Kultūra

Festivālā «Liepājas vasara» ar pirmatskaņojumiem uzstājas «Trio Like»

Kultūra

Ar laureātu apbalvošanu noslēgusies pirmā Latvijas starptautiskā keramikas biennāle

Jēkabpilī šodien sākas gadskārtējās Operas dienas

Jēkabpilī sākas «Operas dienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jēkabpilī 21.jūlijā sākas gadskārtējās Operas dienas, kas piedāvās trīs muzikāli krāšņus notikumus. Vērienīgākais no tiem būs sestdien, kad Jēkabpils brīvdabas estrādē ar Rosīni komiskās operas „Seviljas bārddzinis” iestudējumu viesosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas opera”. Bet jau šovakar Operas dienas atklās Garīgās mūzikas koncerts Krustpils baznīcā, savukārt to noslēgumā – svētdien – Krustpils estrādē būs skatāms koncertuzvedums visai ģimenei ar Nacionālās operas solistu piedalīšanos.

Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas opera” uz Jēkabpils Operas dienām tiek aicināta jau piekto reizi. Tās iestudējumi patīk skatītājiem un to kvalitāti atzinīgi novērtē arī Latvijas teātra un mūzikas kritiķi.

Viesi no Krievijas jau izrādījuši operas „Rigoleto”, „Pēteris Pirmais”, „Dons Žuans” un opereti „Sikspārnis”, un šovasar būs kārta vienam no jaunākajiem iestudējumiem – Rosīni komiskajai operai „Seviljas bārddzinis”.

Sanktpēterburgas operas viesizrādes Jēkabpilī ir producenta un liela operas cienītāja un pazinēja Spartaka Leimaņa iniciatīva. Ar operas māksliniecisko vadītāju Juriju Aleksandrovu viņš savulaik iepazinies Siguldas opermūzikas svētkos, un uzaicināts uz Sanktpēterburgu.

Spartaks Leimanis: „Es biju pie viņa, noskatījos viņa teātrī izrādes, un tad es uz Sanktpēterburgu uzaicināju pilsētas mēru Salceviča kungu un kultūras pārvaldnieci, mēs aizbraucām un pateicām – jā, jābūt šim teātrim pie mums, jo nav vārdam vietas – šajās izrādēs viss ir trāpīts mērķī visos parametros- brīnišķīgi solisti, scenogrāfija un režija."

Jurija Aleksandrova veidotie iestudējumi ir salīdzinoši tradicionāli bez kādiem ļoti savdabīgiem eksperimentiem, tomēr uz operas sižetu un tēlu sistēmu viņš parasti cenšas palūkoties no kāda mūsdienās aktuāla rakursa. Tā tas ir arī izrādē „Seviljas bārddzinis”, kas vēsta par cilvēkiem, kas sava izdevīguma dēļ ir gatavi mainīties kā hameleoni.

Figaro izrādē iemiesojas pat desmit tēlos, arī Končitā Vurstā. Lūk, kā savu ideju Sanktpēterburgas televīzijas kanāla programmai „Horošeje utro”, skaidro pats Jurijs Aleksandrovs.

Jurijs Aleksandrovs: „Mums Figaro – tas nav personāžs, bet gan tēma – ļoti aktuāla, jo mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz blēžu. Ikviens īstens afērists ir gatavs iemiesoties jebkādā tēlā, ja tikai tas ir izdevīgi viņa lietai. Tāpēc mūsu izrādē ir aptuveni desmit Figaro, un viens no viņiem līdzinās arī Končitai Vurstai. Es nevēlējos tradicionālu Figaro interpretāciju, jo man tā šķiet novecojusi un garlaicīga. Manā iestudējumā – Figaro – tā ir ideja, tas ir mūsu šīsdienas dzīves atspulgs. Figaro var strādāt bankā, domē, nodarboties ar nano tehnoloģijām, ar visu ko."

Izrāde ir vizuāli ļoti krāšņa, taču tērpos un dekorācijās valda pilnīgs laiku un laikmetu sajaukums, ļoti svarīga loma ir videoinstalācijām.

Lomās – izcili dziedātāji, starptautisku konkursu laureāti – viņu vidū Dmitrijs Udi – Figaro lomā, Deniss Zakirovs grāfa Almavivas lomā un spožā koloratūrmecosoprāna īpašniece Irina Skažeņika – Rozīnas lomā.

Sanktpēterburgas operas iestudējums „Seviljas bārddzinis” būs Jēkabpils Operas dienu galvenais notikums un Krustpils estrādē būs skatāms sestdienas vakarā, bet Operas dienas tiks atklātas jau šovakar ar Garīgās mūzikas koncertu Krustpils katoļu baznīcā.

Jēkabpils operas dienas noslēgsies svētdien ar koncertuzvedumu visai ģimenei, kurā piedalīsies bērnu vokālais ansamblis „Kolibri” un simfoniskais orķestris Normunda Vaiča vadībā un operas solisti – Evija Martinsone, Nauris Puntulis, Ilona Bagele, Juris Ādamsons un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti