Kultūras ziņas

"Vērša gads" Bulduru Izstāžu namā

Kultūras ziņas

Izskanējis romantisks džeza mūzikas koncerts

Tapis programmas "Rothko in Jazz" videoieraksts

Latviešu komponistu veltījums «Rothko in Jazz» tiks atskaņots Hjūstonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Māra Briežkalna kvintets, kas ir uzstājies vadošajos pasaules džeza mūzikas festivālos un muzicējis uz prestižākajām džeza mūzikas skatuvēm, Latvijas Radio 1. studijā video formātā iemūžinājis programmu “Rothko in Jazz”. Tās pamatā ir desmit mākslinieka Marka Rotko darbi, kas kalpojuši par iedvesmas avotu desmit komponistiem.

Savulaik kvintets ar šo programmu uzstājies Londonā, Briselē un Vašingtonā. Bet pēc mēneša, 11. martā, programma izskanēs Teksasas štata pilsētā Hjūstonā – tur esošās Rotko kapelas 50. gadadienas svinībās. Pandēmijas dēļ to nav iespējams izpildīt klātienē, tāpēc tapis ieraksts, ko pārraidīt tiešsaistē.

Programma “Rothko in Jazz” pirms vairākiem gadiem pirmatskaņojumu piedzīvoja Kenedija centrā Vašingtonā. Laikraksts ”The Washington Post” to raksturoja kā “daudzpusīgu muzikālu cieņas apliecinājumu Marka Rotko darbiem”. Programmas pamatā ir mūzikas un mākslas sinerģija. Ideja par Marka Rotko mākslas darbiem kā muzikālas iedvesmas avotu radās Mārim Briežkalnam, un viņš uzrunāja Rotko pēctečus – Keitu Rotko-Prizelu un Kristoferu Rotko.

Projekta muzikālās tēmas radījuši desmit dažādi latviešu komponisti  –  Lolita Ritmane, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls. Marks Rotko savu darbu noskaņu ir nosaucis par ”dvēseles stāvokļa portretējumiem”. Šo noskaņu mūzikas valodā tiecās radīt arī komponisti. Jēkabs Jančevskis radīja tēmu par Rotko gleznu “Red and White”  –  “Sarkanbalts”. Viņš skaidroja:

“Rotko vārds mūsu laiku kontekstā ir saistīts ar Latvijas teritoriju, un tas likās kaut kā ļoti tuvi. Tas sarkanbaltais, kas tur ir iekšā.”

Komponistu radītās tēmas ir aranžējuši kvinteta mākslinieki. Apvienojumā ar Rotko suģestējošo krāsu pasauli un emociju blīvumu, top džeza improvizācijas. ”Rothko in Jazz” ir multimediāls darbs, kurā atspoguļojas mūziķu krāsu dzirde un skaņu krāsas.

“Prieks ir tas, ka Rotko kapela Hjūstonā ir izvēlējusies šo projektu kā savu 50 gadu jubilejas programmas naglu. 11. martā šis projekts no Hjūstonas tiks pārraidīts visiem gribētājiem,” pastāstīja idejas autors Briežkalns.

Ja šī gada novembrī pandēmijas ierobežojumi būs beigušies, Māra Briežkalna kvintets ar programmu “Rothko in Jazz” Hjūstonā uzstāsies arī klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti