Rīta Panorāma

Intervija ar Ingrīdu Mikiško

Rīta Panorāma

Intervija ar Inu Druvieti

Kamermūzikas koncerts - "Spēlē LNSO koncertmeistari"

Lielajā ģildē muzicēs LNSO koncertmeistari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lielajā ģildē 14.maijā neparastā instrumentu apvienojumā koncertā "Spēlē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertmeistari" uz vienas skatuves satiksies trīs izcili mūziķi - pianiste Agnese Egliņa, fagotists Jānis Semjonovs un mežradznieks Artūrs Šults.

Fagots - pazems bubinātājs, kam parasti sacer komiskas epizodes. Mežrags - nāk prātā medības un pastorāles. Tāds ir vispārējs priekšstats par šiem instrumentiem, ko mēdz nosaukt pie koka pūšaminstrumentu grupas, kaut koks ne fagotam, ne mežragam nav ne tuvumā stāvējis.

Pianiste Agnese Egliņa kopā ar fagotistu Jāni Semjonovu un mežradznieku Artūru Šultu nolēma, ka publikas redzesloku varētu paplašināt, un sagatavoja koncertprogrammu, kas 14.maijā Lielajā ģildē izskanēs arī visai neierastā telpiskā risinājumā - uz Lielās zāles skatuves tovakar atradīsies ne tikai mūziķi, bet arī klausītāji.

 Ir viens ļoti simpātisks spridzeklītis - tā ir pianiste Agnese Egliņa. Man šķiet, ka šie koncerti ir brīnišķīga iespēja atgādināt cilvēkiem, ka orķestris sastāv no personībām, jo - viena lieta ir skatīties 70 līdz 100 cilvēkus kopumā, bet pavisam kas cits ir tad, kad viņi iznāk priekšplānā," saka muzikologs Orests Silabriedis.

Koncerta ideja pieder Lielās Mūzikas balvas laureātei pianistei Agnesei Egliņai.

 Man tik tiešām gribējās klasiskās mūzikas mīļotājiem parādīt, cik brīnišķīgi ir mūziķi mūsu orķestrī, un tieši koncertmeistari. Šie abi instrumenti - gan mežrags, gan fagots, varbūt nav tik ikdienišķi koncertdzīves instrumenti, bet tie ir pietiekami brīnišķīgi. Man bija žēl, ka tikai simfonijās dažās replikās mēs dzirdam šos brīnišķīgos solo," norāda Agnese Egliņa.

LNSO fagotu grupas koncertmeistars Jānis Semjonovs sava instrumenta iespējas rādīs visplašākajā spektrā - viņš izvēlējies Kamila Sensānsa vecumdienu grēciņu jeb brīnišķīgo Sonāti fagotam un klavierēm, ko meistars sacerējis dzīves pēdējā pavasarī, uzrādot apbrīnojami mundras muzikālās idejas, un Paula Hindemita ļoti skaisto sonāti, kurā fagots parādās kā kantilēnas lietpratējs. Līdzās šiem klasiskajiem opusiem mūsdienīgākas noskaņas piedāvās Pētera Plakida komponētais konkursa skaņdarbs "Capriccetto con Nemorino" un jaunās komponistes Evijas Vecumnieces sonāte, kas tapusi pirms pieciem gadiem,

Pati interpretācija rodas uz vietas, kopā ar Agnesi. Skaņdarbs ir moderns, bet tas nav pārāk sarežģīts, tas būs viegli uztverams, tajā ir spilgtas daļas," stāsta Jānis Semjonovs.

LNSO mežragu grupas koncertmeistars Artūrs Šults rādīs vācu klasicista, nepelnīti maz spēlētā Paula Hindemita opusu - Sonāti mežragam un klavierēm, kurā mežrags gan daiļi dzied, gan sprigani lēkā. Līdzās - britu 20.gadsimta seniora Malkolma Ārnolda ļoti kustīgais konkursa skaņdarbs vienam pašam mežragam bez klavieru iejaukšanās un Romualda Kalsona "Poēma" - veltījums Arvīdam Klišānam, kurš bija LNSO mežragu grupas koncertmeistars vairāk nekā 50 gadu.

 "Pirmo reizi es to iestudēju kopā ar profesoru, kad viņš vēl strādāja. Līdz ar to sajūta ir ļoti laba to spēlēt," atzīst Artūrs Šults.

Tas ir brīnišķīgi - mežrags un mežraga iespējas un skanējums ir visiem jādzird," piebilst Agnese Egliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti