«Kremerata Baltica» festivāls šogad būs veltīts Mečislavam Veinbergam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 5. līdz 8.jūnijam Cēsīs, Siguldā un Rīgā norisināsies divpadsmitais kamerorķestra "Kremerata Baltica" festivāls "Veltījums Mečislavam Veinbergam".

Pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera dibinātais festivāls "Kremerata Baltica", kas norisināsies Vidzemes koncertzālē "Cēsis", koncertzālē "Baltais flīģelis" Siguldā, kā arī koncertzālē "Lielā ģilde” Rīgā, pulcēs ievērojamus solistus no dažādām zemēm. Šī gada festivāla piecu koncertu programmā klausītāji varēs dziļāk iepazīt komponista Mečislava Veinberga un viņa laikabiedru muzikālo mantojumu.

Gidons Krēmers, vijolnieks un Baltijas kamerorķestra "Kremerata Baltica" dibinātājs. norāda: "Mečislavs Veinbergs ir viens no lieliskākajiem 20.gadsimta komponistiem, kura  daiļrade tikusi tikai nesen pienācīgi izvērtēta, un es personīgi kopā ar "Kremerata Baltica" aktīvi piedalos šajā procesā. To apliecina arī mūsu "ECM" apgādā klajā laistais un starptautiskajā mūzikas apritē augstu novērtētais Veinberga dubultalbums. Latvijā jau esam spēlējuši viņa klavierkvintetu orķestra versijā, otro un ceturto kamersimfoniju, kā arī lielu skaitu kamermūzikas darbu. Ar katru šādu reizi atkal un atkal jābrīnās, kā šāda - tik emocijām bagāta mūzika -  līdz šim bija tikpat kā nepamanīta, tāpēc mūsu divpadsmito festivālu, komponista  laikabiedru un draugu mākslas kontekstā, esam veltījuši Veinbergam - viņa izcilās mūzikas dziļākai iepazīšanai un saprašanai."

Šī gada festivāla solisti un viesi būs pasaules slavenais vijolnieks Gidons Krēmers, pianisti Andrius Žlabis, Jūlija Avdeejeva, klarnetists Mate Bekavacs,dziedātāji Oļesja Petrova, Aleksejs Močalovs, trompetiste Tīna Ting Helseta, orķestra solisti - Madara Pētersone, Giedre Dirvanauskaite, Agata Daraškaite, Santa Vizine, Pēteris Sokolovskis, Jurijs Gavriļuks,  Andrejs Puškarevs. Diriģente Mirga Gražinīte-Tila.

"Lēmums par "Kremerata Baltica" festivāla rīkošanu Cēsīs tika pieņemts pēc vēsturiskā Martas Argerihas, Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" koncerta Cēsu koncertzālē pagājušā gada oktobrī. Izcilais sniegums, lieliskā akustika, kopējā atmosfēra sniedza gandarījumu abām pusēm - gan izpildītājiem, gan koncerta rīkotājiem. Jaunās koncertzāles iespējas iedvesmoja arī Gidonu Krēmeru, un, veiksmīgo sadarbību turpinot, vienojāmies, ka Cēsu koncertzāle turpmāk kļūs par  festivāla jauno mājvietu. Līdz ar to paplašināsies festivāla robežas, koncerti notiks vairākās pilsētās, un vēl lielākam klausītāju skaitam būs iespēja apmeklēt koncertus. Es vēlos uzsvērt, ka festivāls sniedz ekskluzīvu iespēju Latvijā festivālā ikvakara koncertā dzirdēt mūsdienu ievērojamāko mākslinieku Gidonu Krēmeru, viņa izveidoto orķestri "Kremerata Baltica" un maestro izvēlētos viessmāksliniekus. Šogad viesu skaits ir ievērojams un viņu ceļi uz Latviju, Cēsīm, vedīs no dažādām pasaules valstīm," saka koncertzāles "Cēsis" programmu direktore Inese Zagorska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti