Jāzepa Vītola pianistu konkursā Igauniju pārstāv viens, bet Ukrainu - divi pianisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvojoties Jāzepa Vītola starptautiskajam pianistu konkursam, kas notiks no 18. līdz 26.oktoibrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lielajā ģildē, turpinām iepazīšanos ar kaimiņvalstu pārstāvniecību konkursā. Šoreiz par Igaunijas un Ukrainas pianistiem.

Igauniju šajā konkursā pārstāvēs viens pianists – Kirils Lisijenko (1986). Viņš no 2005. līdz 2011.gadam studējis Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā pie A. Jūrikas un I. Zaharenkovas. Savukārt 2010.gadā iestājies Sibēliusa Mūzikas akadēmijā Somijā, kur šobrīd studē pie prof. H. J. Liu-Tavaststjernas. Viņa izpildījumā konkursa 1.kārtā dzirdēsim Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu soldiēzminorā, Friderika Šopēna Etīdi op. 25 nr. 10, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 39 nr. 6 un Jāzepa Vītola “Astoņas latviešu tautas dziesmas”.

Savukārt Ukrainai Jāzepa Vītola 6.starptautiskajā pianistu konkursā būs divi pianisti – Marija Judenko un Oleksijs Kovaļenko.

Marija Judenko (1992) klavierspēli sākusi mācīties piecu gadu vecumā un septiņu gadu vecumā iestājusies Harkovas speciālajā mūzikas skolā J. Koļesņikova klavieru klasē. 8 gadu vecumā spēlējusi pirmo klavierkoncertu kopā ar orķestri un kopš tā laika kļuvusi par daudzu starptautisku konkursu laureāti – ieguvusi 2.vietu jauniešu atklātajā konkursā Voroņežā (Krievija, 2001), laureāta nosaukumu Starptautiskajā jaunatnes festivālā “Ciemos pie Aivazovska” (Ukraina, 2001, 2003, 2004, 2005), 2.vietu konkursā Prokofjeva dzimtenē Doņeckā (Ukraina, 2003), 2.vietu V. Bravinska konkursā Drogobičā (Ukraina, 2005), 2.vietu konkursā “Sudraba gredzens” Užgorodā (Ukraina, 2005), 3.vietu M. Striharža jauniešu konkursā (2006) un 2.vietu konkursā Harkovā (2009). 2010.gadā uzvarējusi S. Savšinska pianistu konkursā Sanktpēterburgā. Viņa regulāri uzstājas Ukrainā, Krievijā, Vācijā un Itālijā. Pašlaik Marija mācās Nikolaja Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas konservatorijas IV kursā Krievijas Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka V. Poļakova klavieru klasē. Jāzepa Vītola 6. starptautiskā pianistu konkursa 1. kārtā viņa izpildīs Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu soldiēzminorā, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 39 nr. 6, Friderika Šopēna Etīdi op. 25 nr. 12, Jāzepa Vītola Carmina un Jāzepa Vītola “Valsi kaprīzi”.

Oleksijs Kovaļenko (1984) no 1997. līdz 2004.gadam studējis Doņeckas Mūzikas koledžā pie V. Medvedevas. 2004.gadā iestājies Sergeja Prokofjeva Doņeckas Mūzikas akadēmijā, kur studējis pie Ukrainas Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka prof. V. Boikova. 2007.gadā ieguvis otro godalgu Alemdara Karamanova Starptautiskajā jauno pianistu konkursā, bet 2010.gadā trešo godalgu un bronzas medaļu VIII Starptautiskajā jauno pianistu konkursā Vladimira Horovica piemiņai. Koncertējis Ukrainā, Vācijā, Krievijā, Čehijā, Polijā un Dienvidkorejā. Piedalījies M. Voskresenska, E. Mečetina, A. Mndojanca un J. Kasmana meistarklasēs. Uzstājies kopā ar tādiem diriģentiem kā N. Djadjura, J. Serdjuks, A. Doļinskis, N. Sukačs, V. Matjuhins, V. Oļeiņiks, B. Puščaks, M. Očosaļskis, I. Kazdans, V. Vrubļevskis, S. Ļeonovs un citiem. Pašlaik Oleksijs Kovaļenko pasniedz klavierspēli Doņeckas Mūzikas akadēmijā. Jāzepa Vītola 6. starptautiskā pianistu konkursa 1. kārtā viņš izpildīs Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu Mi mažorā, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 33 nr. 4, Nikolo Paganīni – Ferenca Lista – Ferručo Buzoni Etīdi La campanella un Jāzepa Vītola Prelūdijas.

Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir prestižākais un ar plašāko starptautisko skanējumu no visiem Latvijas mūzikas konkursiem. To apliecina fakts, ka vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir pianisti Antons Ļahovskis (Grand Prix, 2008), Andrejs Osokins (1.vieta, 2008), Juris Žvikovs (Grand Prix, 1993), Jevgeņijs Samoilovs (1.vieta, 1993), Sanita Šablovska (1.vieta, 1997), kā arī Raimonds Petrauskis, Sandra Jalaņecka, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs u. c.

Šīgada Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā būs plašs citvalstu pianistu loks. Konkursā piedalīsies dalībnieki no Ēģiptes, Japānas, Somijas, Ungārijas, Polijas, Ukrainas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un, protams, arī no Latvijas. Konkursa trešajā kārtā konkursantu sniegumā varēsim baudīt Mocarta, Bēthovena, Šopēna, Rahmaņinova un citu mūzikas dižgaru skaistākos klavierkoncertus. Trešās kārtas koncertos un laureātu koncertā jaunajiem un talantīgajiem pianistiem pievienosies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Pirmais Jāzepa Vītola vārdā nosauktais konkurss notika jau 1989.gadā PSRS mērogā. Tajā pirmo vietu ieguva pašlaik Vācijā dzīvojošā pianiste Sana Villeruša. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas konkurss ieguva starptautisku statusu, un kopš 1993. gada tas ir noticis arī 1997., 2002. un 2008.gadā. Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir kļuvis par svarīgu un neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, un šogad tā norisi sevišķi rotā Jāzepa Vītola 150. jubilejas svinību konteksts.

Turpmāk - par Krievijas un Polijas pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti