NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Alexis Taylor, Black Dice, Chris Liebing, Keitija Bārbale u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Banga, Nagla, Amyl and The Sniffers u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Baložu pilni pagalmi, Tribes of the City, DJ Krankenwagen u.c.

Kā sadeg pasaule un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Radio Naba” mūzikas topa jaunumos jūlijā – balkānisks melanholisms no “Baložu pilniem pagalmiem”, “Tribes of the City” velta dziesmu jūrai, “DJ Krankenwagen” piedāvā skaņdarbu vāciskā kraut-rock manierē, jauns duets no ASV “Gone To Color” krusto elektronisko un rokmūziku, slavenais dream-pop un slowcore duets “Low” piesaka 13. albumu, apvienība “The KVB” noskatās, kā sadeg pasaule, “Mount Kimbie” no skapja izvelk dziesmu “Black Stone”, post-industrial/no-wave projekts “Yvette” piedāvā singlu no ilgus gadus gaidītā otrā albuma.

“Baložu pilni pagalmi” – “Entuziasta gambīts” [pašizdots]

Pašā vasaras sākumā Latvijas indie-rock leģendas “Baložu pilni pagalmi” nākuši klajā ar dubultsinglu “Viesulis smējās / Entuziasta gambīts”. Pirmais, diemžēl nepieklājīgi īsais, “Viesulis” ir diezgan tipisks “Baložu” gabals ar enerģisku garāžroka ievirzi, bet “Entuziasta gambīts” nudien ir kas citāds grupas 27 gadus garajā vēsturē. Par to, visticamāk, jāpateicas pieaicinātajiem viesiem. Jēkabs Nīmanis šeit iespēlējis klarneti, Judīte Zusmane asistē Mārim Švernam ar balsi, bet visvairāk pamanāmais šeit ir akordeons Pāvela Ignatjeva izpildījumā. Tas viss kopā rada interesantu balkāniski melanholisku sajūtu gammu. Piebildīšu, ka arī “Entuziasta gambīts” ir nepieklājīgi īss, un ceru, ka nākamajā BPP albumā, kas būtu turpinājums pērnā gada “Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm”, šīs abas dziesmas (vai vismaz viena no tām) būs jau papildinātākās versijās.

“Tribes of the City” – “Take Me To That Beach” [pašizdots]

Tikmēr pie jauna albuma aktīvi strādā Latvijas indie-rock/shoegaze topošās leģendas “Tribes of the City”. Grupas solistes Ksenijas Sundejevas personīgo problēmu, kā arī Covid-19 dēļ pēdējie gadi nav bijuši no vieglākajiem. Toties 2019. gadā TOTC, iespējams, daudziem par pārsteigumu ieguva vienu no prestižākajām pašmāju balvām – Austras balvu par iepriekšējo ierakstu “Rust and Gold”. Rakstot šīs rindas, “Tribes of the City” jau ir aizvadījuši savu vairākkārt pārcelto koncertu KKC, un, kā man intervijā stāstīja Ksenija Sundejeva, tieši ilgās pauzes dēļ bijis ļoti liels uztraukums, kā dēļ viņa pat gandrīz nokavējusi koncerta sākumu... Savukārt jaunākais singls “Take Me To That Beach” esot “veltījums uzmundrinošai vietai pie jūras Latvijas rietumos”. Lai gan es dzīvoju pie jūras citā Latvijas pusē, pavisam noteikti varu ar šo skaņdarbu asociēties, jo jūra tiešām ne tikai nomierina, bet arī uzmundrina.

“DJ Krankenwagen” – “Krankenkrautrokskrankenpanks” [pašizdots]

Spožas, mazas disko bumbiņas medicīnas šīberī – tāds ir vāciņa noformējums jaunākajam grupas DJ Krankenwagen albumam “Paliec vesels”, kurš tika izdots jau pavasarī. Savā ziņā tā gan ir kompilācija, kas sastāv no dzīvajiem ierakstiem no “mentālās veselības muzikālās programmas”, kā raksta pati grupa. Šis vāciņš, kuru veidojuši grupas dalībnieki Linards un Renāte Kalniņi, tik ļoti piestāv ne tikai pašam albumam, bet šā brīža gaisotnei kopumā – dzīres pa vidu slimībām. Viena no dziesmām, kuru vismaz es līdz šim nebiju dzirdējis, ir “Krankenkrautrokskrankenpanks”. Jau pēc dziesmas nosaukuma var spriest, ka tā būs ieturēta vāciskā kraut-rock manierē (sajaukumā ar raupju grunge dziesmas otrajā pusē), un tas, ka ar šo mūzikas žanru “DJ Krankenwagen” pārāk neaizraujas savos ierakstos, padara to īpaši kičīgu un interesantu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Gone to Color” – “Illusions” (feat. Ade Blackburn) [pašizdots]

“Gone To Color” ir pavisam jauns duets no ASV, kura muzikālo pusi varētu raksturot kā elektroniskās un rokmūzikas krustojumu. Pavasara beigās un vasaras sākumā jau izdevuši divus singlus (viens no tiem kopā ar Kanādas grupas “Luyas” solisti Džesiju Steinu, bet otrs – ar “Merchandise” vokālistu Kārsonu Koksu), nesen izsludinājuši savu debijas albumu, kurš tiks izdots oktobrī. Nu klāt ir gaidāmās plates trešais singls “Illusions”, kurā piedalās pat vēl slavenāks viesis (starp citu, 7 no 8 albuma dziesmām ir kāds viesvokālists). Tas ir Eids Blekbērns no slavenās britu art-rock grupas “Clinic”, kas ne vienu reizi vien ir pabijuši “Radio Naba” ēterā. Ja īsumā jāapraksta dziesma – salieciet kopā to, ko rakstīju pirmajā teikumā, kopā ar tipiskām “Radiohead” ģitāras cilpām un “Clinic” daiļradi.

“Low” – “Disappearing” [“Sub Pop”]

Jaunu albumu, pēc skaita jau trīspadsmito, izsludinājusi cita ASV grupa – slavenais dream-pop un slowcore duets “Low”. Jaunais ieraksts ar nosaukumu “Hey What” sekos kritiķu ļoti augstu novērtētajam 2018. gada albumam “Double Negative”. Jaunākais gaidāmās plates singls “Disappearing” ar savdabīgo videoklipu skaņas ziņā it kā turpina iepriekšējā albuma tonalitāti (distortētas ģitāras + melanholisks vokāls), taču noteikti ir relaksējošāks un dzīvespriecīgāks.

“The KVB” – “World On Fire” [“Invada”]

Nikolasa Vuda un Ketas Dejas coldwave duets “The KVB” elektroniskās un psihedēliskās mūzikas aprindās zināms jau vismaz desmit gadus, taču viņu pēdējais albums datēts ar 2018. gadu. Nav zināms, vai tas tiks mainīts 2021. gadā, bet jūlija beigās grupa laidusi klajā jaunu singlu “World On Fire”. Kā stāsta duets, dziesma tapusi jau 2019. gadā un tā ir par to, kā “frāze “set the world on fire” var vienlaikus izklausīties destruktīvi, bet tajā pašā laikā nozīmēt arī darīt kaut ko ievērojamu”. “Tāpat kā daži cilvēki pietur, lai apskatītos kādu autoavāriju, ir sajūta, ka mēs arvien vairāk esam apsēsti ar noskatīšanos, kā sadeg pasaule,” “The KVB” turpina preses relīzē.

“Mount Kimbie” – “Black Stone” [pašizdots]

Pēdējos gados maz kas ticis dzirdēts no britu elektroniskās mūzikas dueta “Mount Kimbie”. Ir bijušas dažas sadarbības ar tādiem slaveniem māksliniekiem kā Džeimss Bleiks un Slowthai, taču grupas pēdējais albums iznāca 2017. gadā. Nupat pienākušas ziņas, ka “Mount Kimbie” briest jaunam albumam, bet tikmēr piedāvā divas instrumentālas kompozīcijas “Blue Liquid” un “Black Stone”, no kurām pēdējā startē “Radio Naba” Top 25. Pati grupa par melodijām saka, ka tās esot “sēdējušas skapī jau vairākus gadus, bet nelikās piemērotas iepriekšējam albumam “Love What Survive””. Disonējošo ģitāru iestarpinājumi, lo-fi basi un plunkšķoši skanošie sintezatori tiešām liecina, ka “Black Stone” varētu nākt no minētās plates ieraksta sesijas. Starp citu, abus skaņdarbus var bez maksas lejupielādēt grupas mājaslapā mountkimbie.com.

“Yvette” – “For a Moment” [“Western Vinyl”]

Ņujorkas mūziķa Noa Kardosa-Feina post-industrial/no-wave projekts “Yvette” radies jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, taču tā kontā ir tikai viens albums – 2013. gada “Process” (tiesa, ir izdoti daži EP jeb mazalbumi). Tas ir nedaudz dīvaini arī tāpēc, ka albums tolaik izpelnījās ļoti lielu kritiķu atzinību, tajā skaitā no mūzikas preses smagsvariem “Pitchfork” un “NME”. “Yvette”, pievienojoties bundziniekam Deilam Aizingeram, pavadīja turpmākos divus gadus ļoti daudz koncertējot, arī kopā ar tādām slavenībām kā “Xiu Xiu”, “Sleigh Bells”, “Liars”, “Liturgy” u.c. Iespējams, nogurums arī ir iemesls, kāpēc jaunākā plate “How The Garden Grows” tapa tik ilgi un tiks izdota šā gada septembrī. Jau pirms mēneša tika prezentēts albuma pirmais singls “B61”, bet nu ir klāt otrs singls – “For a Moment”, kuru portāls “Stereogum” ļoti trāpīgi salīdzināja ar “Animal Collective” daiļradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti