Symphony" aranžēja lielam simfoniskajam pūtēju orķestrim un korim. Pasaules pirmatskaņojums notika 2007.gadā Kerkrādē (Nīderlande), un to atskaņoja orķestris "HarmonieL Unions Heythuysenm", Kerkrādes vīru koris un vokālā grupa "Zanggroop Kazzo". 

Fredijs Merkurijs (Freddie Mercury, 1946), kurš 2016.gada 5. septembrī svinētu savu 70. dzimšanas dienu, neapšaubāmi ir viena no visspožākajām XX gadsimta mūzikas zvaigznēm. Izcils komponists un ekspresīvs skatuves mākslinieks. Kādā no savām intervijām 1974.gadā Fredijs Merkurijs ir vēlējies, lai cilvēki viņa dziesmas piepilda ar savu interpretāciju.

"The Queen Simphony" ir radošs izaicinājums, savu spēku un profesionalitātes rādītājs, kas ir iedrošinājis arī Latvijas Universitātes pūtēju orķestri un vairāku koru dalībniekus, diriģentus un solistus to iestudēt un atskaņot Lielajā ģildē 25. septembra pēcpusdienā plkst.16.

Koncertā piedalās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš), Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona" (diriģents Romāns Vanags), Rīgas Ekonomikas augstskolas jauktais koris (diriģenti Elīna Karaseva un Lauris Goss), Latvijas izdevniecību jauktais koris "Burtnieks" (diriģents Egīls Lipšāns), Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris  "Austrums" (diriģenti Ārijs Šķepasts un Vilhelms Georgs Vācietis) un kamerkoris "Fortius" (diriģente Māra Marnauza). Solisti Kristiāna Ozoliņa (vijole), Ieva Upatniece (čells), Dainis Tenis (klavieres).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti