Panorāma

Bērniem jābūt iespējai ziņot par seksuālu uzmākšanos

Panorāma

Abi atstādinātie JVLMA mācībspēki, visticamāk, zaudēs amatus

Arī Nacionālajā simfoniskajā orķestrī signāli par uzmākšanos

Pēc signāla par seksuālu uzmākšanos Nacionālajā simfoniskajā orķestrī darba līgumos plāno atrunāt ētiskās un fiziskās robežas

Arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vadība nesen saņēmusi anonīmu sūdzību par kādu uzmākšanās gadījumu orķestrī. Tiesa, ziņots ir par notikumiem pirms vairākiem gadiem, un tomēr tas licis reaģēt, gan uz pārrunām izsaucot anonīmajā sūdzībā minēto orķestra darbinieku, gan strādājot pie dokumenta, kurā būs skaidri noteiktas ētiskās un fiziskās saskares robežas, kas tiks atrunātas arī orķestra darbinieku darba līgumos.

Divas sievietes žurnālistiem ziņojušas par vienu LNSO darbinieku

Nevēlami pieskārieni, seksuāla satura ziņas sociālajos tīklos, divdomīgas piezīmes ikdienā, kailfoto sūtīšana vai pieprasīšana, intīmās attiecības starp audzēkni un pasniedzēju. Latvijas Televīzija aicina neklusēt un runāt par šādiem gadījumiem!

Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu [email protected], ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!

LSNO ir daudzu jauno mūziķu – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) absolventu – sapņu darba vieta. Uz e-pastu un "WhatsApp" tālruni "Neklusē" Latvijas Televīzija (LTV) saņēmusi divu dažādu sieviešu ziņojumus par notikušo orķestrī un konkrēti viena darbinieka uzvedību un rīcību. Abas sievietes LTV ir zināmas, bet viņu anonimitāte tiks saglabāta. 

Fragments no vienas sievietes rakstītā: "Mans stāsts ir par Edgaru Saksonu. Man ir jāizsakās tā, lai mani neatpazītu, jo citādi mani, visticamāk, iznīcinās un sabojās manu darba vidi, iespējas. E. Saksons ir orķestra inspektors (gadiem). (..) Tā ir iespēja iekļūt darba tirgū. Šo tirgu pārstāv vīrietis, kurš ir tava tēva vecumā un māk būt draudzīgs. Un, ja neesi draudzīga, tad draudīgs un iznīcinošs. JVLMA būt jaunai, skaistai sievietei ir sods, jo jāizdomā veids, kā izdzīvot. Ar šodienas acīm skatoties, es savai meitai tur neļautu mācīties."

Konkrētais orķestra darbinieks, par kuru LTV saņēmusi vairākas anonīmas sūdzības, ir arī mācībspēks JVLMA, kurā par mācībspēku iespējamu uzmākšanos studentēm policija sākusi kriminālprocesu.

Jāatgādina, ka mūzikas nozarē akadēmiskā un profesionālā vide ir cieši saistītas. Tur bieži strādā vien vieni un tie paši cilvēki. 

To var noprast arī kādas citas sievietes rakstītajā LTV. Viņa arī norādījusi, ka, līdzīgi kā daudzi citi, izlikusies, ka viss ir kārtībā: "Pēdējā laika ziņas mani ir mudinājušas pateikt nepateikto (lai gan tas ir 10 gadus vecs stāsts) un ar šādu anonīmu vēstuli vērsties pie LNSO vadības. Man toreiz bija attiecīgi 18–20 gadu. (..) E. Saksons sākotnēji šķita laipna persona, izkārtoja man iespēju vingrināties orķestra telpās, taču drīz vien saņēmu mulsinošu aicinājumu aprunāties divatā. (..) Atceros, ka izgājām Lielās ģildes vestibilā, kur bijām tikai divatā, un viņš man apsēdās daudz tuvāk, nekā koleģiālās attiecībās būtu pieņemts, kam sekoja komplimenti par izskatu, tādas frāzes kā "tu labi izskaties, nu nemulsti", "aiziesim pēc tam uz kafiju?". Es jutos ļoti neērti, biju vēl ļoti jauna un nezināju, kā reaģēt, jo tie taču bija mani pirmie potenciālie soļi Latvijas profesionālajā mūzikas vidē. (..) Uzmanības apliecinājumi un draudzīgi "pakalpojumi"... turpina notikt līdz brīdim, kad pirms kāda mēģinājuma Ģildē E. Saksons uz mani neadekvāti augstā balss tonī sakliedza. Pēc tam, kad bija uzzinājis, ka mācības esmu izlēmusi turpināt citā augstskolā. (..) Izskanēja apvainojumi un tādas frāzes kā "tu vairs te vietu neredzēsi", kā arī šajā gadījumā pēc koncerta es līgumu nesaņēmu nemaz."

LNSO darba līgumos atrunās ētiskās un fiziskās robežas

LTV rādīja šīs sūdzības fragmentu orķestra vadībai, kas apstiprināja – viena vēstule ir saņemta, anonīma.

LNSO valdes locekle Indra Lūkina pauda: "Varbūt tas saturs ir līdzīgs. Es tagad neatceros pilnīgi precīzi, jo tur bija par vairākām tēmām šajā vēstulē. Nē, nevaru teikt [ka tas ir Saksons]. Protams, ka es nevaru teikt. Uz anonīmu sūdzību pamata nekādā ziņā."

Sūdzība gan bijusi impulss ķerties klāt jauna LNSO dokumenta izstrādei, kurā atrunāšot, kas ir pieņemama vai nepieņemama uzvedība. Un šo dokumentu plānots pievienot pie darba līgumiem. Cilvēks, kura vārds minēts sūdzībā, esot izsaukts uz pārrunām.

Lūkina sacīja: "Būtībā nekādu konkrētu reakciju tur nebija. Tie ir tik seni notikumi – vai to var identificēt? Kas ir bijusi tā jaunā sieviete, kas ir rakstījusi? Man nav zināms. Tā kā tā sūdzība ir anonīma, es arī uzrakstīju atbildi, ka, protams, es aicinātu cilvēkam sevi personalizēt. Tad mēs varam runāt konkrētāk, bet, jā, tas ir pārrunāts."

Eksperti gan norādīja, ka nav nekas neparasts, ka cietušie sāk runāt vien pēc desmit gadiem. Turklāt tagad to darīt mudina visas puses. 

Orķestra vadībai nav pamata domāt par nepieļaujamu uzvedību arī šodien

Tikmēr orķestra inspektors Saksons pēc mēģinājuma pārtraukuma līdz pēdējam mirklim izvairījās ieņemt savu vietu uz skatuves, cenšoties izvairīties no sarunas ar LTV. LNSO inspektors, JVLMA Sitaminstrumentu klases vadītājs Saksons pauda: "Nav laika. Neko nezinu. Nekādi komentāri. Nebūs nekādu komentāru no manas puses!"

Vēlāk Saksons telefonsarunā stāstīja, ka viņam ir bijusi saruna ar LNSO valdes locekli, nekādus paskaidrojumus neesot rakstījis un savu ietekmi vai nepareizu rīcību viņš noliedzis. 

Orķestra vadībai neesot pamata domāt, ka šāda uzvedība būtu raksturīga arī šodien, kad orķestrī ienākusi cita paaudze.

LNSO mūziķe Jana norādīja, ka viņa justos droši ziņot par uzmākšanās gadījumiem orķestrī. Viņa sacīja: "Ir, ir runāts tagad, protams. Mums ir tagad ētikas kodekss."

Arī LNSO mūziķe Egija justos droši ziņot par šādu gadījumu gan policijai, gan priekšniecībai. 

Vai inspektora, asociētā profesora vārds figurē arī JVLMA anonīmajās sūdzībās un iesniegumos, to rektors nevarot apstiprināt. 

KONTEKSTS:

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi LMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu 10. aprīlī sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību. 

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas, Mākslas un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti