Latvijas Nacionālās operas solistei Solveigai Rajai – 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

7. aprīlī izcilajai latviešu operdziedātājai Solveigai Rajai aprit 70 gadi.

Vairāk nekā 20 gadus viņas dziļais, sievišķīgi daudzkrāsaini tembrētais, gaišais soprāns apbūra Latvijas Nacionālās operas apmeklētājus.

Mīliet mākslu – tā ir dvēseles kultūras radītāja!” teic pati jubilāre.

Solveiga Raja ir izcila latviešu dziedātāja, kura vairāk nekā 20 gadus ar savu apburošo balsi un neatkārtojamo personību apbūra Latvijas Nacionālajā operas apmeklētājus. Solveiga Raja pierādīja, ka viņas māksla ir mērojama pasaules līmenī. Ar pašu grūtāko, pašu sarežģītāko, ko vien dramatiskajam soprānam izvirza opera. Viņai piemīt balss spēks un plastika, dramatisks pārdzīvojums un dvēseles vissmalkākās vibrācijas, izturība, kā arī apbrīnojama vokālā tehnika.

Solveiga Raja Latvijas Nacionālajā operā ienāca tieši tajā brīdī, kad līdz ar Žarmēnas Heines-Vāgneres aiziešanu no skatuves teātris juta vislielāko nepieciešamību pēc jauna, perspektīva dramatiskā soprāna. Solveiga Raja bija pārsteigums, jo neviens viņu nezināja. Visspilgtāk Solveigas Rajas balss īpatnības un cilvēciskā būtība atklājās Džuzepes Verdi, Rudžero Leonkavallo, Frančesko Čilea un Džakomo Pučīni operās. Neaizmirstamākās lomas, kuras viņa dziedāja uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, bija Amēlijas loma Džuzepes Verdi „Masku ballē”, Violeta „Traviatā”, Leonora „Trubadūrā”, Toskas loma Džakomo Pučīni „Toskā”, ka arī dejiskā Salome Riharda Štrausa operā „Salome”.

Solveigas Rajas balss ir skanējusi daudzviet pasaulē, ne tikai Latvijā, Igaunijā, Krievijā, bet arī Baltkrievijā, Gruzijā, Moldovā, Ukrainā, Bulgārijā, Dānijā, Norvēģijā, Rumānijā, Somijā, Šveicē, Vācijā, Zviedrijā un pat Kanādā.

Solveiga Raja ir dzimusi 1944. gada 7.aprīlī Cēsu pusē. Mācījusies Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā, bet 1966. gadā uzsākusi mācības Ļeņingradas Konservatorijā. Vēlāk mākslinieces dzīvesbiedru – igauņu baletmeistaru režisoru Ennu Raju pēc Ļeņingradas Konservatorijas beigšanas sūtīja darbā uz Joškarolu. Arī Solveiga Raja devās turp un vienu gadu aizvadīja pilsētas muzikālajā teātrī, bet tālākos divus – Kazaņas operas un baleta teātrī. Kazaņā notika gluži negaidīts, izšķirošs pagrieziens viņas mākslinieciskajā attīstībā. Liktenīga kļuva tikšanās ar Kazaņas Konservatorijas profesori Valentīnu Lazko. Šī profesore Solveigai Rajai bija liels palīgs un iedvesmas avots viņas tālākajā dziedātājas karjerā. Visu Kazaņā iegūto Solveiga Raja lika lietā Tallinas operā, kur viņu aizveda tālākie dzīves ceļi. Tallinā Solveigas priekšnesumus noklausījās Rīgas operas pārstāvji un drīz vien viņa saņēma ielūgumu dziedāt Rīgā. 1976. gada sākumā dziedātāja kļuva jau par Rīgas Operas teātra solisti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti